SensorTower zverejnil štatistiku najpopulárnejších mobilných aplikácií.

V uplynulom štvrťroku sa Telegram stal lídrom medzi nehernými aplikáciami, čím z najvyššej pozície zosadil TikTok. V januári si používatelia stiahli a nainštalovali Telegram 63 miliónkrát, čo je 3,8 krát viac ako v januári minulého roku.

TikTok je na druhom mieste so 62 miliónmi inštalácií. Prvú päťku v januári doplnili aplikácie Signal, Facebook a WhatsApp. Vplyv na umiestnenie aplikácie WhatsApp mal aj škandál s ochranou súkromia. V decembri WhatsApp obsadil tretie miesto v celkovom poradí aj v individuálnych hodnoteniach pre iOS a Android, pričom ešte v novembri bol na čele v celkovom poradí pre Android.

Signal sa naopak v decembri nedostal do Top 10 vo všetkých troch kategóriách. Telegram a Signal sú príkladmi toho, ako používatelia reagujú na pokusy spoločnosti WhatsApp implementovať nové pravidlá ochrany osobných údajov.

WhatsApp 6. januára 2021 aktualizoval zásady ochrany osobných údajov a tiež oznámil, že je ich potrebné prijať do 8. februára. Všetko sa to udialo pod hrozbou straty prístupu k službe. Po získaní negatívnej odozvy zo strany používateľov a kritiky z odvetvia, WhatsApp sa rozhodol posunúť termín prijatia pravidiel o 3 mesiace – do 15. mája 2021.

Telegram už skôr oznámil, že v januári sa k aplikácii pripojilo 100 miliónov používateľov, čo môžeme označiť za najväčšiu digitálnu migráciu v histórii. Popularite tejto aplikácie bude určite pomáhať aj nová aktualizácia pre Android a iOS s podporou prenosu histórie chatu z iných platforiem, vrátane WhatsAppu.

Top aplikácie Global

Zdroj: GizChina / SensorTower

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

História operačného systému iOS

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.