Zvýšilo sa pokrytie aj prenosové rýchlosti.

Telekom spustil svoju 4G sieť na Slovensku dňa 15. novembra 2013. Pri štarte pokrýval 8,5% populácie Slovenska, do konca roka 2013 navýšil pokrytie na 23,7%. K 1. novembru 2018 môže jeho 4G sieť využívať 93,6% populácie SR.

Počas uplynulých 5 rokov sa menili aj prenosové rýchlosti, ktoré Telekom vo svojej sieti ponúka. Pri štarte dosahoval teoretický download a upload hodnoty 73 / 23 Mbps, v niektorých mestách je to až 500 / 75 Mbps. Špecialitou je Petržalka, kde aktuálne rýchlosť sťahovania dosahuje až 877 Mbps. V Petržalke je použité riešenie 4×4 MIMO. Dôvod, prečo je takto rýchly 4G internet práve v bratislavskej mestskej časti je logický – patrí k najvyťaženejším miestam na Slovensku, keďže 28 z 30 najviac vyťažených BTS staníc je práve v Petržalke.

Takto sa menilo pokrytie a rýchlosti 4G siete Telekomu na Slovensku. Fotku si môžete zväčšiť kliknutím na ňu 

Rýchlejší 4G internet v 27 mestách

V tejto súvislosti stojí za zmienku, že 25% všetkých BTS staníc je zodpovedných za 54% dátovej prevádzky v 4G sieti Telekomu a polovica staníc sa stará až o 80% prevádzky. Zvyšná polovica nie je natoľko využívaná, kvôli kvalite pokrytia je však potrebná.

Telekom tiež oznámil, že rýchlejšou sieťou 4G+ pokryl ďalšie tri mestá na Slovensku: Púchov, Považskú Bystricu a Komárno. Čiastočne je už pokrytý aj Svätý Jur. Vo všetkých mestách je inštalovaná 4G+ nadstavba do rýchlosti 300 Mbps.

Celkovo je 4G+ sieť dostupná už v 27 slovenských mestách, resp. lokalitách: Bratislava, Stupava, Svätý Jur (čiastočne), Pezinok, Senec, Šamorín, Dunajská Streda, Orechová Potôň, Komárno, Nové Zámky, Nitra, Trnava, Piešťany, Trenčín, Dubnica nad Váhom, Nová Dubnica, Nemšová, Púchov, Považská Bystrica, Žilina, Vrútky, Martin, Banská Bystrica, Zvolen, Poprad, Košice, Prešov. V týchto mestách je inštalovaná minimálne sieť LTE-CA do 300 Mbps, vo väčšine miest je už aj vyššia, do 400 či 500 Mbps.

Aktuálne pokrytie aj s maximálnymi prenosovými rýchlosťami a pokrytie technológiou NB-IoT. Fotku si môžete zväčšiť kliknutím na ňu

Kedy príde 5G?

Operátor tiež pripomenul, že službu VoLTE spustil 18. 4 2017 a ku dnešnému dňu podporuje 50 telefónov a ako jediný operátor na Slovensku aj iPhony. Jeho 4G sieť tiež podporuje technológiu NB-IoT, ktorá je aktívna na 21% BTS staniciach. Telekom vie túto technológiu v prípade potreby zapnúť na ľubovoľnej stanici. Aktivuje ju tam, kde to má zmysel z hľadiska využitia, resp. záujmu firiem.

Branimir Marič, výkonný riaditeľ pre technológie a IT v Telekome, sa okrem rekapitulácie krátkej histórie 4G siete pozrel aj do blízkej budúcnosti. O 5G dnes hovoria viaceré veľké technologické firmy, na Slovensku však táto technológia nespôsobí takú revolúciu, ako sa nás niektorí snažia presvedčiť. 5G siete budú v niektorých krajinách komerčne štartovať už budúci rok, podľa Mariča ju však najbližšie 3÷4 roky nebudú bežní používatelia na Slovensku potrebovať vo veľkom.

Telekom sa na 5G pripravuje a postupne bude túto technológiu zavádzať, avšak pre bežných ľudí bude ešte dlhé roky základom používateľského zážitku mobilných služieb práve 4G sieť. 5G sieť sa tak bude spočiatku využívať najmä pre špecifické potreby určitých subjektov v priemysle či inteligentné mestá.

Telekom má niekoľko rokov po sebe najkvalitnejšiu 4G sieť na Slovensku podľa nezávislého prieskumu. Pozrite si aj porovnanie s ostatnými 4G sieťami na svete

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

VoLTE v Telekome podporuje už 44 smartfónov. Pribudli nové iPhony a novinky značiek Samsung, Sony či LG

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit