Vysoké prenosové rýchlosti, čoraz vyššie pokrytie a rastúci počet kompatibilných telefónov.

Telekom ako prvý slovenský operátor spustil komerčnú prevádzku 5G siete na Slovensku koncom roka 2020. My sme ju ešte v decembri vyskúšali a v našom staršom článku sme vám priniesli prvotné skúsenosti. V aktuálnom článku nájdete naše poznatky z dlhodobého používania.

5G sieť Telekomu štartovala v Bratislave vo viacerých častiach – Petržalka, Ružinov, Nové Mesto, Trnávka, Vajnory, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves. Počas posledných mesiacov sa pokrytie rozšírilo aj do Starého Mesta, na Kramáre, do Rače a do Kralovej Vsi – vrátane Dlhých dielov.

Aktuálne je teda dostupná v 12 bratislavských lokalitách a logo 5G na displeji telefónu považujeme v Bratislave za samozrejmosť – na obrazovke ho máme prakticky neustále. Telekom počas posledných mesiacov vylepšoval aj podporu svojej 5G siete z hľadiska mobilných telefónov. Aktuálne sa do nej prihlásite, ak používate niektorý z týchto 21 telefónov:

  • Samsung: A32 5G, A42 5G, A52 5G / Galaxy S21 5G, S21+ 5G, S21 Ultra 5G / Galaxy Note 20 Ultra 5G, Note 20 5G / Galaxy S20 Ultra 5G
  • Apple: iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
  • Xiaomi: Mi 11, Mi 10T Pro, Mi 10T Lite
  • OnePlus: 9 Pro 5G, 8T, Nord N10 5G
  • Huawei: P40 Pro, Mate 40 Pro

Operátor tiež avizoval, že počas najbližších týždňov pribudnú ďalšie smartfóny s podporou jeho 5G siete.

Telekom spustil sieť 5G 10. decembra 2020Zdroj: Telekom

Telekom spustil sieť 5G 10. decembra 2020

Stabilné a vysoké prenosové rýchlosti

Hlavný prínos 5G siete spočíva vo vyšších prenosových rýchlostiach v porovnaní so 4G a takisto aj v kratšej odozve. Počas uplynulých dní sme pomocou smartfónu iPhone 12 vykonali viacero meraní v rôznych častiach Bratislavy a namerali sme prenosové rýchlosti v priemere na úrovni 200 až 300 Mbps pre sťahovanie a cca 40 Mbps pre odosielanie.

Maximálna rýchlosť, ktorú sme namerali, bola na úrovni 378 Mbps pre sťahovanie v okolí Horského parku. Maximálny upload sme dosiahli na úrovni 73,6 Mbps v Karlovej vsi. Kompletný zoznam meraní a výsledkov si môžete pozrieť na priložených screenshotoch.

Sledovali sme aj odozvu, ktorá je v prípade 4G siete Telekomu priemerne na úrovni 15 ms. V prípade 5G siete sa odozva znížila na priemernú hodnotu 10 ms. Treba si však uvedomiť, že sme iba na začiatku 5G éry. Počas najbližších mesiacov a rokov bude dochádzať k optimalizácii a vylepšovaniu tejto technológie s cieľom znížiť odozvu na 1 ms.

Telekom 5G

Prenosové rýchlosti, ktoré sme namerali v 5G sieti Telekomu pomocou smartfónu iPhone 12. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Aká je 5G sieť v praxi

Niekto by mohol namietať, že 5G sieť nepotrebujeme, lebo máme 4G a tá z hľadiska prenosových rýchlostí postačuje. Faktom však je, že 4G sieť je dnes úplne inde, ako bola na začiatku generácie. Porovnanie dnešnej 4G a 5G siete poukazuje na určitý nárast prenosových rýchlostí v prípade 5G, avšak ako sme už spomenuli – 5G naplní svoj úplný potenciál až o pár rokov.

Faktom je, že vysoké prenosové rýchlosti umožňujú už dnes pohodlne streamovať video v rozlíšení až 4K bez akýchkoľvek oneskorení a neželaných páuz na načítanie ďalšieho obsahu. Na telefóne to možnože nevyužijete, avšak keď si z telefónu spravíte hotspot pre notebook, možnože to oceníte. A určite oceníte bleskový download, keď si budete potrebovať stiahnuť väčší súbor – či už do telefónu alebo do pripojeného notebooku.

5G sieť má praktický zmysel z hľadiska vyšších rýchlostí odosielania. Tie využijete, keď budete s vašimi blízkymi zdieľať video, keď budete naživo vysielať zo smartfónu alebo keď budete nahrávať videá na YouTube. V minulosti sme tieto aktivity vykonávali obvykle doma cez pevný internet, dnes ich môžeme vykonať z ľubovoľného miesta v krátkom čase.

5G sieť Telekomu v Bratislave sme okrem bežného používania, streamovania dát a zálohovania fotiek, videí a ďalších súborov do nášho cloudového úložiska, využívali aj na cloudové hranie. V tomto smere vidíme ďalší prínos – vďaka o niečo nižšej odozve v porovnaní so 4G je zážitok z hrania lepší a stabilnejší. Jasné, nie každý využíva cloudové hranie, avšak je to príklad jednej zo služieb, ktoré vďaka 5G sieti ponúknu výrazne lepší zážitok.

Testovali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave

Testovali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Vyskúšali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave: Toto sú naše poznatky

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit