Operátor opäť vyhral test kvality siete P3 Communications a prezradil niekoľko štatistík používania 4G siete.

Telekom k 1. augustu 2016 pokrýva už 81,6% Slovenska svojou 4G sieťou. Operátor sa tak dostal do situácie, že pokrýva viac Slovenska v 4G (81,6%) ako 3G (81,3%).

Aktuálne pokrytie a nové miesta, kde je 4G od Telekomu

Zároveň prezradil, že až polovica zákazníkov v jeho sieti používa „hlúpe telefóny„. Telekom aktuálne predáva 86% smartfónov v rámci dotovaných telefónov. Pred rokom to bolo 80%, v roku 2014 bol pomer 3 smartfóny na 1 hlúpy telefón.

Operátor uviedol, že dátová spotreba v 4G sieti dosahuje pomer 44,5%. Zaujímavosťou možno je podiel sietí z hľadiska využívania zákazníkmi – 4G, 3G a 2G. Aktuálne je pomer 30 / 30 / 40%, 4G sieť zaznamenala oproti minulému roku dvojnásobný nárast (14 / 29 / 57%).

Branimir Marič, šéf Telekomu pre IT a technológie, prezentoval novinky v 4G sieti Telekomu

Štvrtýkrát po sebe víťazom testu P3 Communications

Nezávislá spoločnosť P3 Communications, ktorá sa špecializuje na meranie dátových a hlasových služieb operátorov, v júli vykonala ďalšie merania na Slovensku. Testovanie prebiehalo na inej trase ako v prípade predchádzajúcich meraní. Takisto použila nové zariadenia na testovanie a celkovo prísnejšie metodiky merania.

Víťazom sa stal opäť Slovak Telekom. Uspel v hlasových aj dátových službách a zároveň je jediným slovenským operátorom, ktorý získal ocenenie Best in Test od P3 Communications po štvrtý raz po sebe za dva roky. Detailnú správu s výsledkami testov nájdete na oficiálnom webe spoločnosti.

Detailné výsledky správy nájdete na webe P3 Communications

LTE-A v sieti Telekomu zvládne rýchlosť až 900 Mbps

Operátor na tlačovej konferencii takisto predviedol verejný test 4G siete s rýchlosťou až 900 Mbps. Využil pritom zaradenia s modemom Qualcomm® Snapdragon™ X16 LTE, ktorý dokáže prijímanť dáta z viacerých pásiem súčasne.

Pri teste bola aplikovaná schopnosť 3x carrier aggregation (s dvomi kanálmi na B7 s 256QAM/4×4 MIMO a jedným na B3 s 256QAM/2×2 MIMO konfiguráciou). Demo sa uskutočnilo v reálnych podmienkach na Magio pláži v Bratislave pri použití 40 MHz v pásme 2600 MHz a 10 MHz v pásme 1800 MHz. Infraštruktúru pre test dodala spoločnosť Ericsson.

Slovak Telekom je prvý operátor na Slovensku, ktorý realizoval testovaciu prevádzku LTE-A siete s rýchlosťou do 900 Mbps. Z používateľského hľadiska je táto rýchlosť aktuálne takmer nedosiahnuteľná, pretože vyžaduje zariadenie s podporou štandardu LTE-cat16. Smartfóny s podporou tohto štandardu sa dostanú na trh najskôr až budúci rok. Aktuálne najlepšiu výbavu ponúka Samsung Galaxy Note 7, ten podporuje štandard LTE-cat12.

Prečítajte si aj:

Slovak Telekom opäť získal ocenenie Best in Test za mobilné siete na Slovensku. Pozrite si výsledky a metodiku merania

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit