Aby ste mohli platiť bezhotovostne prakticky kdekoľvek.

mPOS je malé mobilné zariadenie, veľké približne ako balíček kariet. Jeho prínos spočíva v tom, že umožňuje prijímať platobné karty a teda aj bezhotovostné platby prakticky kdekoľvek. Stačí mať zariadenie mPOS, kompatibilný telefón so systémom iOS 7.0+ alebo Android 4.0+ a prístup do internetu.

Služba je podľa Telekomu vhodná najmä pre malých živnostníkov, lekárov, veterinárov, reštauračné služby, taxi služby, kadernícke služby a ďalšie profesie, pre ktoré je prevádzka klasického terminálu príliš nákladná alebo vyžadujú zvýšenú mobilitu. My sme v rámci tlačovej konferencie vyskúšali službu pri platení fiktívnym policajtom, v zelevoci na okraji cesty a platobné karty dokonca prijímala aj sociálna pracovníčka.

Na Slovensku je totiž cca 150 tisíc registračných pokladní, pričom terminálov, ktoré umožňujú platby kartami je iba 50 tisíc. mPOS si môže v prípade záujmu objednať hocikto. Stačí navštíviť predajňu Telekomu. Nepotrebujete ani špeciálny účet v banke, platby budete prijímať na váš existujúci účet. Zriadenie služby stojí 9 eur.

Služba mPOS vyžaduje k fungovaniu mobilný terminál mPOS, kompatibilný smartfón a pripojenie do internetu

Služba mPOS vyžaduje k fungovaniu mobilný terminál mPOS, kompatibilný smartfón a pripojenie do internetu

Ako prebieha platba cez mPOS?

Zariadenie mPOS po spárovaní s mobilným telefónom predajcu cez Bluetooth funguje podobne ako veľký platobný terminál a ponúka tri možnosti platby: platobné karty s magnetickým prúžkom, karty s čipom a dostupné sú aj bezkontaktné platby.

Predajca obsluhuje terminál cez mobilnú aplikáciu nainštalovanú na mobilnom telefóne. Platby je cez ňu možné nielen uskutočniť, v prípade potreby umožňuje platbu okamžite aj vrátiť. Okrem toho je súčasťou aplikácie aj história uskutočnených transakcií. Históriu platieb si obchodník môže kontrolovať aj cez webové rozhranie.

Služba je určená každému, kto je v pohybe a chce prijímať platby platobnými kartami

Služba je určená každému, kto je v pohybe a chce prijímať platby platobnými kartami

Terminál vám papierovú potvrdenku o platbe kartou nevytlačí, avšak môžete si ju nechať zaslať emailom. Pozor, nejde o pokladničný bloček (mPOS nie je pokladnica, je to platobný terminál), ale o potvrdenie o transakcii platobnou kartou. Cez mPOS je možné platiť najvyužívanejšími typmi platobných kariet: MasterCard, Maestro, VISA a VISA Electron. Všetky bezpečnostné prvky sú integrované priamo v mPOS zariadení.

mPOS má zabudovanú batériu, ktorá zabezpečí bezproblémové použitie v teréne počas celého dňa. Napájanie prebieha cez microUSB konektor, ktorý umožňuje pripojiť nielen štandardnú nabíjačku, ale napríklad aj powerbanku v prípade potreby intenzívnejšieho používania v teréne.

mPOS-2

Koľko to stojí?

V prípade používania služby mPOS zaplatíte jednorazový poplatok za zariadenie + mesačné poplatky. mPOS je podľa operátora cenovo výhodný aj pre malých obchodníkov – pri mesačných transakciách na úrovni do 500 eur môže obchodník ušetriť zhruba 40% nákladov oproti prevádzke klasického platobného terminálu.

Služba mPOS je dostupná za paušálny poplatok 11,99 eur bez DPH mesačne. Zariadenie zákazník získa za jednorazový poplatok 1 eur bez DPH pri 24-mesačnej viazanosti. Taktiež je potrebné zaplatiť mesačný poplatok za samotné transakcie. Ten sa účtuje v závislosti od mesačného obratu. Napríklad, v prípade celkového mesačného obratu platbami kariet do 125 eur je výška mesačného poplatku 4,99 eur bez DPH (celkový mesačný poplatok by v tomto prípade bol 11,99 + 4,99 eur bez DPH). Neplatíte teda za každú transakciu, ale iba za celkový mesačný obrat. Detaily vám poskytnú v predajniach Telekomu.

mPOS-1

Dodajme, že služba pre realizáciu platieb využíva dátové pripojenie spárovaného mobilného telefónu alebo tabletu. Predajca môže využiť WiFi pripojenie alebo dáta zo svojho existujúceho programu služieb. Spotreba dát je nízka, na autorizáciu platieb sú potrebné len nízke objemy dát, ktoré sa pohybujú na úrovni niekoľkých kB na jednu transakciu.

Každý zákazník ku službe automaticky získa dátovú SIM kartu, ku ktorej si v prípade potreby môže aktivovať aj osobitný dátový balíček.

mPOS-7

Telekom v minulosti uviedol aj inteligentné registračné pokladnice a službu Market Locator. Operátor taktiež pripravuje riešenie pre akceptovanie platobných kariet, ktoré bude fungovať iba za použitia smartfónu. Takéto riešenie však bude dostupné najskôr až budúci rok.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko.

mPOS-5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit