Najrýchlejšia LTE sieť na Slovensku je komerčne dostupná v Petržalke.

Telekom na dnešnej tlačovej konferencii oznámil, že pokrýva 73% slovenskej populácie LTE sieťou. Tá je dostupná v 133 mestách a stovkách obcí. Operátor počas posledných 10 mesiacov pokryl 49 nových miest a 300 obcí, pokrytie LTE sieťou sa zvýšilo o 21%.

Zároveň rastú aj prenosové rýchlosti. Telekom pred necelým polrokom prezentoval testovaciu prevádzku 375 Mbps LTE siete na Magio pláži a v Nitre sprístupnil 225 Mbps sieť. Dnes spúšťa komerčnú prevádzku 300 Mbps siete v Petržalke. Pokrytá je prakticky celá mestská časť. Aby ste mohli mobilné pripojenie touto rýchlosťou využívať, budete potrebovať kompatibilný telefón, ktorý podporuje LTE Cat 6. Operátor má aktuálne 18 kompatibilných telefónov v ponuke.

Týchto 18 zariadení v ponuke Telekomu podporuje LTE Cat 6

Týchto 18 zariadení v ponuke Telekomu podporuje LTE Cat 6

Zariadenie používateľa v 4G sieti s 300 Mbps rýchlosťou dokáže prijímať dáta z dvoch pásiem súčasne. Použité sú bloky 20 + 20 MHz v pásme 2600 MHz. Okrem dosiahnutia vyšších rýchlostí pre koncových zákazníkov prispieva kombinovanie pásiem k efektívnejšiemu využitiu frekvenčného spektra v reálnej prevádzke. Ak sa nachádzate s kompatibilným telefónom v pokrytí 300 Mbps siete, na displeji telefónu sa zobrazí ikona LTE+, resp. 4G+.

Dostupnosť 300 Mbps LTE siete Telekomu v Petržalke spoznáte pomocou znaku +

Dostupnosť 300 Mbps LTE siete Telekomu v Petržalke spoznáte pomocou znaku +

Dátové balíčky sa zatiaľ nemenia

Telekom sa rozhodol pokryť Petržalku z toho dôvodu, že patrí k najviac vyťaženým lokalitám. Podobným spôsobom chce posilniť aj ďalšie miesta na Slovensku. Operátor konkrétne plány neprezradil, budúci rok by sa však mali objaviť ďalšie lokality, kde budú dostupné LTE siete s rýchlosťami 225 Mbps alebo 300 Mbps.

"Vďaka frekvenciám a spektrám, ktoré máme k dispozícii, môžeme teoreticky poskytnúť LTE sieť s rýchlosťou viac 1 Gbps," hovorí Branimir Marič, výkonný riaditeľ pre technológie a siete v Slovak Telekome

„Vďaka frekvenčným spektrám, ktoré máme k dispozícii, môžeme teoreticky poskytnúť LTE sieť s rýchlosťou viac ako 1 Gbps,“ hovorí Branimir Marič, výkonný riaditeľ pre technológie a siete v Slovak Telekome

Navyšovanie prenosových rýchlostí automaticky vyvoláva otázky, či sa plánujú zväčšovať aj dátové balíčky. Telekom v tomto smere zatiaľ zmeny nechystá, ale dodáva, že monitoruje situáciu a do budúcnosti určité zmeny predpokladá. Veľkosť dátových balíčkov nie je dnes limitovaná kapacitou siete. Tá by podľa Telekomu zvládla aj 5 GB alebo 10 GB balíčky. Operátor možnože balíky zmení „v správnom čase, keď bude vhodný pomer cena / dáta a bude tomu zodpovedať správanie používateľov„.

Prevádzka v LTE sieti momentálne tvorí 33% celkovej mobilnej prevádzky. Používatelia v 3G sieti prenesú priemerne 300 MB mesačne, v prípade 4G sietí je to 1,3 až 1,5 GB.

VoLTE a LTE roaming prídu čoskoro

Telekom sa čiastočne vyjadril aj na otázku technológie VoLTE a LTE roamingu. VoLTE uvedie v testovacej prevádzke počas najbližších týždňov. Interné testy bežia naplno už dnes. Otázkou najbližších dní/týždňov je aj LTE roaming, či už z hľadiska zahraničných používateľov, ktorí ho budú môcť využívať v sieti Telekomu na Slovensku, resp. z pohľadu slovenských používateľov tohto operátora v zahraničí. O ďalších informáciách vás budeme informovať.

Test 300 Mbps LTE siete v Petržalke počas tlačovej konferencie

Test 300 Mbps LTE siete v Petržalke počas tlačovej konferencie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit