Operátor a jeho dcérska spoločnosť PosAm predstavili technológie na veľtrhu Smart City Expo v Barcelone.

Koncept Smart City v Trenčíne využíva 16 inteligentných LED pouličných lámp, ktoré sú nainštalované v rámci pilotnej prevádzky na Palackého ulici. Nové technológie tu pomáhajú zefektívniť parkovanie, bezpečnosť a komfort obyvateľov a návštevníkov mesta.

Lampy vďaka senzorom môžu prispôsobovať osvetlenie reálnym podmienkam v meste a optimalizovať tak zdroje. Lampy zároveň slúžia ako Wi-Fi hotspoty poskytujúce bezplatné internetové pripojenie obyvateľom a návštevníkom mesta.

Telekom a PosAm sa tiež zamerali na zefektívnenie parkovania a mobility. Na parkovacích miestach v meste bolo osadených 140 senzorov prepojených s mobilnou aplikáciou ParkDots. Tá sleduje v reálnom čase obsadenosť parkovacích miest. Aplikácia vodičom skracuje čas pri hľadaní voľných miest, umožňuje jednoduchú platbu a zvyšuje pohodlie. Mestám poskytuje cenné informácie o správaní vodičov a využívaní parkovacích miest, ktoré môžu zužitkovať pri úprave parkovacích politík.

ParkDots využívajú už v siedmych v slovenských mestách: okrem Trenčína aj Trnava, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Prievidza, Nitra a dostupný je aj v mestskej časti Karlova Ves v Bratislave. Aktuálne ParkDots zabezpečuje služby pre 5-tisíc parkovacích miest a ich počet neustále rastie.

Inteligentné kamery v Trenčíne dokážu vďaka pokročilej analytike v pozadí automaticky počítať prejazdy áut, cyklistov a chodcov alebo detegovať vyčíňanie vandalov. Kamery slúžia aj ako dôležitý zdroj údajov napríklad o návštevnosti kultúrnych podujatí, alebo o tom, či sa zásobovacie vozidlá riadia určeným harmonogramom a nezdržujú sa na námestí dlhšie, ako je to povolené, alebo niekto neporušil prikázaný smer jazdy či prekročil povolenú rýchlosť.

Na kontrolu vjazdu vozidiel s povolením slúži samostatná kamera, ktorá okrem EČV monitoruje aj smer ich pohybu a dokonca umožňuje odhaliť vozidlo, ktoré stojí na mieste so zákazom parkovania.

Senzor pre riešenie ParkDots

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

Aj Slovensko chce mať inteligentné mestá

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit