Mnoho ľudí hovorí o umelej inteligencii a aj na MWC bola hlavnou témou. Deutsche Telekom (DT) na svojej tlačovke jasne preukázal, ako by sa mohla vyvíjať komunikácia s umelou inteligenciou.

Umelá inteligencia dorazila do nášho sveta a je tu, aby tu aj zostala. Na MWC Telekom ukázal, ako môže Magenta AI zlepšiť a skvalitniť každodenný život. DT buduje siete už aj s AI a využíva ju pre ľudí. Novovytvárané siete budú ešte inteligentnejšie. Budú vás chrániť od okamihu, keď sa pripojíte na internet.

AI pre čo najviac ľudí

Claudia Nemat z DT predstavila na MWC nový koncept smartfónov s umelou inteligenciou. Tieto prototypy sú pripravené plniť zložité sekvencie úloh, a to nie pomocou mobilných aplikácií, ale s využitím AI. Nadchádzajúce smartfóny budú samozrejme ponúkať funkcie založené na umelej inteligencii a DT pracuje na zariadeniach s AI pre bežných používateľov. Vytvára sa tak nový scenár používania takýchto telefónov, kde asistent na báze umelej inteligencie čaká na vaše hlasové vstupy. Napríklad nájdenie autobusu na letisko, vyhľadanie prestupu, rezervácia transferu do hotela a izby s výhľadom na more – v dnešnej dobe si to vyžaduje trpezlivosť, čas a rad aplikácií alebo internetový prehliadač. Teraz na to ako vstup postačia len hovorené pokyny alebo krátky text.

Umelá inteligencia v telefónoch T-PhoneZdroj: Touchit.sk
Umelá inteligencia v telefónoch T-Phone

Takto rieši nový koncept DT spolu so svojimi partnermi Qualcomm a Brain.ai. V súčasnosti existujú dva koncepty – každý s iným prístupom. Vývoj smartfónu T-Phone využíva výkon AI z cloudu a prakticky outsourcuje energeticky náročné výpočtové operácie. Prístup Qualcomm presúva AI priamo do zariadenia a dá sa použiť aj bez internetu. Tým sa šetrí námaha a čas prenosu dátových prenosov a v závislosti od scenára funguje aj v režime offline. Každé riešenie má individuálne silné stránky. Súčasná testovacia fáza ukáže, ako sa tieto silné stránky prejavia v najrôznejších situáciách.

Druhý život routera

V domácnosti by takýto telefón novej generácie mohol využívať router nového typu. Z pohľadu DT bude router budúcnosti určite viac ako len zariadenie sprostredkujúce pripojenie. DT priniesla do Barcelony tri dizajnové štúdie. Jeden z príkladov: Očakáva sa napr. avatarový asistent v podobe hologramu, ktorý sa zapojí do priameho dialógu s vami. Tohto asistenta sme si osobne vyskúšali.

Claudia Nemad počas vystúpenia na MWC 2024Zdroj: Touchit.sk
Claudia Nemat počas vystúpenia na MWC 2024

Tí, ktorí by sa radšej niečoho fyzicky dotýkali, dostanú namiesto toho verziu routera v tvare robota. Ak mu dáte trochu priestoru a necháte ho behať po domácnosti, budete prekvapení, čo tento router robot XXL dokáže. Pomocou jeho zeleného palca vám dá vedieť, ak jeho senzor zaznamená, že rastliny v izbe potrebujú poliať. DT to môže skonštruovať aj ako modulárny systém, preto má dizajnová štúdia celý rad možností prídavných zariadení a rozšírenia – v závislosti od konkrétneho scenára.

Ochrana pred sieťou

Ako sme sa na tlačovke dozvedeli, Magenta Security on Net je už bližšie k hotovému produktu. Exponát na vyskúšanie priamo na stánku ukazuje zmiešaný vývojový tím odborníkov na siete a bezpečnosť. Každé zariadenie so SIM kartou v sieti Deutsche Telekom (firemný smartfón, auto, výťah alebo veterná turbína) môže byť v budúcnosti chránené na špeciálnej úrovni. Od roku 2025 bude DT poskytovať túto ochranu výlučne zo svojej siete. Má to niekoľko výhod. Niektoré dnešné ochranné funkcie na trhu sú zložité, a preto majú komplikovanejšie ovládanie.

Bezpečná integrácia mobilných zariadení do podnikovej siete môže byť časovo náročná, rovnako ako sledovanie bezpečnosti týchto zariadení v reálnom čase. Schopnosť zaistiť toto základné zabezpečenie len zo siete, bez potreby inštalácie a konfigurácie ďalšieho softvéru, je pre Magenta Security on Net dobrým predajným argumentom na európskom trhu.

V závislosti od odvetvia a požiadaviek firemných zákazníkov možno túto základnú ochranu posilniť na viacerých úrovniach. Napr. je to plynulý prechod z podnikovej siete do mobilnej siete v rámci Deutsche Telekom bez toho, aby sa museli meniť jednotlivé štandardy a bezpečnostné smernice.

Ideálne podmienky na živé televízne vysielanie

Na MWC bola prezentovaná aj spolupráca spoločností Sony a Deutsche Telekom. Videli sme, ako sa dajú využiť siete 5G. Títo dvaja technologickí giganti pripojili platformu VideoIPath spoločnosti Nevion prostredníctvom týchto aplikačných programových rozhraní (API).

Telekom na výstave MWCZdroj: Touchit.sk
Telekom na výstave MWC

Sieťové rozhrania API podľa štandardu CAMARA ponúkajú veľmi nízke časy odozvy so stabilnou šírkou pásma. Platforma VideoIPath spoločnosti Nevion navzájom koordinuje rôzne médiá, pričom kvalitu týchto služieb možno dynamicky upravovať na požiadanie. Prispievajú k tomu aj informácie o sieti v reálnom čase. Technológia 5G je flexibilná, široko dostupná a nákladovo efektívnejšia ako iné prenosové cesty – ideálna pre spoločnosti zaoberajúce sa produkciou videa a jeho distribúciou v reálnom čase.

5G sa stáva nezávislým

Týmito testami DT dokazuje, že plánuje podporiť vysielania živých podujatí. Na jeseň 2023 DT oznámila komerčné spustenie produkcie živého videa 5G prostredníctvom technológie network slicing spolu s RTL. A to si vyžaduje aj technicky vyspelé siete s ekosystémom, v ktorom sú všetky funkcie siete 5G vzájomne prepojené. Sieť spoločnosti Deutsche Telekom je technicky pripravená na samostatnú prevádzku 5G od decembra 2021. V priebehu niekoľkých vývojových etáp sa blíži deň, keď bude sieť 5G schopná fungovať bez 4G.

Network SlicingZdroj: Touchit.sk
Network Slicing

Malý stožiar vo veľkom

Podobný vývojový krok urobil DT aj s ultramobilným stožiarom na cesty. Je výrazne menší a ľahší ako predchádzajúce. Napriek tomu sa nová verzia môže pochváliť vyššou kapacitou a umožňuje ešte flexibilnejšie využitie v mobilných sieťach, dokáže totiž pracovať s ďalšími frekvenciami.

Malý veľký stožiar od DTZdroj: Touchit.sk
Malý veľký stožiar od DT

Okrem 2,6 a 3,6 GHz teraz antény využívajú aj spektrum na frekvenciách 1,8 a 2,1 GHz, ako aj exkluzívne 5G frekvencie v rozsahu 3,7 GHz. Mobilný stožiar na cesty sa výborne uplatní v priestoroch firiem, v oblastiach postihnutých katastrofami a na podujatiach, ako sú napríklad Majstrovstvá Európy vo futbale 2024.

Zdroje: vlastné, Deutsche Telekom

Prečítajte si tiež

Značky: