Táto technológia dokáže vytvoriť mobilné pokrytie v prípade núdze.

Operátor Deutsche Telekom prezentoval na výstave MWC 2023 v Barcelone viacero technológií a inovácií. Najviac nás zaujala prezentácia technológie, ktorá umožňuje spojiť pozemnú a satelitnú komunikáciu a vytvoriť tak mobilné pokrytie v prípade núdze, ako sú prírodné katastrofy, ktoré by znefunkčnili tradičné základňové stanice.

Na tento účel sa využijú napríklad drony, ktoré udržiavajú kontakt so smartfónmi postihnutých osôb. Spojenie sa potom presmeruje prostredníctvom satelitov. V rámci skúšky s partnermi fungoval plynulý prechod z bežnej siete cez stratosféru a vesmír späť na zem a to pomocou technológie 5G – po prvýkrát na svete.

Pozrite si video s rozhovorom o novinkách, ktoré skupina Deutsche Telekom prezentovala na MWC 2023 v Barcelone

Dôraz na udržateľnosť či jednoduchší prenos eSIM kariet

Deutsche Telekom hovoril na MWC 2023 aj o udržateľnosti. Okrem klimatickej neutrality pre vlastné emisie CO2 do roku 2025 chce byť skupina Deutsche Telekom úplne klimaticky neutrálna v celom hodnotovom reťazci najneskôr do roku 2040. S tým tiež súvisí vynovený dizajn obalov s dôrazom na menšie nároky na priestor a nevyužívanie špeciálnych nárazníkových materiálov.

Nové produkty spoločnosti Deutsche Telekom pre nemecký a európsky trh sú už od polovice roka 2022 balené udržateľne. Ekologicky šetrné obaly sú povinné aj pre sieťové zariadenia, ako sú antény alebo smerovače a už neexistujú žiadne plastové obaly, ktoré nie sú biologicky rozložiteľné. Cieľom spoločnosti Deutsche Telekom je, aby boli jej technológie a zariadenia do roku 2030 plne recyklovateľné.

A v neposlednom rade sa operátor pochválil aj tým, že spoločne s Googlom a GSMA vyvinul štandard pre jednoduchší a bezpečnejší prenos eSIM kariet medzi zariadeniami. Ako prví si ho budú môcť vyskúšať majitelia telefónu Pixel 7 v sieti Deutsche Telekom. Operátor ukázal v Barcelone svoj T Phone, ktorý je na Slovensku v predaji už od októbra minulého roka a oznámil aj plánované zlepšenia mobilnej aplikácie Telekom – funkcií, pomocou ktorých je možné manažovať prémiový router.

Zdroj: Deutsche Telekom, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit