Na slovenský trh pršli televízory Samsung z modelového radu 2019. Videli sme ich už na výstave CES v Las Vegas, ale teraz sme mali možnosť dlhodobejšie ich vyskúšať v redakcii.

Samsung 65Q85R pri sledovaní TV vysielania

 

Samsung sa už pred časom rozhodol pre technológiu QLED. V minulosti to však bola len vylepšená technológia LED s tým, že podsvietenie bolo na okraji televízora a odtiaľ bolo svetlo ďalej rozvádzané na celú plochou televízora. Takýto televízor tak mal problémy pri scénach, pri ktorých je veľký kontrast medzi svetlou a tmavou časťou – typicky ohňostroj na tmavej oblohe. Okraje svetlých scén tu neboli ostré a aj čierna bola skôr sivá.

Na rok 2019 Samsung použil podstatné vylepšenie a tým je priame zadné podsvietenie Direct-Full-Array. A je pravda, že v porovnaní napr. s dva roky starým Samsung televízorom je tu viditeľné zlepšenie. Rovnako tento – na výrobu komplikovanejší typ displeja – priniesol aj lepšie pozorovacie uhly. Na najlepší obraz tak už nemusíte sedieť celkom v strede pred televízorom, teraz majú dobrý obraz aj tí diváci, ktorí sedia skôr v uhle. Výsledkom zadného podsvietenia sú teda hlbšie odtiene čiernej, dobrý kontrast a širšie zorné uhly.

Diaľkové ovládanie má priame tlačidlá napr. na Netflix

Ďalej Samsung umiestňuje kvantový procesor z 8K modelov aj do nových modelov QLED 4K. A to znamená umelú inteligenciu a jej využitie pri upscalingu obrazu z nižšieho rozlíšenia na vyššie. Funguje to tak, že televízor rozpoznáva zobrazovaný obraz a porovnáva jednotlivé objekty so svojou databázou. Tá obsahuje informácie o tom, ako by mal objekt vo vysokom rozlíšení vyzerať, a to aj televízor zobrazí. Umelá inteligencia sa využíva aj pri zvuku, ten sa prispôsobuje danej miestnosti a hladine hluku v nej.

Q85R podporuje štandard HDR10+ na optimalizáciu kontrastu, je tu HDR1500 a televízor existuje v uhlopriečkach 55 a 65 palcov. Súčasťou televízora je hlasový asistent Bixby, môžete ho však ovládať napr. v angličtine. Ak tak urobíte, Bixby vám poradí napr. aj s výberom vhodného obsahu pre vás. Samsung tiež ohlásil podporu pre iTunes Movies (filmy na zakúpenie alebo požičanie) a Apple AirPlay 2 (prehrávanie obsah z Apple zariadení na tomto televízore). V dobe testovania tohto televízora nebol ešte k dispozícii upgrade, ktorý by tieto funkcie umožnil.

PrenosDoMobilu.jpg – Mobilná aplikácia dokáže preniesť obraz z TV do smartfónu

Špecialitou je však režim Ambient, ktorý premení veľkú čiernu plochu na niečo užitočné vtedy, keď práve televízor nesledujete. Môžete si zobraziť umelecké diela, dekoratívne motívy, správy, počasie alebo nechať splynúť televízor s pozadím. Senzor úrovne okolitého osvetlenia automaticky prispôsobí jas obrazovky svetelným podmienkam a minimalizuje tak spotrebu energie. Možnostiam režimu Ambient sa budeme venovať v nasledujúcom vydaní pri teste modelu Q90R.

Ešte pripomeňme, že tento televízor sa dodáva ako panel + prepojovacia skrinka OneConnect box. Tieto časti sú prepojené priehľadným káblom (tzv. Invisible) a k samotnému panelu ide len tento kábel, žiadne napájanie. To umožňuje efektné zavesenie televízora na stenu a Q85R je riešený tak, že medzi panelom a stenou nie je žiadna viditeľná medzera.

Prepojovací box OneConnect so svojimi portami

Hlavné vlastnosti

  • uhlopriečka 65 palcov, rozlíšenie 4K, technológia QLED s priamym zadným podsvietením
  • upscaling nízkeho rozlíšenia na 4K s procesorom Quantum 4K a umelou inteligenciou
  • inteligentné ovládanie jasu a hlasitosti podľa aktuálnych podmienok
  • vylepšený režim Ambient s umeleckými dielami a splynutím s okolím
  • 4x HDMI 2.0, 3x USB, Ethernet, Wi-Fi, slot CI
  • energetická trieda B, príkon 200 W max, typicky 176 W

Cena: 3099 €

Zapožičal: Samsung

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.