Vyskúšali sme jeden z najlepších televízorov na súčasnom trhu. 65” televízor BRAVIA XR X95J od Sony sme dostali aj s pomocou kuriéra do našej redakcie, nainštalovali a odvtedy sme si ho s radosťou chodili pozerať.

Sony XR 65X95J
Všimnite si kontrast obrazu a tiež zvýraznenie hlavnej postavy v obraze

Základná výbava

Ide o 4K HDR Full Array LED televízor s viacerými novými technológiami zameranými na video a audio. Operačným systémom je Google TV, celé nastavovanie sa realizuje pomocou Google Home.

Rad X95J je súčasnou novej rodiny televízorov. Jeho hlavnou výhodou je revolučný kognitívny procesor XR, ktorý využíva novú metódu spracovania obrazu. Využíva umelú inteligenciu, pričom procesor spracováva obraz tak, aby napodobňoval spôsob, ako samotný ľudia vidia a počujú.

Sony XR 65X95J
Práca kognitívneho procesora: detekcia hlavy moderátorky a jej zvýraznenie

Ako funguje kognitívny procesor?

Čo to znamená? Keď sledujeme určité predmety, podvedome sa zameriavame na konkrétne body. Cognitive Processor XR pritom rozdelí obrazovku do viacerých zón a rozpoznáva, kde presne sa nachádza v obraze takýto ústredný bod. Doteraz umelá inteligencia vychádzala z toho, že dokáže rozpoznať a analyzovať základné prvky obrazu ako sú farba, kontrast apod. Použitý kognitívny procesor XR analyzuje celý rad prvkov naraz. Rovnako ako to robí ľudský mozog. Takto sú všetky prvky upravené tak, aby sa dosiahlo čo najlepší výsledok. Všetky časti scény v zobrazenom obraze sú podľa tohto spôsobu synchronizované. To platí pre obraz.

Sony XR 65X95J
Funkciu kognitívneho procesora je možné vidieť aj na záberoch z drona

Nielen obraz ale aj zvuk

V prípade zvuku sa tiež využíva kognitívny procesor XR a dokáže analyzovať polohu zvuku v signáli. Zvuk tak presne zodpovedá dianiu na obrazovke. Pretvára bežné audio do priestorového 3D zvuku.

Sony XR 65X95J
Priečny profil Sony XR 65X95J

Vyššia forma umelej inteligencie

Umelá inteligencia sa pritom učí, analyzuje a dokáže porozumieť veľkému množstvu dát. Optimalizuje doslova každý pixel, snímky a celú scénu.

Diaľkové ovládanie obsahuje aj priame tlačidlá na YouTube a Netflix. Ľahko sa drží v ruke a dobre sa ovláda.

Sony XR 65X95J
Diaľkové ovládanie pre Sony XR 65X95J

Ideálny pre Sony PS5

Televízor X95J využijú aj hráči. Podporujú totiž rad funkcií HDMI 2.1. Napr. je to obraz v 4K rozlíšení s rýchlosťou 120 snímok za sekundu, variabilná obnovovacia frekvencia (VRR) a Auto Low Latecy Mode (ALLM), čo znamená plynulé hranie po pripojení ku konzole Sony PS5.

Sony XR 65X95J
Prepojovacie porty na Sony XR 65X95J

Sledovanie obrazu a zvuku

Ocenili sme aj hlbokú čiernu farbu, pritom svetlé objekty sú zobrazené veľmi kvalitne. Obraz je ostrý, nenájdete rozmazanie. Vyskúšali sme aj sledovanie klasického filharmonického koncertu a v ňom sa dajú lokalizovať jednotlivých nástrojov. Výborná je podpora Dolby Vision a Dolby Atmos. To počuť napr. vtedy, ak si spustíte na televízore Spotify.

Sony XR 65X95J
Okrem terestriálneho tuneru je tu aj satelitný

Veľmi sa nám páčilo zobrazovanie filmov z platformy Netflix. Evidentne televízor naplno využíva všetky možnosti tejto platformy. Televízor môžete dokonca aj manuálne nastavovať.

Šikovný podstavec

Počas slnečného dňa sme testovali aj elimináciu odleskov. Televízor prichádza v minimalistickom dizajne, je to jednoliata sklenená plocha s tenkými rámčekmi. Televízor však určite nie je najtenší. Šikovný je však trojpolohový podstavec, ktorý umožňuje napr. aj špeciálnu polohu, pri ktorej sa pod televízor dá umiestniť soundbar.

Sony XR 65X95J
Umiestnenie televízora na rovnú podložku

Televízor sa dá pripojiť napr. cez Apple AirPlay, funguje aj s asistentami Alexa a Google Assistant. Na diaľkovom ovládaní je aj mikrofón, isté tituly môžete vyhľadať hlasovo.

Sony XR 65X95J
Detail podstavca televízora

Cena: 1999 eur

Zapožičal: Sony

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.