V redakcii sme otestovali momentálnu vlajkovú loď z oblasti televízorov od TCL. Je to model TCL 65C825, teda ide o 65-palcový televízor.  

Ide o televízor s technológiou 4K Mini-LED TV a QLED, operačným systémom je Android TV a doplnený o zvukový systém Onkyo.

Audio systém od Onkyo je súčasťou televízora. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Audio systém od Onkyo je súčasťou televízora. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Celý rad televízorov TCL z najnovšej rady C používa technológiu Quantum Dot a výkonný procesor AiPQ, ktorý využíva hlboké učenie. Ako sme zistili, tento televízor poskytuje vynikajúcu kvalitu farieb, výrobca deklaruje 100% objem farieb v obraze. Keď to spočítate, tento televízor dokáže zobraziť viac ako miliardu farieb a odtieňov, pritom analyzuje každú jednu scénu a podľa jej obsahu prispôsobuje obraz. Pritom zohľadňuje aj charakter deja, ktorý televízor zobrazuje. Testovaný televízor C825 využíva najnovšiu technológiu Mini-LED. Pritom je obrazovka televízora rozdelená na menšie časti a každá z nich je samostatne podsvietená tisíckami diód. Výsledkom je z pohľadu diváka vysoký jas i kontrast a nápadná dramatickosť v obraze. Model TCL C825 tiež využíva technológiu 4K HDR Premium a Dolby Vision, čo sme ocenili pri Netflixe.

Televízor TCL C825 pri spojení s Netflix. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Televízor TCL C825 pri spojení s Netflix. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Nižšie modely C72 využívajú 4K HDR PRO v kombinácii s technológiou Quantum Dot.

Vďaka natívnej 100Hz obrazovke dosiahnete zobrazenie scén s rýchlym pohybom, čo sa prejaví hlavne pri športe ako je futbal alebo hokej alebo péri akčných scénach. Dosiahnete ostré detaily v realistickom a plynulom zobrazení. Navyše C825 používa vertikálne skenovanie na ďalšie zvýšenie ostrosti zobrazenia rýchlo sa pohybujúcich objektov.

Televízor ako herný nástroj

Iste viete, že pre hráča video a počítačových hier je odozva systému televízora veľmi dôležitá. Televízor C825 podporuje automatický režim Game master s HDMI 2.1 a ALLM. Preto dosiahnete nízku latenciu a presné nastavenie obrazu pri hraní hier. Ďalej je tu automatický režim Game master Pro s rozhraním HDMI 2.1 48 Gbps na vyššiu obnovovaciu frekvenciu vrátane rozlíšenia 4K pri 120 fps. Použitá technológia VRR účinne eliminuje trhanie obrazu a jeho zamŕzanie.

Kvalita zvuku

Áno, zvuk je na televízore nielen pri filmoch rovnako dôležitý ako obraz. Televízor C825 obsahuje integrovaný zvukový systém Onkyo 2.1 s reproduktormi s predným vyžarovaním. Vzadu potom nájdete veľký basový reproduktor.  Výsledkom je výborný zvuk pri sledovaní filmov, počúvaní hudby alebo hraní hier. Televízor podporuje aj štandard Dolby Atmos. Konštatujeme, že zvuk z tohto televízora je mohutný a priestorový. Môžete si ho ďalej vylepšiť pomocou Subwoofera, ale až taký prenikavý význam to v tomto prípade televízora nemá.

Reproduktor v zadnej časti televízora. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Basový reproduktor v zadnej časti televízora. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Pokročilé a inteligentné funkcie Smart TV

Ako operačný systém používa tento televízor operačný systém Android 11. Všetky televízory radu C využívajú aj integrovanú službu Google Assistant. Vyhľadať film tak môžete napr. aj hlasovým vyhľadaním a funguje to už aj na slovenčinu. Rovnako tak môžete ovládať prepojené svetlá v obývačke a pod.

S využitím Alexa môžete ďalej zadávať príkazy na prehrávanie hudby, správ, predpoveď počasia, na nastavenie hlasitosti alebo zmenu programu a ovládať ďalšie inteligentné a prepojené domáce spotrebiče.

Kamera sa pripája v hornej časti televízora. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Kamera sa pripája v hornej časti televízora. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Na využitie služby Google Duo tento televízor spolupracuje s kamerou, ktorá je súčasťou dodávky. Tá tvorí odnímateľnú časť, ktorú nemusíte mať nasadenú, ak nechcete. Vtedy použijete gumenú záslepku. Ak keď ju máte nasadenú, dá sa ešte fyzicky prekryť objektív kamery, aby ste mali úplnú istotu, že vás nikto nemôže sledovať. S televízorom C825 je potom veľmi jednoduché zorganizovať videokonferenciu aj s kvalitným obrazom. Video kamerou má rozlíšenie 1080P a je so širokým zorným poľom. To je v dobe pandémie a videokonfrenecií veľmi dôležité. Táto kamera v spojení s ďalšími aplikáciami umožňuje zdieľať zážitky a byť so svojimi blízkymi prostredníctvom fakt veľkej obrazovky.

Video konferencia pomocou Google Duo. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Videokonferencia pomocou Google Duo. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Súčasťou výbavy je aj aplikácia MagiConnect na vzájomné prepojenie mobilného telefónu a televízora.

Aplikácia Magiconnect na spojenie s mobilným telefónom. Zdroj: Ondrej macko/TOUCHIT.sk

Aplikácia Magiconnect na spojenie s mobilným telefónom. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Stačí pomocou QR kódu otvoriť príslušnú aplikáciu a obe zariadenia sa spárujú, pokiaľ ich máte na rovnakej Wi-Fi sieti. Funguje prevod obrazu z televízora na mobil, ale aj opačne.

Využiť sa dá aj Chromecast na spojenie s televízorom. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Využiť sa dá aj Chromecast na spojenie s televízorom. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Z aplikácii sme vyskúšali napr. MagioGo, SledovanieTV, HBOGo, SkylinkGo. Všetko fungovalo bez problémov.

Zaujímavý dizajn

Všetky nové modely radu C majú bezrámčekový kovový dizajn. Dizajn využíva kovové prvky a relatívne štíhly profil robí z týchto televízorov skutočne elegantný výrobok. C825 má centrálne umiestnený stojan a môžete ho postaviť kdekoľvek na rovný povrch aj menších rozmerov. Podstavec sa pritom veľmi jednoducho inštaluje.

Dizajn zadnej časti televízora TCL C825. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Dizajn zadnej časti televízora TCL C825 a jeho podstavec. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Súčasťou dodávky sú dva diaľkové ovládania – jednoduchšie a prepracovanejšie. Tento koncept považujeme za správny. Televízor sa však dá ovládať aj bez diaľkového ovládania.

Z hľadiska portov je tu aj pripojenie na slúchadlá, ďalej 4× HDMI porty vrátane eARC, ďalej jeden port USB 2.0, Ethernet, optický výstup zvuku a satelitný a terestriálny tuner. Tiež tu nájdete šachtu na dekódovaciu kartu pre satelitné vysielanie.

Prepojovacie porty na TCL C825. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Prepojovacie porty na TCL C825. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

V celkom vyhodnotení je to televízor s mimoriadne vysokou kvalitou obrazu. To uvidíte po prvom zapojení. A zvuk určite nezaostáva za kvalitou obrazu. Naozaj veľmi dobré riešenie TCL, toto sa podarilo!

Cena: 1899 eur

Zapožičal: TCL

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.