Real 8K 2020 LG SIGNATURE OLED a LG NanoCell televízory prinášajú realistický zážitok zo sledovania obrazu

Spoločnosť LG Electronics (LG) oznámila, že jej televízory sú prvými na svete, ktoré splnili prísne požiadavky stanovené asociáciou spotrebiteľských technológií (Consumer Technology Association). Definujú tak novú generáciu 8K Ultra HD produktov a služieb, ktoré prezentujú štyrikrát viac detailov než 4K TV a šestnásťkrát viac detailov než HDTV.

Oficiálne priemyselné označenie 8K Ultra HD a jeho logo vyvinula americká skupina CTA. Oboje vznikli kvôli stanoveniu jasnej definície, ktorá používateľom pomôže lepšie identifikovať produkty spĺňajúce kľúčové požiadavky práve 8K Ultra HD technológie. Televízory LG Real 8K, ktoré debutujú na veľtrhu CES 2020, sú prvými, ktoré dokonca prekonajú špecifické požiadavky CTA. Vrátane tých, ktoré sa týkajú rozlíšenia, digitálnych vstupov, veľkého dynamického rozsahu, upscalingu, bitovej hĺbky a metodiky merania.

Asociácia CTA založila svoju definíciu 8K na prahu stanovenom Medzinárodným výborom na zobrazovaciu metrológiu.* Pokyny pre meranie, ktoré je založené na kontrastnom nastavení (contrast modulation = CM), uvádzajú, že rozlíšenie musí dosahovať kontrastné modulácie minimálne 50 % spolu s najmenej 33 miliónmi aktívnych pixelov, aby sa zariadenie kvalifikovalo ako 8K UHD. Ostatné priemyselné štandardizačné organizácie, ako je Medzinárodná organizácia pre normalizáciu (ISO), taktiež používajú pre priemyselné porovnanie práve kontrastnú moduláciu.

Od januára 2020 budú všetky televízory LG 8K označené logom CTA 8K UHD. Nové modely LG pre rok 2020 stavajú na pozícii LG ako jediného výrobcu, ktorý ponúka televízory Real 8K v dvoch kategóriách – OLED (LG SIGNATURE OLED 8K) a LCD (LG 8K NanoCell TV). Všetky modely prinášajú hodnoty CM v rozsahu 90%, zatiaľ čo niektoré iné modely v tomto odvetví zostávajú na nízkych dvojciferných číslach.

Testovanie tretími stranami overilo, že 75-palcový televízor LG NanoCell 8K TV prekonáva požiadavky na meranie kontrastného pomeru (CM) ustanovené ICDM. Zariadenie vykazuje pôsobivých 90 percent kontrastného pomeru horizontálne a 91 percent pomeru vertikálne. Ďalšia popredná medzinárodná testovacia firma VDE (Verband Deutscher Elektrotechniker) oznámila takmer identické výsledky kontrastného pomeru.

* Aby bolo možné získať logo CTA 8K Ultra HD, musí displej okrem iného spĺňať minimálne 50% kontrastného pomeru pomocou štvorcového vzoru, čo sa meria v súlade so stanovenými smernicami pre meranie viditeľného rozlíšenia. To je špecifikované v dokumente Medzinárodného štandardu na meranie zobrazenia (the International Display Measurement Standard), ktorý vytvoril Medzinárodný výbor pre metrológiu zobrazenia (the International Committee for Display Metrology = ICDM), a to vo verzii 1.03c, v sekcii 7.8.

Značky: