Na podujatí Samsung Summit vo Frankfurte sme videli rôzne produkty značky Samsung pre rok 2023. Šlo o predstavenie nových televízorov, audio a zobrazovacej ako aj bielej techniky.

Samsung Electronics zorganizoval prvý ročník konferencie European Samsung Summit. Prvá časť bola venovaná tlačovej konferencii, kde marketingový riaditeľ Samsung Europe Benjamin Braun predstavil aktuálnu situáciu so systémom SmartThings. Momentálne SmartThings podporuje aj protokoly Matter a ZigBee, čo znamená ďaleko širšiu možnosť prepojenia sveta Samsung s produktami od tretích strán. Videli sme demonštráciu prepojenia domácnosti, ktorá obsahuje televízor, robotický vysávač, varnú trúbu, pračku a chladničku a tieto zariadenia boli schopné vzájomne komunikovať. Vytvárali doslova inteligentnú domácnosť.

Pre Samsung je veľmi dôležitá aj otázka ekológie, pri praní sa napr. filtrujú mikroskopické plastové časti, aby neznečisťovali vodu. Pračka pritom minie len toľko vody, koľko je nevyhnutné. A platí to aj pre prací prostriedok a čas prania.

Ako sme sa dozvedeli, v bežnej európskej domácnosti v súčasnej dobe funguje v priemere 8 až 10 zariadení, ktoré by sa dali prepojiť a výsledkom je šetrenie elektrickej energie a tiež vyššia efektivita.

Moderné televízory

Najväčšiu pozornosť ale pútali televízory Neo QLED, OLED aj QLED. Všetky nové modely sú už z výroby osadené IoT modulom, ktorý podporuje štandardy Matter, Zigbee, Wifi a Thread. Televízor sa takto stáva centrom modernej inteligentnej domácnosti. Všetky domáce spotrebiče sa takto dajú ovládať aj televízorom a diaľkovým ovládaním. Nepotrebujete teda žiadne ďalšie externé moduly na pripojenie.

Televízor The Premiere a FreestyleZdroj: TOUCHIT.sk
Televízor The Premiere a Freestyle

Televízor si ale kupujete kvôli tomu, že vám prináša perfektný obraz a zvuk. O vynikajúci obraz s priestorovou hĺbkou sa teraz v prípade Samsung TV stará procesor Neural Quantum s umelou inteligenciou. Spracovanie obrazu prináša lepšie zobrazenie svetlých aj tmavých častí obrazu, sú funkcie Shape Adaptive Light Control alebo Real Depth Enhancer Pro v kombinácii s Auto HDR remasteringom.

Nás zaujal hlavne televízor OLED S95C s uhlopriečkou 77 palcov (196 cm), ktorý doplnil existujúci rad s 55 a 65 palcami. Do jeho výbavy patrí technológia Quantum Dot, čo znamená presné zobrazenie farieb s certifikáciou od Pantone a zároveň prináša najvyšší jas v kategórii OLED televízorov.

Samsung OLEDZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung OLED S95C

To, čo je tiež nové pri tomto type televízora je One Connect box, teda samotný televízor je tenký po celej ploche a dá sa pohodlne umiestniť aj na stenu. One Connect Box umožňuje prepojenie neviditeľným káblom, dá sa skryť a OLED televízor sa teraz dá efektne umiestniť v modernej obývačke.

Samsung OLED S95C a jeho hrúbkaZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung OLED S95C a jeho hrúbka

Novinky v lifestylovom televíznom rade zase vylepšujú zážitok pri ich používaní. Nás najviac zaujalo vylepšenie pri modeli The Frame, ktorá je zamerané na zníženie odleskov. Pri tomto type televízora, kde ide o simuláciu obrazu je to veľmi dôležité a potvrdzujeme, že odlesk pri novom modeli nezaregistrujete, ani keď svietite lampou na povrch displeja. Naozaj toto je vyhotovené veľmi dobre. K The Frame patrí aj prepracovaný dizajn obchodu s umením Art Store, v ktorom si môžete ľahšie prezerať náhľady umeleckých diel.

Lifestylové televízory SamsungZdroj: TOUCHIT.sk
Lifestylové televízory Samsung

Videli sme ďalej lifestylové televízory ako Serif a The Sero, ale aj pre vonkajší variant The Terrace. Veľkým vylepšením je spolupráca s firmou Philips a žiarovkami Philips Hue.

Samsung televízor s podsvietením Phjilips HueZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung televízor s podsvietením Philips Hue

Znamená to využiť aplikáciu Philips, mať žiarovky Hue a riadiaci most a naozaj k televízoru Samsung budete mať aj efektné zadné podsvietenie. Prepojenie na žiarovky je pomocou WiFi a teda obraz sa do svitu žiaroviek prenáša z akéhokoľvek zdroja, nielen z HDMI.

Samsung televízor s podsvietením Phjilips HueZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung televízor s podsvietením Philips Hue a umiestnenie žiaroviek

Nové Samsung televízory pre rok 2023 budú k dispozícii na predobjednávku od 6. 3. 2023.

Herné monitory

Samozrejme, dôležitý je aj zvuk. Televízory Samsung sú vybavené technológiou Dolby Atmos a systémom Object Tracking Sound (OTS). To sa uplatňuje pri filmoch, športových prenosoch i hrách a vytvára priestorový efekt.

Herný monitor Oddysey od SamsunguZdroj: TOUCHIT.sk
Herný monitor Oddysey od Samsungu

Do portfólia zobrazovacích zariadení patria aj monitory pre náročných hráčov. Na CES 2023 Samsung ohlásil novinky v radoch Odyssey, ViewFinity aj Smart Monitor s kvalitným obrazom a množstvom inovatívnych funkcií pre prácu, zábavu aj hranie. Na konferencii Samsung Summit sme videli špičkové herné monitory ako Odyssey Neo G7 s uhlopriečkou 43“, Odyssey Ark s 55“ a tiež najnovší herný televízor OLED 77“. Podobne ako nové televízory s QLED a OLED obrazovkami je možné aj tieto modely jednoducho pripojiť ku cloudovým herným aplikáciám, ako napríklad Xbox.

Soundbary

Videli sme aj novinky v oblasti soundbarov, teda sú dostupné naozajstné mini modely, ktoré pohodlne zmestíte pod akýkoľvek televízor. Medzi najlepšie modely radu Samsung Soundbar patrí HW-Q990C alebo novinka HW-Q610GC.

Prepojené inteligentné digitálne spotrebiče

Veľmi dôležitou témou dnešnej doby je energetická úspornosť. Najnovší rad domácich spotrebičov od Samsungu s technológiou SmartThings Energy umožňuje majiteľom veľmi účinne šetriť energiu aj náklady. Systém SmartThings Energy automaticky rozpozná, koľko energie spotrebujú prepojené prístroje Samsung a režim AI Energy Mode zase uľahčuje šetrenie nákladov, pretože spoľahlivo sleduje spotrebu v domácnosti.

Ekológia v podaní Samsung - znižovanie energieZdroj: TOUCHIT.sk
Ekológia v podaní Samsung – znižovanie energie

Vďaka týmto technológiám sa spotreba kompatibilných spotrebičov môže znížiť pri chladničkách až o 15 % a pri práčkach až o 70 %. Pri praní sa uplatní aj špeciálny cyklus Less Microfiber, pri ktorom sa uvoľní do prostredia až o 54 % menej mikroplastov. Všetky tieto technologické novinky umožňujú používateľom zmenšiť ich ekologickú stopu.

Inteligentné chladničky od SamsunguZdroj: TOUCHIT.sk
Inteligentné chladničky od Samsungu

Pre používateľov, ktorým záleží na udržateľnosti aj na originalite je tu rozšírený rad spotrebičov Bespoke, v ktorých sa úsporná prevádzka spája s vyspelou umelou inteligenciou, bezproblémovou konektivitou a dizajnom, ktorý je možné do značnej miery prispôsobiť vlastným potrebám. Rúry z radu 2023 Series 7 Bespoke AI umožňujú sledovať priebeh pečenia pomocou vstavanej kamery priamo v aplikácii SmartThings, čo je zábavné a užitočné zároveň. A keď dôjde na upratovanie, príde vhod vysávač Bespoke Jet s výborným výkonom od začiatku do konca. Náš najvýkonnejší a najľahší tyčový model je vybavený systémom All-in-One Clean Station, ktorý čistí nádobu na odpad a zároveň vysávač nabíja.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.