Spoločnosť Philips a TP Vision (výrobca televízorov so značkou Philips) predstavili v Prahe nové produkty pre rok 2016 / 2017. Novinky sú celkovo tri, plus boli prezentované dva existujúce modely, ktoré boli vylepšené o niektoré funkcie z vyšších modelových radov.

Prvá, najhorúcejšia novinka a zároveň vlajková loď spoločnosti je 55-palcový OLED TV Philips 901F. Je to televízor, ktorý ponúka tie najlepšie špecifikácie pre najnáročnejších používateľov. Kombinuje viacero zaujímavých technológií v jednom zariadení. V prvom rade je to špičkový OLED panel s výkonnou optimalizáciou kontrastu. Poskytuje až 2250 triliónov farieb a vysoký výpočtový výkon, ktorý spracúva 4 miliardy pixelov a každý z nich upravuje podľa potreby ostrosti. Novinkou je aj Perfect HDR technológia, ktorá dodáva televízoru vysoký dynamický rozsah. Kombinácia OLED panelu s použitými technológiami prináša naozaj špičkový obraz s indexom obrazovej výkonnosti až 3800 PPI. Výsledný obraz je so žiarivými a verne podanými farbami s takmer nulovou odozvou, čo je záruka rýchleho a ostrého obrazu. Výhodou je aj funkcia Ultra Resolution, čo je prevod (upscaling) akéhokoľvek zdroja do ostrejšieho obrazu v UHD rozlíšení.

Philips OLED 901F predstavuje riešenie pre najnáročnejších používateľov

Philips OLED 901F predstavuje riešenie pre najnáročnejších používateľov

Tento model je výrobcom prezentovaný, ako 4-krát Perfect: Perfect Colour, Perfect Contrast, Perfect Pixel UHD Premium a Perfect HDR. Konštatujeme, že obraz, vyhotovenie a celkový dojem z tohto televízora je skutočne perfektný.

Obraz je doplnený o 30-wattový zvukový systém v konfigurácii 6.1. Rozloženie reproduktorov je – 6 akustických v prednej časti pod displejom a 1 Triple Ring reproduktor s integrovaným basovým portom v zadnej časti. Samozrejmosťou je prepracovaný dizajn na vysokej úrovni, ktorý je veľmi elegantný. K televízoru je dodávaný aj vynovený diaľkový ovládač s dotykovou plochou a qwerty klávesnicou na zadnej strane, čo sa nám páči. O správny chod televízora sa stará štvorjadrový procesor s internou pamäťou 16 GB (možnosť rozšírenia externým diskom) a operačný systém Android 5.0 L. Samozrejmosťou je plná výbava audio / video vstupov a výstupov.

Spomeňme aj technológiu Ambilight 3, ktorá opticky rozširuje farebnú živosť televízora a vytvára pohlcujúci zážitok. Tento systém rozširuje divácky zážitok pomocou LED diód umiestnených v zadnej časti televízora z troch strán, ktoré premietajú „farebný tón obrazu“. Toto riešenie dodáva televízoru vyššiu atraktivitu aj z dlhodobého hľadiska. Priali by sme si tu technológiu Ambilux, ktorá používa namiesto LED diód projektory. Cena modelu 901F bude približne 3700 eur.

Druhou novinkou je 65-palcový UHD Android TV Philips 7601 so zobrazovacím panelom Edge LCD. Tento model ponúka technológiu HDR Premium s vysokým dynamickým rozsahom a zobrazovacím panelom, ktorý bol devízou vyšších modelových radov. Podľa asociácie EISA, ktorej členom je aj magazín TOUCHIT, je to najvýhodnejší televízor s veľkou uhlopriečkou, teda aj pomerom cena/kvalita.

Android ako operačný systém sa celkom uchytil v televízoroch, dokazuje to aj model Philips 7601

Android ako operačný systém sa celkom uchytil v televízoroch, dokazuje to aj model Philips 7601

Televízor má niekoľko zaujímavých funkcií, ako napr. Micro Dimming Premium – regulácia LED podsvietenia v 128 oblastiach obrazu. Perfect Natural Motion – dopočítavanie snímkov pre plynulejší a ostrejší obraz v akčných scénach. Perfect Pixel UHD – prevedenie akéhokoľvek obsahu do vyššieho rozlíšenia UHD, čo je pri takej veľkej uhlopriečke výhodou. Ani tejto novinke nechýba technológia Ambilight 3, ktorá bude sprevádzať každý model televízorov od vyššej strednej triedy. Samozrejmosťou je decentný a elegantný dizajn, vyhotovenie z prémiových materiálov, vyvážené zvukové podanie a plná výbava audio/video vstupov a výstupov. Cena tohto modelu bude približne 2600 eur.

Poslednou novinku je malý, 24-palcový Full HD televízor Philips 5231 s výkonným Bluetooth reproduktorom. Tento model (all-in-one) sa dá použiť ako televízor, ktorý disponuje plnou výbavou vstupov a výstupov. Druhou možnosťou je využitie k počítaču, ako LCD monitor. Alebo ako samostatný Bluetooth reproduktor na prehrávanie hudby z externého zdroja. Spracovanie ako aj dizajn je veľmi pekné, v bielom prevedení, pričom reproduktor tvorí podstavec televízora. Výkon reproduktora je 16 W s rozložením – 2 stredovýškové meniče vpredu a 1 subwoofer zabudovaný v spodnej časti. Výsledný zvuk je vyvážený a porovnateľný s konkurenčnými Bluetooth reproduktormi. Cena tohto modelu bude okolo 280 eur.

Philips 5231 môžete použiť ako TV, BT reproduktor alebo LCD monitor

Philips 5231 môžete použiť ako TV, BT reproduktor alebo LCD monitor

Všetky tri predstavené novinky budú dostupné od novembra a o test televízorov sme požiadali.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE