Len v USA sa ročne vyskytne viac ako 350 000 zástav srdca mimo nemocnice a 90 % z nich je smrteľných. Na prežitie sú rozhodujúce prvé 4 minúty. Príchod záchrannej zdravotnej služby v globálnom pohľade môže trvať v priemere až 8 minút a to je veľa.

Správnymi úkonmi a nástrojmi však môžu ľudia okolo výrazne pomôcť postihnutému a zachrániť život. Spoločnosť Lifeaz má jednoduché poslanie: dať rodinám a spoločnostiam možnosť konať a zachrániť život v prípade zástavy srdca.

Defibrilátor Lifeaz
Defibrilátor Lifeaz

Od roku 2021 vybavil tento startup svojím defibrilátorom s označením CE viac ako 10 000 rodín a firiem v Európe. Defibrilátor Lifeaz je kompaktné, ľahké a prenosné zariadenie, ktoré možno nainštalovať doma, v práci alebo dokonca nosiť v batohu. Doteraz bolo pomocou neho zachránených viac ako 15 životov.

Hlavná príčina úmrtnosti : zástava srdca

Kým resuscitácia môže na určitý čas udržať prietok krvi do srdca a mozgu, najčastejšie môže srdcový rytmus obnoviť len obyčajná defibrilácia. Lifeaz vyvinul jedinečný, ľahko použiteľný defibrilátor, ktorý môže používať každý aj bez predchádzajúceho školenia. Naviguje vás na každom kroku a automaticky rozhoduje o terapii, ktorú má vykonať. Neexistuje absolútne žiadne riziko, že by ste sa pomýlili.

Lifeaz zabezpečuje diaľkové monitorovanie výkonu a údržbu. Vďaka pripojeniu defibrilátora Lifeaz nepretržite dohliada na stav defibrilátorov a upozorní vás v prípade, že je potrebná údržba, alebo ak je pripravený spotrebný materiál na výmenu (batérie či elektródy). Cieľom je zabezpečiť, aby boli všetky defibrilátory Lifeaz v prípade potreby kedykoľvek funkčné.

Záchrana života v Európe

Za posledných niekoľko mesiacov je defibrilátorom Lifeaz vybavených už 10 000 rodín a firiem v Európe. Desiatky z nich zasahovali pri záchrane obetí zástavy srdca a zachránili už 16 životov, od 3-ročného dieťaťa až po 83-ročnú ženu. Aktuálne táto spoločnosť vystavuje svoj produkt na výstave CES v Las Vegas.

Defibrilátor Lifeaz
Defibrilátor Lifeaz

Technické špecifikácie:

● Rozmery: 21 x 21 x 7 cm / Hmotnosť: 1,3 kg
● Odolnosť voči vode a prachu: IEC 60529/EN 60529 IP54
● 100 % automatický, autodiagnostický
● Pripojiteľné a univerzálne elektródy (dospelí a deti)
● Integrovaná batéria: IEC 60601-1/EN 60601-1
● Dva režimy: normálny (štandardne) a detský (vo veku 1-8 rokov)
● Jazyky: francúzština, angličtina a nemčina
● Elektródy sa menia raz za 2,5 roka
● Batéria vydrží 5 rokov, nie je potrebné ju nabíjať

Cena

Defibrilátor Lifeaz s označením CE sa v Európe predáva za 999 € alebo na prenájom za 35,99 €/mesiac. V nasledujúcich mesiacoch bude k dispozícii aj príslušná aplikácia, ktorá učí základy techník záchrany života.

Zdroje: Lifeaz

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.