Po tom, ako sa zhoršila situácia s elektrinou a hlavne s plynom sa začali ľudia veľmi výrazne zaujímať o tepelné čerpadlá. Viacerí ste nás žiadali, aby sme preverili, ako to celé funguje.

My sme sa preto spojili so spoločnosťou Syners, ktorá sa špecializuje na montáž tepelných čerpadiel a klimatizácií a boli sme s ňou na celej montáži. Išlo o tepelné čerpadlo pracujúce na princípe vzduch-voda. Mimochodom tepelné čerpadlá sú schopné aj chladiť, podobne ako klimatizácie sú schopné vykurovať.

Tepelné čerpadloZdroj: TOUCHIT.sk
Pracovníci firmy Syners pri montáži tepelného čerpadla

Ako to funguje?

Je viacero typov tepelných čerpadiel, pričom to najpoužívanejšie čerpá tepelnú energiu z okolitého vzduchu. Znie to na prvý pohľad divne, ale aj vo vzduchu, ktorý má teplotu len -10 °C je ešte dosť tepelnej energie na to, aby ste si s ňou vykúrili byt či dom. Samozrejme, čím je vonku teplota vyššia, tým dokážete zvonka odčerpať viac tepelnej energie. Na druhej strane, perpetuum mobile to nie je, čerpadlo musíte poháňať elektrickou energiou, aby sa tepelná energia využila tak, ako si to želáme.

Tepelné čerpadloZdroj: TOUCHIT.sk
Paralelne umiestnené vykurovanie plynom a tepelným čerpadlom

Podstatné je, že na jeho pohon spotrebujete menej energie, ako získate tepelnej energie. Optimálnym prípadom je stav, kedy získate až 5-násobok tepelnej energie v porovnaní s tým, čo do čerpadla pošlete – hodnota COP je v tomto prípade 5. To je ale naozaj skôr ideálny príklad a v praxi sú tieto hodnoty nižšie obzvlášť ak sa jedná o celoročné COP. Rozhodujúce faktory sú vonkajšia teplota a výška potrebnej teploty vykurovacej vody v systéme vykurovania.

Vnútorná a vonkajšia jednotka

Tepelné čerpadlo bude fungovať v každej časti Slovenska, samozrejme čím viac na juh, tým bude efektívnejšie. Pravdou je však aj to, že veľkú úlohu zohráva vonkajšia vlhkosť vzduchu. Okolitá vlhkosť sa viaže na výmenník vonkajšej jednotky, čím tepelné čerpadlo musí často odmrazovať, čo má značný vplyv na účinnosť. Vhodné je pre rodinné domy alebo firmy rôznych veľkostí , ktoré majú zrealizované teplovodné rozvody – radiátory, podlahové kúrenie s kvapalinou resp. stenové či stropné vykurovanie. Nefunguje to v prípade, ak je vykurovanie riešené odporovým drôtom.

Tepelné čerpadloZdroj: TOUCHIT.sk
Vonkajšia jednotka tepelného čerpadla

Ďalšou podmienkou je možnosť umiestnenia vonkajšej jednotky v exteriéri tak, aby mala dostatočné miesto na celkovú výmenu vzduchu vrátane nasávaného a vyfukovaného vzduchu. Pri umiestení vonkajšej jednotky je dôležité myslieť aj na jej pozíciu, aby nerušila hlukom či fúkaním ani vašich susedov. Zároveň musí byť táto jednotka napájaná elektrickou energiou. Táto časť získava tepelnú energiu z okolia a odovzdáva ju do vnútornej jednotky.

Vnútornú jednotku je vhodné umiestniť do časti kotolne, ideálne do pivnice, ak je to možné. Väčšina ľudí si dáva namontovať tepelné čerpadlo k už existujúcemu systému vykurovania, ktorý používa plyn alebo elektrickú energiu pomocou elektrokotla, kotlami na tuhé palivá alebo aj ku plynovému vykurovaniu.

Tepelné čerpadloZdroj: TOUCHIT.sk
Vnútorná jednotka počas montáže

Vonkajšia a vnútorná jednotka sú prepojené odizolovaným potrubím, z ktorého sa vysaje vzduch s vlhkosťou.

Tepelné čerpadlo ako alternatíva

My sme boli na inštalácii, kde sa tepelné čerpadlo montovalo paralelne k plynovému vykurovaniu. Avšak nie je vhodné ich využívať súčasne pre správne fungovanie jedného z vykurovacích zdrojov. Buď je to vykurovanie plynom alebo tepelným čerpadlom, podľa toho, ktoré je podľa aktuálnych cien lacnejšie a vhodnejšie pre dané podmienky. Rovnako je to záloha, ktorá dobre poslúži v prípade poruchy jedného typu vykurovania.

Tepelné čerpadloZdroj: TOUCHIT.sk
Montáž tepelného čerpadla

Montáž tepelného čerpadla trvá obyčajne 2 dni, v určitých prípadoch sa to dá stihnúť za jeden deň. Efektivitu vykurovania si potom môžete nechať zobraziť na grafoch priamo na paneli vnútornej jednotky s možnosťou ovládania cez mobilnú aplikáciu.

Typy tepelných čerpadiel

Značiek tepelných čerpadiel je veľa. Niektoré sú určené pre nízkoteplotné výkurovanie, kde postačuje nižšia požadovaná teplota vody na vykúrenie. Na druhej strane sú značky, ktoré sa špecializujú na vyššiu teplotu, čo je vhodné, ak sú v nehnuteľnosti použité napríklad staršie liatinové radiátory.

My sme si všimli, že po ukončení montáže zostal priestor uprataný v takom stave, v akom sa nachádzal pred montážou. V našom prípade sme boli pri montáži, kde bol inštalovaný vykurovací zdroj značky Daikin. Syners dodáva a inštaluje ešte značky Hitachi a Atlantic. K týmto značkám firma ponúka servis aj odborné poradenstvo.

Tepelné čerpadloZdroj: TOUCHIT.sk
Elektronika vnútornej jednotky tepelného čerpadla

Spoločnosť Syners poskytne aj konzultačné služby, poradí pri výbere vhodnej značky a dohodne s vami podmienky montáže. Mali by ste mať pritom pripravené odpovede na otázky, koľko ste v minulosti spotrebovali plynu či elektriny na vykurovanie alebo prípadne za aký čas bolo potrebné znova priložiť do pece, v prípade pevného paliva. Takto je možné dospieť k optimálnemu výkonu tepelného čerpadla, nie je totiž správne ho mať predimenzované, vhodnejšie je mierne poddimenzovanie, ako predimenzovanie.

Tepelné čerpadloZdroj: TOUCHIT.sk
Zapojenie rozvodov vo vnútornej jednotke tepelného čerpadla

Čo to bude stáť?

Odpoveď na túto otázku závisí od parametrov vykurovaného priestoru, konkrétne od tepelných strát budovy. Čím vyššie úniky tepla, tým vyšší požadovaný výkon a teda aj vyššia nadobúdacia cena. Pre priemerný bungalov s nízkymi stratami je požadovaný výkon tepelného čerpadla od 4 až do 10 kW. A to je nadobúdacia cena tepelného čerpadla od 8 do 12 000 eur. Konkrétna suma závisí od značky, konkrétneho typu prevedenia a pod. Cena je výrazne ovplyvnená tým, či je zásobník na vodu nerezový alebo smaltovaný, koľko okruhov potrebujete ovládať, aká miera automatizácie a smart riešenia sa vyžaduje a pod.

Tepelné čerpadloZdroj: TOUCHIT.sk
Finálny stav po ukončení montáže

Pre veľké domy s rekonštrukciou sú požadované výkony od 12 kW vyššie. To sú veľakrát domy, ktoré ešte nie sú zateplené a majú veľké tepelné straty. Tu je nadobúdacia cena za technológiu od 12 000 eur vyššie.

Pri súčasných cenách plynu alebo elektriny tepelným čerpadlom príliš neušetríte. Je to skôr o tom, že máte istotu, že budete mať doma alebo v práci teplo. Aká bude situácia s planom po 1. januári 2023 je teraz nemožné odhadnúť, tu by sa vám mohlo tepelné čerpadlo naozaj vyplatiť.

Vo videu sme zobrazili celý postup montáže a tiež spôsob ovládania tepelného čerpadla.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.