Ide o ďalší dar od spoločnosti Tesla, ktorý pomáha Ukrajincom lepšie zvládať vojnový konflikt.

Koncom februára 2022 poskytla spoločnosť Space X, presnejšie Elon Musk, Ukrajine satelitný internet Starlink, vďaka ktorému mohli mať aj najviac zasiahnuté oblasti prístup k internetu, ktorý je veľmi dôležitý kvôli komunikácii, ako aj rôznym ďalším procesom. Aktuálne má množstvo Ukrajinských miest problém s výpadkami elektrickej energie, čo spôsobuje veľké obmedzenia a rovnako tak to ohrozuje aj životy ľudí – najviac tých, ktorí sú v nemocniciach a pod.

Tesla Powerwall
Tesla Powerwall

Elon Musk zareagoval aj na tento problém a opätovne poskytol Ukrajine dôležité dary – tentokrát v podobe záložných zdrojov a solárnych panelov (Tesla Powerwalls). Tieto zariadenia budú nápomocné v novozriadených klinikách v mestách Borodyanka a Irpin, ktoré sa nachádzajú v blízkosti hlavného mesta Kyjev. Túto veľmi dôležitú materiálnu pomoc potvrdil na svojom Twitteri podpredseda vlády a minister pre digitálnu transformáciu – Mykhailo Fedorov.

Tesla Powerwall je veľký lítium-iónový záložný zdroj s kapacitou 13,5 kWh, ktorý by mal byť schopný dodávať až 9,6 kW nepretržitého výkonu a udržať tak priemernú domácnosť napájanú približne 24 hodín – to uvádza výrobca. Toto zariadenie sa dá používať samostatne, pričom sa vždy po nabehnutí štandardnej siete dobije, avšak je možné k nemu pripojiť aj solárne panely a čerpať tak energiu zo slnka a v prípade potreby to využívať ako ostrovný solárny systém s možnosťou uskladnenia energie + odovzdávania elektriny do konvenčnej siete.

Takýchto zariadení mala dostať Ukrajina niekoľko kusov – presné číslo nie je známe. Dôležité je aj to, že má ísť o veľmi jednoduchý a efektívny systém, na ktorého inštaláciu nie je potrebný nejaký špecializovaní tím alebo spoločnosť (Tesla opäť pripravila inštruktážne video, vďaka ktorému zapojí tento systém akýkoľvek zručnejší majster).

Tesla Powerwall
Tesla Powerwall

Dodajme, že Ukrajinský prezident – Volodymyr Zelenskyj – už po niekoľkýkrát vyjadril spoločnosti Tesla, osobite Elonovi Muskovi, svoju vďačnosť. Tentokrát v rámci videokonferencie, ktorá sa konala začiatkom marca. Zelenskyj v rámci rozhovoru pozval Muska na návštevu do jeho krajiny, pričom mu Musk povedal, že v určitom času na Ukrajinu príde, a taktiež by bol veľmi rád, kedy Ukrajina spolupracovala so spoločnosťou Space X na budúcich projektoch súvisiacich s vesmírom.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE