Graficky dobre vyzerajúca hra dokáže aj v súčasnosti nadchnúť a potešiť oko hráča. Herné mechanizmy sú síce stále veľmi dôležité, ale pokiaľ to dobre vyzerá, tak prečo nie? No a čím viac sa oko teší, tým viac sa grafická karta trápi. A to sme len na začiatku.

VR a 4K sú nové mantry herného sveta a keď to myslíte s hraním hier vážne, tak si s grafikou strednej triedy veľmi neškrtnete. Full HD rozlíšenie tu s nami bolo pekne dlho, no dnes je už absolútnym štandardom a srdce hráča len sotva rozochveje. 4K displeje sa dostávajú čoraz častejšie do povedomia a stávajú sa novým štandardom, súčasťou herných i obývačkových zostáv. Jemnejší displej má však v porovnaní s Full HD  jeden zásadný problém, a tým je štvornásobne väčší počet bodov. Zjednodušene povedané, pre grafickú kartu to predstavuje štvornásobne viac práce a rozhýbať náročnú hru v 4K rozlíšení je tvrdým orechom aj pre aktuálny grafický high-end.

Lacné hranie to nie je a investícia do poriadneho železa je nevyhnutnosťou. Výkonnostná špička však nie je veľmi široká a ak ste doposiaľ chceli to najlepšie, mali ste na výber dve karty od NVIDIA. Buď to bola GeForce GTX 1080 alebo Titan X. Do súboja vlajkových lodí vplávala GeFroce GTX 1080 Ti, ktorá posunula možnosti minuloročnej GTX 1080 o stupienok vyššie. Doplatok za nárast výkonu na prvý pohľad nevyzerá veľmi adekvátne no pri najvýkonnejších herných strojoch sa pomer ceny a výkonu nikdy nebral na ohľad.

GeForce GTX 1080 Ti sa spolieha na najnovšiu architektúru Pascal, ktorá oslávila prvý rok úspešného pôsobenia na trhu. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou Maxwell priniesla vyšší výkon najmä v porovnaní na jednotku spotreby. Pascal je efektívnejší a vďaka menšiemu výrobnému procesu je jeho jadro menšie a pritom má o polovicu viac tranzistorov.

Aj v porovnaní v rámci architektúry je GTX 1080 Ti postavená okolo výkonnejšieho čipu GP102, ako staršia GTX 1080 postavená na GP104. Verzia s prívlastkom Ti tak využíva čip, ktorý sme si dosiaľ mohli užiť len na Titan X. S odladeným výrobným procesom a nižšou cenou čipu je tak najvýkonnejšia grafická karta o čosi dostupnejšia. Ak ste vo svojom hernom stroji mali GTX 980 Ti, nebola pre vás GTX 1080 až taká atraktívna. GTX 1080 Ti je však celkom iná pesnička a zdá sa, že pre vás nastal čas na upgrade.

Ako sme už spomenuli, GTX 1080 Ti je postavená rovnako ako Titan X na čipe GP102 no nejde len o podtaktovanú verziu. Rozdielov je o čosi viac. GTX 1080 Ti má z 30 SM jednotiek odomknutých 28 a deaktivovaná je celá jedna časť jadra, konkrétne jedna na dvanástina. Neaktívny je tak blok ôsmich ROP, ktorých je 88 z celkovo 96, spolu s 256 Kb L2 cache a časti pamäťového radiča. Základná frekvencia je však 1480 MHz, s boostom ešte o 100 MHz viac. To je síce menej ako mala GTX 1080, lenže GTX 1080i má viac tranzistorov a výrazne vyšší počet CUDA jadier.

S deaktivovanou časťou jadra sa spája aj užšia pamäťová zbernica než má Titan X, ktorý nesie plnohodnotné jadro GP102. Pamäťová zbernica má šírku 352 bitov oproti 384 bitov a hoci jeden gigabajt pamäti chýba, celkovo má karta k dispozícii 11 GB s priepustnosťou 484 GB/s. A to je o polovicu viac, než zvládne GTX 1080.

Pamäťový radič podporuje pamäte  typu GDDR5 aj GDDR5X, ktoré ešte viac zvyšujú priepustnosť pamäťového systému. Sú tak krokom medzi lacnými a pomalšími GDDR5 a drahými ale zato rýchlymi HBM2. V prípade GTX 1080i ide už o druhú generáciu z dielní Micron, ktorá má v porovnaní s predchodcom o 10% vyššiu priepustnosť.

S takýmito parametrami nemôže mať GeForce GTX 1080 Ti žiadny problém ani s najnáročnejšími hrami v 4K rozlíšení a svoju silu ukáže aj v GPGPU nasadení. A veľkorysých 11 GB využijú moderné hry bežiace vo vysokých rozlíšeniach s radosťou. Zatiaľ čo na pohodlné hranie vo Full HD si vystačíte aj s 2 GB, pre 4K je to prirodzene štvornásobok a 11 GB už umožní spokojne zásobovať 5K displeje.

Vysoký výkon samozrejme láka vychutnať si otvorené herné svety vo vysokom rozlíšení a vysokých detailoch. Zachytiť si obľúbenú scenériu screenshotom sa tak doslova pýta a NVIDIA prichádza s nástrojom Ansel, ktorý však pri bežných screenshotoch neostáva.

Aktivovaním nástroja Ansel sa hra pozastaví a spolu s ovládacím rozhraním nástroja sa umožní voľný pohyb kamery. Vďaka nej si môžete pozastavenú scénu nastaviť a skomponovať ideálny záber. Potom stačí vybrať možnosť  „High Resolution“ a Ansel zhotoví screenshot s rozlíšením desiatok tisícov bodov na dlhšej strane. Vysoké rozlíšenie zachytí aj tie najmenšie detaily zobrazených modelov a textúr, bez vyhladzovania či úprav, ktoré prebiehajú pri renderovaní hernej scény v reálnom čase. Výsledný obrázok sa dá použiť ako zdroj pre kvalitnú veľkoformátovú tlač, alebo pre vytvorenie obrazovo vysokokvalitných systémových tapiet. Screenshot s rozlíšením 46080×25920 bodov z hry Wticher 3: Wild Hunt si môžete stiahnuť na stránke geforce.com, pozor však na to, že súbor má 1,7 GB.

Karta samozrejme nemá problém s akcelerovaním hry pre VR okuliare v reálnom čase, no aj keď do pomerne drahého VR setu investovať nechcete, stále sa môžete do herného sveta pozrieť a to aj v stereoskopickom zobrazení pomocou Google Cardboard koncipovaných okuliarov. Ansel vie vytvoriť 360° záber, ktorý si s pomocou aplikácie NVIDIA VR Viewer môžete pozrieť s okuliarmi aj na svojom telefóne.

NVIDIA Ansel podporuje všetky aktuálne grafické karty GTX série 10 a 9, vrátane mobilných GPU i niektoré staršie modely až po sériu 6. Kompletný zoznam nájdete tu. Samozrejme, potrebovať budete aj podporovanú hru, na zozname sa aktuálne nachádza 12 titulov, vrátane Watch Dogs 2, The Witcher 3: Wild Hunt či Mass Effect: Andromeda.

GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition

Po vybalení testovacieho kitu sa objavila známa tvár, aj keď s novým srdcom. Referenčný dizajn sa nijak výrazne v priebehu posledných generácii už azda od GTX 780 Ti nezmenil, takže sa stretávame s dlhou a ťažkou kartou s fénovitým chladičom s jediným turbínovým ventilátorom s vertikálnymi lopatkami. Na trhu sú samozrejme aj dlhšie verzie a výrobcovia ponúkajú svoje karty so svojimi osvedčenými chladičmi s viacerými ventilátormi, v prípade referenčného dizajnu karta meria necelých 27 centimetrov. Vmestí sa tak do drvivej väčšiny middletowerov, a s dobrou voľbou skrinky si s ňou postavíte aj výkonnú a pritom kompaktnú hernú mašinu v minitoweri.

Napájanie karty s jadrom s 250W TDP sa samozrejme neobíde bez dvojice konektorov, konkrétne kombinácie 6 a 8 pinového. Napájacia kaskáda pozostáva zo siedmich fáz, z ktorých každá má k dispozícii hneď dva MOSFETy. Toto riešenie sa pozitívne podpisuje nielen na stabilite napájania, ale aj na jeho účinnosti. V tomto smere je GTX 1080 Ti energeticky ešte efektívnejšia ako GTX 1080, NVIDIA udáva účinnosť až 87% pri približne polovičnej záťaži.

Na opačnom konci karty nachádzame konektory pre SLI mostík, podobne ako pri predchádzajúcich modeloch GTX 10xx v jeho poslednej verzii so zvýšenou priepustnosťou.

Chrbát karty je chránený masívnym backplatom, ktorý dodáva PCB tuhosť, chráni komponenty a chladí napájaciu kaskádu. V prípade potreby sa dá odobrať a karta prevádzkovať aj bez neho, čo môže byť užitočné napríklad v tesných skrinkách, či konfiguráciách viacerých kariet v SLI.

V prednej časti chladiča nesmie chýbať typové označenie, mriežka pre výstup ohriateho vzduchu je dostatočne široká a prúdu vzduchu tak bude klásť aspoň o čosi nižší odpor. Mriežka je väčšia aj vďaka tomu, že medzi obrazovými výstupmi v porovnaní s GTX 1080 chýba DVI port. Tak či tak sú jeho dni zrátané a na modernej karte nám chýbať nebude. V prípade nutnosti je možné siahnuť po redukcii, v prípade testovanej Founders Edition sme našli jednu v balení. K dispozícii tak ostala trojica DisplayPort vo verzii 1.4 s maximálnym podporovaným rozlíšením 7680×4320 pri 60 Hz a jeden HDMI 2.0b port s podporou 4096×2160 pri 60 Hz.

Výkon

Kartu sme testovali na základnej doske Gigabyte Z97-UD5H osadenej procesorom Intel Core i7-5775C a 16 GB DDR3 pamätí Corsair taktovaných na 2133 MHz pri CL9. Na Intel SSD320 bol nainštalovaný Windows 10 s poslednými aktualizáciami a najnovšie verzie ovládačov komponentov.

Pre kartu, ktorá stojí na špičke aktuálnej ponuky potrebujete adekvátne železo. Je jasné, že do stroja s i3 procesorom si ju asi nedáte a vlastne samotná karta stojí zhruba toľko, čo bežný počítač nižšej strednej triedy. Prevádzkové vlastnosti boli v poriadku a už dávno neplatí, že výkonné grafiky sú veľkými žrútmi elektriny. Teda aspoň nie mimo záťaže.

Nevyťažená testovacia zostava mala spotrebu len 72W v záťaži počas hrania však už prekročila hranicu 300W a maximum, ktoré sme namerali bolo 322W. Pritom ani v plnej záťaži teplota GPU nepresiahla hranicu 80°C, na otvorenej testovacej platforme však mala karta dostatok okolitého čerstvého vzduchu. Hladina zvuku pritom bola typická pre tento typ chladiča, počas bežnej prevádzky veľmi nízka, pri hraní však už bolo chladič celkom jasne počuť.

Na trhu samozrejme nájdete verzie s upravenými chladičmi, zvýšenými výkonmi či LED podsvietením, je tak len na vás, či sa rozhodnete investovať do novej grafiky veľa, alebo ešte viac peňazí. Za Founders Edition verziu zaplatíte asi 750 EUR, pretaktovaná verzia s trojventilátorovým chladičom a upraveným napájaním bude stáť aj o stovku viac.

Z hľadiska výkonu samozrejme nemohla mať karta problém so žiadnou z testovaných hier a v porovnaní s GTX 1080 ide o výrazný posun vpred. Pomáha nielen viac pamäte ale predovšetkým väčšie jadro. Nárast výkonu v porovnaní s minuloročnou GTX 1080 je 20-40% v závislosti od hry, čo rozhodne nie je málo. Hoci aj tá na hranie hier v 4K rozlíšení celkom postačuje, je GeForce GTX 1080 Ti veľkým lákadlom. Nehovoriac už o hráčoch na GTX 980 Ti, pre ktorých má upgrade skutočný zmysel.

Verdikt TOUCHIT

NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti nie je cenovo najvýhodnejšia karta, ale je to aktuálne to najlepšie, čo môžete pre svoj herný počítač kúpiť. S dvojicou týchto kariet v SLI nezažijete pokles FPS ani v najnáročnejších herných scénach pri 5K rozlíšení či VR headsete, ale aj náruživí hráči si užijú plynulé hranie aj na jednej. Samozrejme, grafická karta tejto triedy si zaslúži kvalitný 4K monitor s G-Syncom, a adekvátnu zostavu, s výkonným procesorom, ktorý nebude mať problém ju prikrmovať.

Hodnotenie:

+ vysoký výkon, nižšia cena oproti Titan

– cena, hlučnejší chladič v prípade FE verzie

Zapožičal: NVIDIA

Značky: