Dell Inspiron 15

dell_inspiron_15_5000_1_0_nowat

Toto je ďalší príklad notebooku s 15,6“ displejom, ktorý sa hodí aj na prenášanie. Je totiž naozaj tenký a to sa do tela zmestila aj optická mechanika. Tenký dizajn zasiahol aj klávesnicu. Ak ste videli bežné ultrabooky s tenkými klávesmi, tak tu zašiel výrobca ešte o niečo ďalej. Prvé okamihy pri písaní budete možno cítiť akúsi neistotu. No po chvíli si zvyknete a navyše je klávesnica veľmi tichá. Telo je plastové so šrafovanou úpravou veka displeja. Špecialitou je ale časť s opierkou na ruku a celý zvyšok okolo klávesnice. Ten je pogumovaný a na dotyk ide rozhodne o netradičný materiál. Ten u ostatných výrobcov nenájdete. Kým ostatní používajú bežný plast, hliník alebo iný materiál, tu je pogumovanie výrazné. V zime nebude podložka studená a v letných mesiacoch to takisto nebude predstavovať problém. Je mierne teplejšia aj pri bežnom používaní notebooku, no dá sa na to zvyknúť. Podstatné je, že získate skutočne pevnú a stabilnú polohu pre vaše zápästia a dlane. Bielym LED podsvietením klávesnice tiež nepohrdnete. Tiež sa nám páčilo, že na hornej strane nie je žiadne rušivé svetlo. Dokonca ani tlačidlo na zapnutie, ktoré je nad numerickým blokom nie je podsvietené. O tom, že je notebook zapnutý informuje LED dióda na prednej hrane vľavo.

Parametre a technológie

Notebook má procesor Intel Core i7 5500U 2,4 ÷ 3 GHz, ktorý je veľmi používaný v mnohých konfiguráciách biznis notebookov. Silnou stránkou je nadštandardná kapacita RAM. Celkovo 16 GB je vhodný aj na prevádzkovanie virtuálnych počítačov. Dátové úložisko na ne budete mať, v notebooku je totiž 2 TB pevný disk. A to je zatiaľ skutočne nadštandardná a nevídaná kapacita. Áno, disk je pomalý, ale v kombinácii so 16 GB RAM sa dá počítač rozumne používať. Výrobca zvolil samostatnú grafickú kartu a to model NVIDIA GeForce 920M so 4 GB VRAM. Na gigabajty a dostatok priestoru sa tu teda hrá vo všetkých smeroch. So systémom vo verzii Windows 8.1 Pro  a optickou DVD mechanikou teda získavate univerzálny stroj. A samozrejme, s parametrami odpovedajúcimi dnešným požiadavkám.

Počítač je tichý a len vo výnimočných prípadoch je počuť ventilátor. Nám sa páčilo najmä to, že má veľmi tichú klávesnicu, profil a široké možnosti vyplývajúce z použitých komponentov. Navyše je vhodný aj na sledovanie filmov a to nielen vďaka špeciálnemu softvéru na zmenu profilov teploty farieb displeja.

inspiron15

Výdrž akumulátora postačí na pozretie jedného celovečerného filmu. Pri práci v kancelárskom režime je jeho výdrž lepšia. V každom prípade viac ako 6 hodín je dobrý výkon na takto dimenzovaný počítač. Dobrou správou je aj minimálne zahrievanie spodnej časti.

Porty

Vľavo – LAN, HDMI, USB 3.0, čítačka SD kariet

Vpravo – kombinovaný audio 2 × USB 2.0

Fotogaléria

Hodnotenie

+ tenký profil, optická mechanika, extra veľká kapacita HDD, tichý pri bežnej prevádzke, pogumovanie okolo klávesnice

– použitie USB 2.0 portov

Cena: odhadujeme 1099 EUR

Zapožičal: Dell

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

Značky:
1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.