Displej a rozhranie

Displej nie je dotykový. Skvelé a veľký potlesk pre Sony. Sme radi, keď niekto rozmýšľa a neženie sa za každú cenu s davom. Môžete tak prehrávač držať pri chôdzi alebo behu v ruke a nepotrebujete sa obávať náhodnej zmeny funkcie. Prostredie na displeji sa nijak nezmenilo. Funkčná výbava sa líši len mierne spomedzi modelový rad. Tu dostávate všetky funkcie, ktoré Walkman má. Keď už má A15-ka špičkový zvukový CPU, nemohli sme sa ubrániť pocitu, že by to chcelo aj rýchlejšie reakcie. Nie že by bol prehrávač pomalý ale po prechode odkiaľkoľvek priamo na domácu obrazovku sa ikony zobrazia s malou odozvou. Je menšia ako sekundu, no aj tak to vidno.

K dispozícii sú prechody k funkciám ako Hudba. FM rádio, Video, prezeranie obrázkov, podcastom alebo napríklad k Bluetooth. Veľmi jednoducho spárujete prehrávač s reproduktormi alebo slúchadlami. Ak majú NFC, prepojenie je ešte pohodlnejšie. Na zadnej strane Walkmana je totiž logo N. Nepríjemným prekvapením pre nás bol fakt, že prehrávanie podcastov alebo FM rádia nefunguje na pozadí. S hudbou žiadny problém a tak pri počúvaní vášho obľúbeného setíku si môžete pozerať aj obrázky. Pri ostatných činnostiach spojených s hudbou to však nie je možné.

Veľmi dobrou vlastnosťou je korekcia rýchlosti prehrávania zvuku. Ideálne je to na hovorené podcasty alebo audio knihy. Niekedy zrýchlenie takýchto nahrávok pôsobí lepšie, ako by ste mali počúvať hodinové relácie s odmlkami medzi slovami. Kto počúva podcasty, toto pozná.

Prechádzanie hudby v menu je veľmi dobré. Výrobca nenúti používateľa prehľadávať hudby na základe ID Tagov. Ľahko nájdete hudbu podľa umiestnenia v adresári – voľba Folder alebo prijaté súbory cez Bluetooth.

Kvalita hudby

Každý, kto chce špičkový zvuk, sa v našich končinách obzerá po Walkmane. Tento patrí do najvyššej série prehrávačov tejto značky. Výrobca integroval zosilňovač S-Master HX, ktorý prehráva zvuk vo vysokom rozlíšení a znižuje skreslenie a šum. V bežnej reči dosiahnete vyššiu kvalitu zvuku ako pri CD diskoch. Podporuje 24-bitový zvuk a frekvencie nad 22 kHz. Nejde tu o otázku počuteľnosti nad toto pásmo ale o rezervu v počuteľnom pásme a to sa podarilo dosiahnuť. Kto niekedy vyskúšal prehrávač Walkman, vie aký zvuk produkuje. Vďaka technológii S-Master HX potlačuje šum pri rôznych úrovniach hlasitosti. Nemusíte teda hudbu „vypekať“ alebo tlmiť, aby ste našli správny pomer najlepšej reprodukcie. K tomu treba ale aj poriadne slúchadlá. Či už použijete kvalitné mušle alebo in-ear modely, dosiahnete skutočne bohatý zvuk. Ten je natoľko vynikajúci, že sa aj pri počítaču naučíte počúvať hudbu cez Walkman, než cez Winamp. Nič proti Winampu, na mysli máme zvukové karty v notebookoch, ktoré to s redukciou šumu bohužiaľ príliš nepreháňajú. Svoj podiel má na tom aj technológia DSEE HX, ktorá obnovuje stratené frekvencie z komprimovaných súborov a poskytne lepší zážitok zo zvuku. Špičkovou záležitosťou sú aj nastavenia zvuku v oblasti ekvalizéra. Skalní priaznivci nám dajú za pravdu, že nastavenie Unique, je vynikajúce a takmer univerzálne. Na tanečnú hudbu, lounge a rôzne deep house mixy je to ideálna voľba. Keď k tomu pridáte VPT (Surround), Virtualphones Technology, s nastavením Matrix, získate unikátny zvuk. Z pohľadu audiofila trochu deformovaný no s prenikavými basmi a stredmi. Najviac sa nám osvedčilo nastavenie Studio s dobrou dynamikou basov. ClearAudio+ zase vylepšuje hovorené slovo. Pre podcasty a audio knihy ideálne.

Verdikt touchIT.sk

Prehrávač Sony Walkman NWZ-A15 umožňuje reprodukciu po dobu 30-tich hodín v režim Hi-Res audia a po dobu 50-tich hodín v bežnom režime. V praxi to znamená aj týždeň výdrže a to pri maximálnom nastavení jasu. Walkman sa sám vypne a po stlačení niektorého z tlačidiel sa prebudí a pamätá si poslednú prehrávanú skladbu a pozíciu. Nie je to lacný prehrávač. No je to model presne určený do doby smartfónov.

Ak peniaze nie sú priorita, prehrávač poskytne lepší zvuk ako najlepší smartfón a na počúvanie hudby je ideálny.

Cena: 199 EUR

Zapožičal: Sony Slovakia

Značky:
1 2

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.