Fujitsu Lifebook T935

38dfcfe7db2b8d011b7c4b7b43ea – kópia

Tento model mohol byť adeptom roka na pracovný ultrabook. Je to bez pochýb kvalitný a rýchly stroj so skutočne praktickým využitím vďaka otočnému kĺbu displeja. Problémom sú softvérové nedorobky a niektoré hardvérové nedokonalosti. Je pravda, že sme pri Fujitsu nastavili latku očakávania poriadne vysoko, ale tak vnímame profesionálne počítače tejto značky.

Vyhotovenie

Materiály a celková prepracovanosť je roky súčasťou značky Fujitsu. V triede profesionálnych super ultrabookov je to prakticky samozrejmosť. Presne tak ako použitie hliníka a horčíkovej zliatiny. Toto je ultrabook, ktorý netreba šetriť a môžete ho smelo používať práve tam, kde potrebujete. Veď na to bol aj určený.

Je konvertibilný a kým ostatní výrobcovia to riešia kĺbom s dvomi bodmi uchytenia, Fujitsu sa spoľahlo na jeden otočný kĺb. Je to vynikajúca vec a na porade ľahko otočíte displej smerom ku klientovi. Základňa zostáva stále smerom k vám. Kĺb umožňuje 360° manipuláciu a to prakticky nikde inde neuvidíte. Treba hneď povedať, že T935-ka je tak pevná, že skôr odlomíte eternetový konektor, ako otočný kĺb. Vzhľadom na svoju hmotnosť 1,6 kg sa tá rozumne používať aj ako tablet. Podstatné je, že aj v režime klopeného displeja na klávesnici zostával stále tenký. Keď k tomu vytiahnete stylus zo základe zadnej časti, získavate vynikajúci nástroj nielen na rukou písané poznámky. Toto sa nám páčilo.

Chválime podsvietenú klávesnicu dvomi stupňami intenzity bielej. Škoda len, že aj pri tomto modeli Fujitsu na jednotlivé klávesy treba vynaložiť väčší prítlak. Po pár dňoch sa na to dá zvyknúť a nebudete to vnímať ako nevýhodu. Hliníková opierka na ruky sa mierne zahrievala, vlastne nám to bolo príjemné a udržiavala si teplotu mierne nad teplotou tela, v prípade zachladenia ventilátorom po záťaži aj mierne pod teplotou tela. Toto sa nám páčilo viac ako chladenie, ktoré výrobcovia používajú pri iných modeloch a používateľovi je vo výsledku chladno na ruky. Pod displejom je čítačka odtlačkov prstov, opäť nefunkčná. V našom prípade s plnou aktualizáciou Fujitsu Update a najnovším systémom Microsoft Windows 8.1. Na pravej strane pod displejom je tlačidlo Windows na vstup do hlavného menu. V režime tablete sa objavia aj tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Tie inak uvidíte vychýlením kĺbu displeja do strany. K rozloženiu klávesov nemáme výhrady. Obrovský Enter je silnou zbraňou každého pisára, rovnako tak aj nerušivé prostredie bez blikajúcich prvkov.

Reproduktory sú umiestnené v spodnej časti prednej hrany. Sú skutočne len ako núdzový variant a podľa nás sa nedajú používať. Ich vyladenie sa sústreďuje na vysoké tóny, nízke sú úplne mimo možnosti reproduktora. Odporúčame viac použiť Bluetooth reproduktor. Pripojením slúchadiel totiž budete počuť praskanie a pískanie zo základnej dosky. To platí aj pre zapojenie reproduktora cez audio kábel.

Parametre a technológie

Výkonovo nemôžeme tomuto modelu nič vytknúť. Má silný ale najmä úsporný procesor Intel Core i5-5300U 2,3 ÷ 2,9 GHz. Doplnené o 8 GB RM a rýchly SSD disk od Samsungu s kapacitou 256 GB. Na chuť sme prišli aj rozlíšeniu 2560 × 1440 px. Samozrejme vo variante s o stupeň nižším a bez optického zväčšenia mierky prvkov cez systém. Na 13,3“ displeji získate rozmernú pracovnú plochu. Dve okná vedľa seba bez zobrazenia rolovacej horizontálnej lišty sa stane samozrejmosťou a po pár dňoch bude používateľovi aj Full HD málo. Displej je rovnomerne podsvietený, čo u niektorých iných značiek nebýva pravidlom. Nech už máte displej v akejkoľvek polohe, vždy naň dobre vidíte. Toto musíme výrobcovi uznať a mierne si napráva reputáciu pokazenými detailmi. Pod akumulátorom je 4G modul s veľkosťou na klasický rozmer SIM karty.

Na pravej hrane je konektor na nabíjanie, výduch ventilátora, USB 3.0 port a čítačka SD kariet. Pravá hrana obsahuje rozkladací eternetový konektor. Je to vynikajúca vec. Ostatných výrobcov žiadame, aby sa inšpirovali a nedegradovali ultrabooky absenciou tohto nielen vo firemnom sektore žiadaného portu. Nechýba HDMI a ďalší USB 3.0 port a kombinovaný audio konektor. Na tejto hrane je aj posuvný prvok na zapnutie počítača. Spodná časť obsahuje dokovací konektor a otvor na nasávanie vzduchu ventilátorom. Ten vie byť poriadne hlučný, avšak len na maximálne pár desiatok sekúnd. Potom je notebook prakticky nehlučný.

Ocenili sme dlhú výdrž. S T935-kou nemusíte nosiť napájací adaptér. Zvládne celú pracovnú dobu pracovať v kancelárskom režime.

Hodnotenie

+ kvalita a odolnosť tela, podsvietená klávesnica, rozkladací eternetový port, výkon na náročné úlohy, skutočne pohodlný nástroj na prácu

– opäť nefunkčná čítačka prstov, praskavé zvuky z audio konektora, cena k pomeru detských chýb

Cena: 1999 EUR

Zapožičal: Fujitsu

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.