HP EliteBook Folio 1020 G1

HP_EliteBook_1020_G2_non-touch___Catalog__Right_facing.0 (1)

Firemný počítač pre náročných. Takýto je nový ultrabook radu Folio. Je to po každej stránke vynikajúci počítač a to sme v prípade biznis modelov poriadne nároční a kritizujeme aj malé detaily. Tu však akosi nebolo čo kritizovať. HP vyšperkovalo tento ultrabook k dokonalosti. Spĺňa vojenský štandard MIL-STD 810G a je to stroj odolný voči vibráciám, pádom a otrasom.

Vyhotovenie

Telo je zhotovené z hliníka a kombinácie horčíkovej zliatiny. Netreba dlho skúmať, aby ste zistili, že toto je skutočne pevný ultrabook. Je stavaný na časté prenášanie. Na stole nezaberie veľa miesta no bez problémov poslúži aj ako podložka po horúci nápoj alebo tanier s jedlom. Veko ako aj zvyšok tela je odolné voči škrabancom. Ak sa nejaké šmuhy objavia, prstom sa dajú zotrieť. Práve celkový dôraz na konštrukciu sme ocenili pri prenášaní v preplnenej batožine, kde je veľký tlak.

Špecialitou je klávesnica, má dva stupne podsvietenia a veľmi dobre sa na nej píše. Nie je síce najtichšia, no nemusíte vydávať veľký dôraz na stlačenie klávesov, preto bude vo výsledku tichšia. Eliminujete tak nepríjemné „dunenie“ po stlačení klávesov. Za všetky tie roky sme si zvykli používať prenosné počítače výlučne s myšou. Tu však výrobca zapracoval na touchpade. Bez preháňania môžeme tvrdiť, že ide o dokonalý prvok. Používať ho zvládnu aj tí, ktorí akosi „šúpacím podložkám“ neholdujú a doteraz si nezvykli. Najviac sa nám páčila kvalita vyhotovenia, spôsob zapustenia do základne a extra príjemný a hladký povrch. Takisto sme ocenili nastavenie gest. Na to je určený špecializovaný softvér k ovládaču. Po inštalácii systému sa odkazy umiestnia na ploche. Na Drag&Drop alebo potiahnutie ikon a automatické ťahanie kurzora ak ste s prsom na konci touchpadu je samozrejmosť. Veľa gest netreba nastavovať. Skrátka, skúste s touchpadom pracovať tak, akoby ste chceli. Drvivú väčšinu úloh zrazu spravíte intuitívne. Vieme, mnohí môžu namietať, že toto majú aj iné počítače. Majú, ale nie v takejto 100%-tnej funkčnosti.

Tenký profil, nenápadnosť a istá dávka biznis luxusu sa tomuto modelu nedá zaprieť.

Parametre a technológie

Výbava je ďalším pozitívom tohto stroja. Vychádza z procesoru Intel Core M-5Y51 1,1 ÷ 2,6 GHz, ktorý nepotrebuje aktívne chladenie. Aj preto je tento počítač bez akýchkoľvek pohyblivých častí. Nenájdete tu žiadny ventilátor. Na výkone je to občas poznať. Je to síce procesor najnovšej generácie, no z hľadiska pomeru výkonu a spotreby tu ide viac na úspornosť. V každom prípade, jediné niekoľko sekundové spomalenie systému sme zaznamenali po otvorení 10-tich záložiek v internetovom prehliadači Chrome. Teda vo výsledku žiadny problém. Kapacita RAM je 8 GB a SSD disk má štandardnú kapacitu 256 GB. Teda nebudete limitovaný ani v prípade, že si budete chcieť sprevádzkovať virtuálny stroj.

K vysokým rozlíšeniam poznáte náš názor. Tu je displej WQHD s rozlíšením 2560 × 1440 px. Na 12,5“ displeji nepoužiteľné. Výrobca však išiel na kvalitu zobrazenia a teda ak použijete optické zväčšenie prvkov, získate vynikajúci obraz. Spomenúť treba aj DTS Sound Studio, ktoré výrazným spôsobom vylepšuje zvuk. Ideálne v kombinácii so slúchadlami alebo externým reproduktorom.

Bezpečnosť patrí neodmysliteľne k sérii EliteBook. My sme využili HP Client Security. Je to skutočne komplexný softvér, ktorý napríklad bez autentifikácie nepovolí pripojenie flash disku alebo externého disku k počítaču. Až po verifikácii napríklad odtlačkom prsta môžete sprístupniť disk. Po dohlásení alebo zamknutí konta sa zase odpojí. Skvelý spôsob, ako zabrániť krádeži dát. Využili sme aj šifrovanie disku cez TPM čip. Po zapnutí ultrabooku sa zobrazí bezpečnostné rozhranie, ktoré žiada zadanie hesla alebo odtlačku prsta. Potom sa spustí zavádzanie systému a následne prebehne aj automatické prihlásenie do prideleného účtu na základe odtlačku. Vynikajúca vec, na ktorú si ľahko zvyknete a dáta budete mať bezpečné aj po odňatí HDD. Navyše, odtlačok prsta zostane v počítači zapamätaný aj po výmene disku.

Čítačka odtlačkov prstov je na pravej strane opierky na dlane. Nechýba tu ani NFC čip vpravo od touchpadu. Nálepka informuje o jeho polohe. Pravá hrana má HP dokovací konektor. V balení nájdete aj redukciu na VGA a Eternetový port. Takisto z praktického pohľadu vynikajúca vec. Ďalej je tu jeden USB 3.0 port a kombinovaný audio konektor.

Ľavá hrana má HDMI port v štandardnej veľkosti, druhý USB 3.0 port a čítačku microSD kariet.

Hodnotenie

+  kvalita vyhotovenia, vynikajúca klávesnica, dokonalý touchpad, HP Client Security, displej, nehlučný – žiadne pohyblivé časti

– žiadne podstatné

Cena: 1639 EUR

Zapožičal: Hewlett-Packard Slovensko

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.