Lenovo ThinkPad T550

t550_images_product_photography_t550_hero_01_high_res

 

TIP_spickovy_kancelarsky_ultrabook_nowatBiznis ultrabook na cestovanie ale predovšetkým do kancelárie. T550-tka je špičkový model, ktorý si náročný používateľov neuveriteľne ľahko obľúbi. Má tu všetko, čo v podnikovej sfére očakáva. V neposlednom rade kvalitné telo, dlhú výdrž a tichý chod.

Vyhotovenie

Séria T patrila vždy do kategórie pracovných notebookov. Inak tomu nie je ani v tomto prípade a výrobca si dal na technológiách aj celkovom vyhotovení záležať. Rozmer 15,6“ je viac vhodný do kancelárie, no o možnosti cestovania s týmto strojom vás presvedčí jeho výdrž.

Telo ultrabooku je odolné a výrobca na tejto sérii nechá vykonať vždy 11 testov, ktoré spĺňajú požiadavky vojenských špecifikácií. V rukách teda máte naozaj odolný počítač, ktorý sa len tak ľahko neobije. Testuje sa nielen odolnosť voči tlaku ale aj slnečnej radiácii, nízkemu tlaku, rýchlym teplotným skokom ale aj napríklad použitie v soľnom prostredí. Mnohí toto všetko potrebovať nebudú, no je to záruka toho, že počítač môžete so sebou zobrať takmer kamkoľvek. Kĺb je skutočne pevný a pri otváraní je cítiť plynulý chod veka. Vyklopenie je možné až do vodorovnej polohy so základňou.

Povedzme, že po dizajnovej stránke je to viac pracovným počítač ako adept do súťaže krásy. Po vyskúšaní celkovej ergonómie chválime krok Lenova ponechať dôraz na celkové pohodlie ako pridávať zbytočné skrášľujúce prvky. Vynikajúca je podsvietená klávesnica. Je to jedna z najtichších, ktoré sme v priebehu rokov testovali. Môžete si byť istí, že aj pri práci na cestách nebudete svoje okolie prakticky vôbec rušiť klepotaním po klávesnici. Má dva stupne bieleho podsvietenia a nechýba v nej trackpoint. Klasika v podobe rokmi prevereného touchpadu s tromi klávesmi nesmie chýbať a tak používatelia opäť dostávajú presne to, na čo sú zvyknutí ale aj očakávajú. Na veľkej ploche opierky dlaní nechýba pod šípkami čítačka odtlačkov prstov. Nad numerickým blokom je súprava štyroch tlačidiel, ktoré majú predvolené funkcie k zapnutiu kalkulačky, zamknutiu konta Windows, spustenie prehliadača alebo Prieskumníka. Oceňujeme ich prítomnosť a rýchlo sa dá na ne zvyknúť. Na tele nie sú žiadne rušivé elementy, vpravo je tlačidlo na zapnutie s jemným zeleným podsvietením bodky uprostred. Pri dennom svetle podsvietenie vlastne ani neuvidíte, čo takisto oceňujeme.

Parametre a technológie

Procesor je z piatej generácie Intel Core i modelov. Ide o model Intel Core i7-5600U 2,6 ÷ 3,2 GHz, ktorý je výkonný a zároveň má len 15 W TDP v podobe maximálnej hodnoty. Kapacita RAM je 8 GB a SSD disk má kapacitu 256 GB. To sú povedzme štandardné parametre v tomto segmente a výsledkom bude svižný kancelársky stroj. Bude sa dodávať v niekoľkých variantoch s displejom. My sme mali na test Full HD, pôjde sa však aj vyššie a to vo verziách s dotykovým alebo bežným displejom. V ponuke je aj HD displej, no úprimne si nevieme predstaviť takýto super stroj degradovať na plochu 1366 × 768 px.

Z praktického pohľadu sme ocenili aj extrémne tichý chod. Až po čase používania sme si uvedomili, že tento ultrabook prakticky vôbec nepočujeme. Lenovo integrovalo špeciálne skonštruovaný vetrák, no svoj podiel má na tom aj riadenie spotreby od výrobcu. Aj tu je špičkový nástroj Power Manager 6, ktorý nemá obdobu. Riadenie spotreby a celková efektívnosť komponentov priniesla rekordných 16 hodín výdrže. Nech je ako chce, toto je stroj, ktorý vydrží celú pracovnú dobu, aj keby ste okrem Wordu a Excelu komprimovali súbory a upravovali obrázky. V skutočnosti má tento model dva akumulátory. Ten, ktorý sa dá vybrať a slúži zároveň ako časť spodnej strany a potom zabudovaný. Výhodou je, že ak potrebujete vybrať SIM kartu z 3G modulu, nevypnete počítač.

Na výbave portov výrobca nešetril. Spodná strana je v tomto segmente jasná a tak dokovací konektor rozhodne nesmie chýbať. Pravá hrana má USB 3.0, VGA port, čítačku SD kariet, LAN konektor a čítačku SmartCard. Vpravo je potom 2× USB 3.0, Mini DisplayPort a výduch ventilátora.

Hodnotenie

+ konštrukcia a odolnosť, super tichá klávesnica, vyklopenie displeja, rekordná výdrž, výkon a dva akumulátory

– žiadne sme nezistili

Cena: 1690 EUR

Zapožičal: Lenovo

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.