Operátor 4ka má v ponuke štyri telefóny. Vyskúšali sme telefón Lenovo A2010 a služby operátora doma aj v roamingu.

4ka má aktuálne podľa oficiálnych informácií 40% pokrytia sieťou LTE. Teda vlastných vykrývačov, ostatná komunikácia prebieha v „národnom roamingu“. Dostupné sú tri smartfóny z toho dva majú podporu LTE. Práve taký sme sa rozhodli skúsiť.

VIDEO – Ondrej Macko hovorí o novom operátorovi v TV Markíza.

Začíname

Po vložení SIM karty do telefónu sme dostali uvítaciu správu. Bohužiaľ tým sa komunikácia operátora s nami skončila. Je pravda, že „kreditový“ systém už viac ako 10 rokov nepoužívame, bola to trochu zmena, možno nereálne očakávania. Poďme poporiadku. Na úvod získavate kartu s kreditom 4 EUR. To je v poriadku. No v praxi kredit miniete rýchlejšie než sa zdá. Cena 4 centy za volania doma aj v roamingu je vynikajúca, dáta sú skutočne úzkym hrdlom. 4 centy za 1 MB znie veľmi dobre, no reálne je to 4 EUR za 100 MB. Pre porovnanie napríklad O2 má v balíčku, ktorý si môžete aktivovať cez internet cenu 3 EUR/100 MB. V poriadku, chápeme, táto cena ale neplatí v roamingu. V CZ áno, keďže tam sa „ódvojkári“ tvária ako na Slovensku.

Odpoveďou je teda aktivácia balíčka 4G Giga. Tu je cena bezkonkurenčná a to 1 EUR/1000 MB na mesiac. Obmedzenie na mesiac nevnímame, berieme to ako „neobmedzený“ internet. Pokojne si ho pri týchto podmienkach aktivujeme aj viackrát.

dav

Pokrytie

dav

Hlasové volania sme nijako špeciálne neriešili. Jednoducho počítame s tým, že operátor má národný roaming. Zaujímal nás internet. V praxi je to tak, že záleží na vybranej ulici. Na Patrónke môžete na internet zabudnúť, rovnako tak na Trnavskej, Bajkalskej, Šancovej. Nepočítajte ani s tým, že z hokeja pošlete „selfie“, ani tam v našom prípade nebolo pokrytie. Stále hovoríme o 4G internete. Na internet v národnom roamingu zabudnite. Ak nemáte „nakešované“ stránky, nenačítate takmer ani mobilné verzie spravodajských webov. Na nadjazde do Dúbravky máte signál, no o pár metrov ďalej nie, objaví sa až na Damborského. To len pre ilustráciu, kto už kartu má, vie, že musí byť trochu tolerantný s ohľadom na pokrytie.sdr

Kredit

Zaujímavá situácia nastala, keď sa nám objavila na mobile značka 4G, no internet nefungoval. Pôvodne sme hľadali príčinu v pokrytí, no nakoniec sme ju objavili vo vyčerpanom kredite. Zistili sme to tak, že nešli vytočiť hovory, vtedy sme dostali hlásenie o tom, že kredit je vyčerpaný. Škoda, tu by sme ocenili SMS správu. Nemá zmysel, aby chodili SMS správy pri každom pohybe kreditu, pretože by to obťažovalo a internet je na smartfóne zapnutý stále. No bez aktivovaného balíčku 4G Giga si kredit miniete veľmi rýchlo.

Aktivácia 4G Giga

Operátor je v rozbehu a nie všetky služby zatiaľ poskytuje on-line. Má jasnú cieľovú skupinu, my do nej ale nepatríme. Chodiť na poštu kvôli aktivácii internetu je skutočne zabíjanie času. Toto využijú možno školáci, ktorí cestou do školy minú dve-tri pošty, alebo dôchodcovia, prípadne zákazníci Poštovej banky. Navyše dva dni nefungovala aktivácia tohto internetu, ďalej sme na poštu nemali cestu. V oboch prípadoch bolo treba zadať telefónne číslo do terminálu dvakrát.

Úspora

Operátor cieli na cenovo citlivú skupinu používateľov. Ceny hovorov určite uvítate nielen doma, ale aj v zahraničí. Volať za 4 centy z Barcelony je fajn a dá sa na to veľmi rýchlo zvyknúť. Rovnako výhodné bude mať SIMku tohto operátora aj pre každého, kto často prekračuje čo i len hranice našich susedských štátov. Z pohľadu volania je táto karta bezkonkurenčná, no ak nechcete prísť o kredit surfovaním v mobile, je nevyhnutnosťou aktivácia spomínaného internetu. Inak postupne prídete o kredit a cenová výhoda sa minie aj v priebehu dňa.

Lenovo A2010

1__medium_nowat

Nie je prekvapením, že ceny všetkých smartfónov sú nastavené tak, aby končili číslovkou 4. Tento model je v ponuke za 94 EUR a ako používatelia high-end smartfónov sme sa rozhodli ho nosiť so sebou a aktívne používať. K telefónu nemáme zvláštne výhrady. Vieme, že používame lacný telefón. Prvá nepríjemnosť prišla hneď po hodine používania. Je tu totiž slabá ochrana displeja a našli sme si na nej niekoľko škrabancov. Odkiaľ sa vzali, nevieme, telefón sme nosili bežne vo vrecku aj s druhým telefónom. Na telefóne za 500 EUR ani škrabanec, Lenovo si to však odnieslo aj za druhý kus. Registrácia v sieti bola bezproblémová, takisto manažment dvoch SIM kariet, keďže ide o Dual SIM smartfón. Navyše sme ocenili prítomnosť Android 5.1, takže tu je najnovší systém od Googlu. Ak teda nepočítame verziu 6, ktorá ešte nie je prakticky niekde rozšírená.

sdr

Prekážala nám absencia nastavenia jasu. Upraviť ho nemôžete ani ručne, automaticky už vôbec nie. Z pohľadu rýchlosti sme nezaznamenali žiadne problémy. Faktom ale je, že sme boli nastavení na to, že používame smartfón za nižšiu cenu. Tomu sa automaticky prispôsobili aj naše očakávania. Tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené, toto nám chýbalo. Rezervy má zariadenie aj pri multitaskingu, predsa len 1 GB RAM je pre náročnejšie aplikácie a prepínanie sa medzi nimi málo. Fotoaparát sme nepoužívali, mal pevné zaostrovanie a hodí sa na bežné momentky, prípade na fotenie väčších textov za účelom rýchlej dokumentácie.

Verdikt touchIT.sk

Naše hodnotenie je aj napriek uvedených neduhom pozitívne. Jednak, ceny za volania sú bezkonkurenčné. Tiež aj pre používateľov, ktorí sa pohybujú v pohraničných oblastiach. Kým budete v krajinách EÚ, nepotrebujete zisťovať v akej sieti ste. Všade platíte 4 centy za volania aj SMS. To, že operátor nepodporuje MMS nikomu prekážať nebude.

Kto chce výhodne telefonovať, je 4ka jasným favoritom. Tu sa oplatí zadovážiť ich SIM kartu.

S internetom je to zatiaľ slabšie. V praxi to pre nás znamenalo počas pracovného dňa zaujímavý úkaz. Všade, kde bolo 4G pokrytie na rýchly internet sme vo výsledku mali aj Wi-Fi sieť. Či už to bolo v práci, kongresových sálach hotelov alebo kaviarňach v meste.

Tiež chválime aj výber smartfónov a veľmi oceňujeme aj pridanie modelu Samsung E1200 2G telefónu. Je to bežný telefón a za 14 EUR si nájde svoju cieľovú skupinu. Ako telefón „pre každý prípad“ s extrémnou výdržou je toto riešenie aj pre nás „smartfónistov“. Za pár EUR máte záložný telefón, cena je tak nízka, že nepredstavuje žiadne reálne náklady navyše.

V ponuke nie sú high-end modely. To chválime, pre cieľovú skupinu by boli zbytočné a nami testovaný model Lenovo A2010 je telefón, ktorý sa dá rozumne používať. Na prezeranie internetových stránok je to dobrý telefón. Vlastne na všetky bežné aplikácie sociálnych sietí a kancelárske programy. Používali sme ho s Evernote aj Google Keep a na čítanie emailov a wordovských telefónov sa nám takisto hodil. Tiež sme ho veľmi radi využívali ako modem a zdielali cez neho Wi-Fi na iné zariadenia. V praxi bolo treba nabíjať telefón každý deň, to aj v prípade, že neslúžil ako Wi-Fi router.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.