Ako už býva u Alcatelu zvykom, modely s názvom IDOL má v dvoch verziách. Vyberať si môžete medzi väčšou a menšou verziou podľa uhlopriečky a výkonu či verzie displeja. Balenie oboch verzií obsahuje okuliare na virtuálnu realitu. Samotný telefón nájdete vložený priamo v nich.

Telefón je určený na multimediálne používanie. Tomu odpovedá aj hardvérová výbava. Ako prvé si ale všimnete prémiový vzhľad a tenké telo. To má na oboch stranách temperované sklo. Celkovo pôsobí IDOL 4S značne luxusne. Dokonca nám ani neprekážal vystupujúci fotoaparát v zadnej časti. Doplnený je o dvojtónový blesk.

Telefón má skutočné stereo reproduktory. Mriežkovanie tentoraz nie je len dizajnovou záležitosťou. Špecialitou je ale ich výkon 2 × 3,6W. Stále sa dá telefón použiť obojstranne. Teda ak túto funkciu zapnete, nebude žiadne hore alebo dole. Tak ako telefón otočíte, tak sa otočí aj rozhranie displeja. Pravdepodobne sa ho aj tak naučíte používať v jednej orientácii, najmä kvôli ovládacím prvkom. Tie sú umiestnené na bočnom kovovom ráme a trochu netradične je tlačidlo na vypnutie displeja umiestnené v hornej časti rámu. Je tu totiž špeciálne tlačidlo Boom Key, ktoré si budete chvíľu mýliť s tlačidlom na vypnutie.

Rozhranie

Telefón má tzv. 2.5D displej a je to naozaj vidieť. Výrobcovia sa snažia displeje prispôsobiť tak, aby ste mali pocit, akoby medzi vaším prstom a obsahom nebol žiadny prvok. Presne tak pôsobí tento displej v kombinácii s nadstavbou Live UI. Je to niečo nádherné a zároveň ide opticky o prvý displej, ktorý sme takto videli. Naozaj máte pocit, že sa dotýkate ikon.

Tu sa dostávame k využitiu špeciálneho tlačidla Boom Key. Ak ho stlačíte na hlavnom displeji, zobrazí sa animácia aktuálneho stavu počasia, bez pochýb graficky naozaj nádherná. Tlačidlo má viac funkcií, a to v závislosti od aplikácie, ktorá je aktuálne spustená. Pri nakrúcaní videa môžete fotografovať alebo dlhým stlačením robiť sekvenčné snímanie.

V galérii si stlačením tlačidla vytvárate rôzne koláže z dostupných fotografií. Špeciálne sa nám páčilo pridávanie rôznych postprodukčných efektov priamo do videa. Treba na to použiť systémovú aplikáciu a stlačením tlačidla sa budú pridávať náhodné obrazové efekty. Vyzerá to naozaj dobre a hoci nie sme veľkí priaznivci takýchto „hračiek“, toto je použiteľné. Pri púšťaní hudby, v ktorejkoľvek aplikácii, získate stlačením tohto tlačidla špeciálny efekt. Páčilo sa nám to viac pri sledovaní filmov. Hudbu to na náš vkus zväčša príliš deformovalo.

Ďalšou príjemnou vlastnosťou je možnosť úpravy zamknutej obrazovky. V spodnej časti sú ikony na prístup k bežných funkciám systému, je tu napríklad možnosť spustiť fotoaparát alebo zapnúť LED svetlo. Takisto môžete pridať vlastné aplikácie, no počet skratiek nesmie byť väčší ako päť.

Na displej uzamknutej obrazovky si môžete pridať 5 skratiek podľa vlastného uváženia

Na displej uzamknutej obrazovky si môžete pridať 5 skratiek podľa vlastného uváženia

Fotografovanie

Smartfón tohto kalibru veľmi dobre fotí, no prichádza v plnej výbave aj na nakrúcanie videa. So 16 MPx snímačom podporuje rozlíšenie až do 4K, no tu je snímkovanie len 15 fps. Aby ste dosiahli lepšie snímkovanie, potrebujete ísť na Full HD. Z praxe sa nám toto nejaví dnes ako problém. Výrobca uvádza na stránkach snímkovanie 30 fps, toto sa nám nepodarilo dosiahnuť.

Nakrúcanie spomaleného videa je možné až pri 120 fps a rozlíšení 720p. Fotoaparát veľmi rýchlo zaostruje. Spokojní sme boli aj s expozíciou. Miestami sa fotografie javili ako tmavšie alebo s akýmsi zamatovým odtieňom. V každom prípade sa nám páčili a výsledok bol lepší, ako by mali byť fotky vyblednuté a prepálené. Toto je jeden z tých mobilov, kde môžete ísť po ulici a len tak fotiť. Nezaostrené fotky budú skôr výnimkou ako pravidlom.

Hodnotenie
+ nádherný dizajn, výkon a rýchlosť, Live UI nadstavba, špičkový displej, cena a balenie s VR, Boom Key, podpora rýchleho nabíjania
– žiadne podstatné

Cena: 449 EUR
Zapožičal: Alcatel

Alcatel IDOL 4S: Aká je pribalená virtuálna realita?

Spoločnosť Alcatel sa rozhodla podporiť rozmach virtuálnej reality sympatickým spôsobom. Ku každému svojmu telefónu IDOL 4 alebo IDOL 4S automaticky prikladá plastové VR okuliare. Tie sú súčasťou základného balenia. Nie je treba splniť žiadne podmienky, ani vykonať predobjednávku, okuliare dostane každý zadarmo.

Tento koncept chválime a oceňujeme aj kvalitu okuliarov. Tie patria k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne na trhu dostupné. Čo sa kvality konštrukcie týka, okuliare takmer nezaostávajú za aktuálnym lídrom, ktorým je Samsung Gear VR. Rovnako pohodlné je aj ich nosenie. Na porovnanie, v rámci reklamnej akcie sme získali aj okuliare OnePlus Loop VR a ich ergonómia výrazne zaostáva. Okuliare tlačia v okolí nosa, okolité svetlo presvitá kvôli nedokonalému zaobleniu. V prípade VR okuliarov od Alcatelu tieto problémy nie sú, nosia sa naozaj pohodlne. Jediná naša pripomienka teda smeruje k absencii prispôsobenia šošoviek. Niežeby sme to potrebovali, ale je fajn, keď sú okuliare aspoň trochu nastaviteľné.

Alcatel však chválime za to, že do okuliarov zabudoval dve tlačidlá na ovládanie. Jedným z nich potvrdzujete voľbu, druhé je tlačidlo späť. Výrazne to uľahčuje ovládanie. Hoci smerový kríž, aký má Gear VR chýba, okuliare od Alcatelu sú z hľadiska ovládania univerzálnejšie ako 90 % konkurencie.

Model telefónuAlcatel IDOL 4S
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 652, 8-jadrový, max. frekvencia 1,8 GHz
Displej, počet fariebAMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, áno, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video16 MPx, autofocus / 4K, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154 × 75 × 7 / 149
ZapožičalAlcatel
Cena [EUR s DPH]449
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score83254
PCMark for Android – Work performance6476
3DMark Sling Shot – Total score873
Graphic764
Physics1751
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016., ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Zaujal vás tento telefón? Prečítajte si aj druhý názor v našej webovej recenzii:

Recenzia Alcatel Idol 4S: Multimediálny smartfón (nielen) pre mladých

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.