Fotoaparát Sony Cyber-shot HX90 predstavuje na našom trhu novinku. Zobrali sme ho preto na dovolenku do Španielska s tým, že nahradí našu tradičnú ale pritom ťažkú a trochu nemotornú zrkadlovku. Používali sme ho ako výhradný fotoaparát na fotky ale aj na videá a vyskúšali sme ho vo všetkých režimoch, ktoré ponúka. 

SonyHladacikSony Cyber-shot HX90 je fotoaparát určený pre poloprofesionálne použitie. Voči iným kompaktným fotoaparátom má hlavnú prednosť v tom, že v sebe obsahuje elektronický hľadáčik. Ten sa poriadne oplatí, lebo keď použijete tento fotoaparát na dovolenke počas slnečných dní, na displeji v zadnej časti neuvidíte prakticky nič. To je bežná vlastnosť kompaktných fotoaparátov s displejom. Hľadáčik je však spoľahlivé riešenie, vysuniete ho, keď budete potrebovať a nastavíte si jeho optické vlastnosti ako budete potrebovať. My sme ho používali aj s optickými okuliarmi a fungovalo to spoľahlivo.

SonyHX90-UdajeNaDisplejiAk na displej priamo nesvieti slnko, potom na ňom aj uvidíte informácie a je veľkou výhodou, že je otočiteľný o 180°. Na fotenie Selfie fotografií je teda HX90 ideálny. V tomto prípade vám za slnečných dní síce spomínaný hľadáčik nepomôže, ale na displeji predsa len uvidíte nejaké časti postáv.

SonyHX90-RezimyRežimov je tu viacero, ideálne je použiť automatiku, ktorá dosť spoľahlivo vyberá režimy za vás. Ak presne viete, čo chcete robiť a viete fotografovať, je tu čisto manuálny režim alebo priorita clony či doby uzávierky. Presne ako na zrkadlovkách, výnimkou je, že Sony Cyber-shot HX90 nedokáže fotiť do RAW formátu. A práve to by sme si celkom želali, keďže patríme medzi ľudí, ktorí radi neskôr upravujú fotografie.

Gibraltar4

Vynikaúci je ale režim panorámy, ktorý vám presne povie ako pohybovať fotoaparátom zo strany na stranu alebo zdola nahor. Panorámu fotoaparát zošije a pripraví hotový výsledok. Priamo vo fotoaparáte môžete tiež vyhladiť tvár, pridať na stupni povedzme opálenia, zväčšiť oči alebo vybieliť zuby. Výhodou je, že pôvodná fotografia vám ostáva a vždy sa k nej môžete vrátiť.

Fotoaparát sa nabíja asi 3 hodiny. vydrží na celý deň fotenia a ako nabíjačku môžete použiť presne tú, ktorú máte k mobilnému telefónu. Okrem toho tu nájdete aj výstup cez HDMI port napr. na pripojenie k televízoru.

Gibraltar3

Sony Cyber-Shot HX90 obsahuje v sebe aj Wi-Fi pripojenie ako aj snímač NFC. Znamená to, že tento fotoaparát využijete aj tak, že mobilné zariadenie bude vašim diaľkovým ovládaním s tým, že priamo vidíte obraz, ktorý sa bude fotiť. Tiež môžete hneď fotky zverejniť na sociálnych sieťach. Ďalej sa fotografie dajú prenášať aj cez Wi-Fi sieť napr. do počítača.

Na pripojenie k počítaču je ideálne použiť nástroj Sony PlayMemories, ktorý vám do organizácie fotografií prinesie poriadok a tiež máte ďalšie editačné možnosti.

PlayMemories

Celkovo ide o veľmi zaujímavý fotoaparát, ktorý naozaj nahradí pri dobrom počasí aj výkonnú zrkadlovku. Dosiahnete s ním 30-násobný zoom, rozlíšenie snímača je až 18,2 MPx. Veľmi sa nám páčila vylepšená možnosť držania tohto fotoaparátu v ruke, keďže v prednej strane pribudla opierka. Ak by sme si ešte raz mali vyberať ideálneho spoločníka na dovolenku, bol by to znova Sony Syber-Shot HX90.

Fotili sme s ním na diaľku – s malým statívom a prepojením na smartfón zvládal všetky fotky, ako keby sme mali ďalšieho fotografia. Kvalita fotiek je celkom dobrá a ak sa vám nechce kvôli zaujímavým fotografiám líhať si na zem, otočný displej využijete naplno. Model s koncovkou V obsahuje v sebe aj GPS prijímač. Na Slovensku je možné tento fotoaparát zakúpiť zhruba v cene okolo 480 Eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.