Vlajková loď spoločnosti Honor má v ponuke nový model, ktorý inovoval po stránke funkcií. No odlišný prístup je tu cítiť najmä pokiaľ ide o spracovanie. Telefón má síce konštrukciu zo zliatiny hliníka, no predná aj zadná strana je chránená sklom. Dodávaný bude v štyroch farbách, pričom zlatá verzia je určená pre 64 GB verziu.

Zadný kryt je zložený z 15 vrstiev skla, čím sa vytvára pekný efekt lomeného svetla. Skutočne to vyzerá veľmi efektne a pútavo. Telefón sa veľmi dobre drží v ruke a rozmer 5,2″ displeja je štandardizovaný a bude vyhovovať pravdepodobne každému. Displej nie je príliš malý, pozriete si na ňom filmy a zároveň sa dobre drží v ruke. Ideálne riešenie pre tých, čo chcú univerzálny telefón, no 5,5 palca sa im javí ako príliš veľký displej.

Predná strana má ochranné sklo tzv. 2.5D, čiže s jemným zaoblením po hranách. Nielenže to dobre vyzerá, ale telefón sa vďaka tomu aj dobre používa a drží v ruke. Výnimočnejšia je zadná strana. Tá má dva 12 Mpx fotoaparáty. Jeden sníma v režime RGB, druhý je monochromatický. Výsledné fotografie sú vďaka tomu podstatne lepšie. Dvojtónový blesk pomôže pri vyladení farieb do prirodzenejšej podoby.

Výrobca zapracoval aj na snímači odtlačkov. V skutočnosti je to totiž tlačidlo a dá sa normálne stlačiť. Kombinované tlačidlo v režime snímača už poznáme, no zatiaľ sme ho nevideli umiestnené na zadnej strane. Doteraz ho výrobcovia umiestňovali pod displej a kombinovali s tlačidlom Domov. Na ovládanie sa dajú vybrať tri režimy, a to krátke a dlhé stlačenie a dvojité stlačenie. Na hornej hrane je umiestnený infračervený port. Môžete s ním a s funkciou Smart Control 4.0 ovládať cez 200 000 zariadení takmer 6000 značiek.

USB-C ale nie až tak celkom

Honor 8 má už na tele nový typ USB portu. Je to však skôr šalamúnske riešenie, pretože je to v skutočnosti preoblečený USB 2.0 port. Z pohľadu nabíjania to nie je žiaden problém a použiť môžete nabíjačku s výstupnými hodnotami 9 V / 2 A. V praxi pri vybitom telefóne nabijete každú minútu telefón o jedno percento. To je rýchle a procesor Hisilicon Kirin 950 podporuje funkciu rýchleho nabíjania.

Quick Charge ju nazvať nemožno, keďže to je patentovaná technológia spoločnosti Qualcomm a tu taký procesor nie je. Ďalšou výhodou je, že konektor teraz môžete pripojiť hocijako, keďže je obojstranný. V tomto smere žiadne rozdiely oproti skutočného USB-C rozhraniu nie sú. Rozdiel spoznáte až po pripojení telefónu k počítaču s USB 3/3.1 portom. Prenosové rýchlosti sú na úrovni portu USB 2.0, teda zhruba do 25 MB/s. To bolo pre nás sklamanie. Avšak musíme dodať, že výrobca otvorene priznáva použitý štandard a novým konektorom v telefóne chce vyjsť v ústrety hlavne pri nabíjaní.

Rozhranie

Telefón má rozhranie EMUI 4.1, ktoré je podstatne vyladené, čo sa týka plynulosti a úspornosti prevádzky. Rovnako tak má zlepšenú správu sledovania spotreby aplikáciami a pri riadení úsporných režimov sa správa lepšie ako predchádzajúce verzie. Nemusíte sa obávať toho, že by vám nechodili notifikácie uspatých aplikácií. Snímač odtlačkov sa dá použiť aj pri fotení selfie alebo pri prevzatí hovoru či napríklad zastavení budíka.

V tomto smere výrobca pokračuje v nastavenej latke z minulých verzií. Snímač funguje veľmi rýchlo a spoľahlivo. Stačí sa jemne dotknúť správnym prstom a telefón je odomknutý. Jednotlivé funkcie sa dajú zapnúť podľa potreby. Ak teda nechcete používať pohyby prsta na prechod obrázkami v galérii, môžete túto funkciu vypnúť. Gestá fungujú ktorýmkoľvek prstom, nielen tým zaregistrovaným na odomykanie systému.

Najnovšie pridáva nielen Honor ale aj Huawei funkciu na ochranu očí. Funkcia sa volá Ochrana zraku, a tak ako aj pri iných telefónoch, eliminuje modrú zložku svetla. Oči sa budú menej unavovať, čo je vhodné najmä pri čítaní textu v tmavom prostredí. Zaujímavosťou je v rámci šetriaceho režimu prepnutie displeja do HD rozlíšenia.

Model telefónuHonor 8
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 32
ProcesorHisilicon Kirin 950, 8-jadrový, max. frekvencia 2,3 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGN, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / videoDual 12 MPx, Dual-Tone blesk / Full HD, 60 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]146 × 71 × 7 / 153
ZapožičalHonor
Cena [EUR s DPH]409

Fotografovanie

Dva fotoaparáty môžu vyznieť ako dobrý marketing. Práve preto sme ich vyskúšali separátne. Monochromatický sme zakryli, na čo nás telefón upozornil textom na displeji, no umožnil fotiť. Počas bežného slnečného dňa je dosť problém rozoznať, či boli fotky spravené jedným alebo kooperáciou oboch fotoaparátov. Pri umelom osvetlení dával monochromatický fotoaparát zmysel, najmä vo vyvážení expozície.

Objavili sa totiž ohlasy, že nie je poznať rozdiel medzi fotkami s jedným alebo dvomi fotoaparátmi. Rozdiel poznať určite je, no dodávame, že často nebude priepastný. Fotoaparát podporuje nakrúcanie videa vo Full HD rozlíšení a 60 snímkach za sekundu. Obraz je na displeji trhaný, ale výsledné video je bezchybné. Samozrejmosťou sú ďalšie fotorežimy vrátane profesionálneho nastavenia s možnosťou preostrovania na objekt v popredí a pozadí.

Užitočnou vlastnosťou je režim na skenovanie dokumentov. Takto nafotené dokumenty sa dajú vyrovnať dotykom uchopiteľnými čiarami na korekciu kolinearity. Potiahnete ich presne nad oblasťou textového dokumentu a podľa deformovaného štvoruholníka na obrázku sa obrázok narovná. Toto poznáte aj z editorov na klasických počítačoch.

Hodnotenie
+ kvalita spracovania, technológia ochranného skla, multifunkčný snímač odtlačkov a tlačidlo v jednom, silný výkon a kapacita RAM, prvotriedna kvalita fotografií
– USB-C je iba konektor, nie plnohodnotný štandard

Cena: 409 EUR
Zapožičal: Honor

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

NAŠE HODNOTENIE

10.0 Vydarený telefón

Honor 8 je vlajková loď za cenu strednej triedy. Je to nadmieru vydarený telefón s unikátnym spracovaním tela ako aj funkciami. Počítať s ním môžete pri fotení aj vysokom multimediálnom zaťažení. Hlavnými výhodami sú duálny fotoaparát, vysoký výkon a prémiové spracovanie.

  • Dizajn a konštrukcia 10
  • Hardvérová výbava 10
  • Rýchlosť 10
  • Výdrž 10
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.