Bezzrkadlovka Nikon Z5 predstavuje odolný, ľahký a pritom jednoducho ovládateľný fotoaparát. Ako sme sa presvedčili, tento fotoaparát disponuje pôsobivou kvalitou obrazu za rôznych svetelných podmienok. Používali sme ho aj na tvorbu 4K videa.

Nikon Z5

Nikon Z5

Hlavné parametre

Rozlíšenie: 24,3 MPix

Formát: FX, bajonet Z

Spracovanie obrazu: obrazový procesor EXPEED 6

Video: 4K UHD, 30p/25p/24p, MOV, MP4

Citlivosť ISO: 100 ÷ 51 200

Pripojenie: USB-C, HDMI, Wi-Fi, Bluetooth, port pre mikrofón a slúchadlá

Ukladanie dát: dve pamäťové karty SD, ukladanie fotiek do JPG aj NEG (RAW)

Hľadáčik: 1,27 cm (0,5 palca) elektronický OLED s 3 690 000 pixelmi

Monitor: výklopný dotykový TFT LCD, 3,2-palca so zobrazením 100 % obrazového poľa, 1 040 000 pixelov

Stabilizácia: redukcia vibrácií v 5 osiach umožňuje fotografovať  s o 5 EV dlhšími časmi uzávierky

Rozmery: 134 × 100,5 × 69,5 mm

Hmotnosť: 675 gramov vrátane batérie a pamäťovej karty, bez krytky

Nikon Z5

Nikon Z5 a menu v českom jazyku

Postavenie Nikon Z5

Nikon Z 5 sa radí pod profi fotoaparáty Nikon Z 7 a Z 6 a nad Nikon Z50. Je konštruovaný pre každého, kto chce mať dobré fotky i video vo formáte kinofilmu. Vo svojich výsledkoch pri ňom nájdete krásne detaily, priestorovú hĺbku a veľké farebné spektrum. Fotiť môžete za rôznych svetelných podmienok a nemusíte sa obávať šumu pri vysokých hodnotách ISO. Hybridný 273-bodový systém automatického zaostrovania je základom ostrých fotiek. Ocenili sme aj dva sloty na pamäťové karty. To prináša pokoj do duši, ak by sa jedna z kariet pokazila. Nastaviť sa to dá napr. tak, že všetko ukladáte paralelne na obe karty alebo na jednu kartu ukladáte fotky a na druhú videá. Aj tak radíme investovať do kvalitných SD kariet, to sa vždy vyplatí.

Nikon Z5

Nikon Z5 pri fotení cez dotykový monitor

Ergonómia

Držanie fotoaparátu v ruke je vďaka osvedčenej ergonómii Nikon Z vrátane výrazného gripu veľmi komfortné. Výhodou je, že výrobca tu použil už port USB-C a pomocou neho je možné batériu vo fotoaparát aj dobíjať. To sa dá realizovať vo vypnutom stave, samotný fotoaparát sa ale dá trvalo používať napr. na nakrúcanie dlhých videí aj pri nabíjaní cez USB-C port.

Nikon Z5 a jeho prepojovacie porty

Umiestnenie ovládacích prvkov je logické, trochu sme bojovali s tlačidlami pre prehliadanie obrazov a zmazanie fotografie/videa, ktoré sú pre nás umiestnené netradične pri ľavej ruke. Zvyknutí sme na pravú ruku.

Nikon Z5

Nikon Z5 a ergonómia tlačidiel

Telo fotoaparátu je vyrobené z horčíkovej zliatiny s utesnením proti prachu a vlhkosti. Monitor je výklopný, ale toto vyklopenie funguje hlavne pre fotografovanie alebo natáčanie videí z netradičných uhlov. Nie je to však vyklopenie monitora, ktoré by ste mohli pohodlne využívať pri selfie fotkách alebo vlogoch. Monitor sa teda nedá otočiť na vás, ak stojíte pred objektívom. Jeho dotyková vlastnosť však umožňuje zaostriť a tiež exponovať fotku dotykom a poklepaním sa dajú zobraziť obrazové polia v 100% zväčšení. To je veľmi návykové a praktické.

Nikon Z5

Výklopný displej na Nikon Z5

Rovnako je výhodou, že objektívov NIKKOR Z je už veľké množstvo. Napr. s novým objektívom NIKKOR Z 24-50 mm f / 4-6,3 dodávaným v sete ide o veľmi kompaktný prístroj, ktorý oceníte hlavne na cestách. Nikon Z 5 je tiež kompatibilný s adaptérom bajonetu FTZ, ktorý umožňuje bez straty kvality obrazu používať objektívy NIKKOR s bajonetom Nikon F.

Nikon Z5

Nikon Z5 a výber kvality nahrávaného videa

Nikon Z5 sme používali na nakrúcanie videa v 4K rozlíšení a pripojením na externý mikrón. Veľmi oceňujeme, že Nikon Z5 má na rozdiel od Z50 integrovaný aj port na slúchadlá. TO je veľmi praktické pri kontrolovaní kvality nahrávaného zvuku.

Video realizované aj pomocou Nikon Z5

Praktické využitie

Obrazový snímač je typu CMOS a vo formáte kinofilmu s rozlíšením 24,3 MPix a rozsahom citlivostí ISO 100-51 200. Zaostrovanie je teraz aj s detekciou očí u ľudí, ale platí to aj pre zvieratá ako sú mačky alebo psy. Priamo vo fotoaparáte je redukcia vibrácií v 5 osiach. To je aj záruka ostrých snímok a stabilných videí.

Nikon Z5

Nikon Z5 a jeho dve šachty na pamäťové karty

V prípade videí sme najviac pocítili, že ide ide o APS-C formát, a teda je tu isté odrezanie (crop) obrazu. To môže byť v niektorých situáciách výhoda, ale väčšinou je to nevýhoda. Do obrazu sa vám toho totiž „nezmestí“ toľko, koľko by ste si priali. Videá však majú výbornú hĺbku ostrosti a spokojní sme boli aj s kvalitou farieb. Priamo vo fotoaparáte môžete vytvárať pútavé časozberné videá a zároveň fotografovať počas filmovania. To sa celkom oplatí.

Nikon Z5

Nikon Z5 a voliče na hornej strane fotoaparátu

Prepojenie na aplikáciu

Zabudované pripojenie Wi-Fi a Bluetooth umožňuje dobre využiť aplikáciu Nikon SnapBridge, čo uľahčuje okamžité a bezdrôtové prenášanie snímok a videí do smartfónu a ich ľahké zdieľanie na sociálnych sieťach. Rovnako je to spôsob ako predsa len realizovať selfie fotky a vlogy tak, že sa vidíte. Inteligentné zariadenia totiž táto aplikácia premieňa na vzdialený monitor a diaľkový ovládač. Využiť však možné len automatické režimy, nie manuálne.

Nikon Z5

Nikon Z5 a funkčné tlačidlá pri objektíve

Nikon Z5 sa dá využiť aj ako kvalitná web kamera a to pri režime home office s výhodou využijete. Súčasťou dodávky je aj nabíjačka MH-25a, na batériu sme fotografovali celý deň.

 

Nikon Z5

Nikon Z5 a batéria na celodenné fotografovanie

Príklady fotiek s využitím Nikon Z5 a objektívu Nikkor 35/1.8S

Cena: len telo 1349 eur, telo + objektív Nikkor Z 24-50 mm – 1649 eur

Zapožičal: Nikon

Viac o Nikon Z5

Vstúpte do sveta plnofomátovej mirrorless fotografie s novým fotoaparátom Nikon Z 5 a objektívom Nikkor Z 24 – 50 mm f/4 – 6,3

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.