Séria Yoga je niečo, čím Lenovo na trhu vládne a určuje trendy. Väčšinou ide o modely série IdeaPad. Tentoraz sa však myslelo aj na biznis zákazníkov, a tak je tu Yoga, ktorá spĺňa vojenské štandardy v odolnosti.

Je to profesionálny ultrabook určený pre tých najnáročnejších. A nie sú to len marketingové triky. Tento počítač sme preverili detailne a vzhľadom na jeho cenu a popisovanú odolnosť sme sa s ním nemaznali. Ako prvé nás zaujímal kĺb displeja. Konvertibilné notebooky sú totiž pekné na ich prezentovanie, no kĺb býva slabšou stránkou. Tu je všetko v poriadku a pri zdvíhaní notebooku zo stola nebude displej padať dozadu. To je prvá známka skutočnej pevnosti. Klávesnica má dva stupne podsvietenia s možnosťou voľby automatického podsvietenia. Toto len tak nevidno a páčilo sa nám to. Klávesnica je odolná voči poliatiu a ešte k tomu je skutočne tichá. Môžete na nej písať všade, kde potrebujete a nikoho nebudete rušiť. Na cestách vo vlaku je to vítaná možnosť. Preklopením displeja sa vysunie rám okolo klávesnice. Vyzerá to, akoby sa klávesnica zasunula do tela. Je to veľmi dobré riešenie, pretože pri držaní notebooku v ruke nestláčate klávesy. Tie by síce aj tak nefungovali, no je príjemnejšie držať notebook s pocitom väčšej stability.

Touchpad sa dá dobre používať, netvrdíme, že bez myši si poradíte, no touchpad funguje na 100 %. Navyše má nad sebou skutočné tlačidlá. Touchpad je sám o sebe ozajstné tlačidlo. Horné sú určené pri práci s klobúčikom trackpoint, no aj tak sme si ich zvykli používať v kombinácii s dotykovou podložkou.

Pero je ďalšia súčasť hodná pozornosti. Je aktívne a má vlastný akumulátor. Ten sa nabíja zasunutím do pravej hrany notebooku. Konečne tu pero funguje presne podľa našich predstáv. Môžete mať ruku opretú o displej a normálne písať. Normálne znamená, že to čo napíšete, sa na displeji zobrazuje rovnako rýchlo. Konečne tu nie je ten nežiaduci efekt spomaleného doťahovania čiar. Výborne zvládnuté a pero sme sa naučili v režime tabletu používať. Najmä v spojení s aplikáciou Microsoft OneNote, hoci je tu špeciálna aplikácia Lenovo WriteIt.

Špecialitou je aj dotyková čítačka odtlačkov umiestnená vpravo na základni. Funguje bezchybne a je prirodzenejšia, keďže aj smartfóny majú takéto dotykové čítačky.

Softvérová výbava

Špecialitou je aplikácia Lenovo Settings. Nájdete tu všetko potrebné na nastavenie notebooku v závislosti na jeho hardvérovej výbave. Teda napríklad aktiváciu funkcie Paper Display. Eliminuje modré svetlo z obrazu. Môžete tak „zdravšie“ čítať dokumenty, displej bude mať sépiový nádych.

Ďalej je tu možnosť vytvorenia Wi-Fi hotspotu. Notebook má totiž slot na Micro SIM kartu na zadnej hrane. Je treba prehnúť displej do režimu tabletu, aby ste sa k slotu dostali. Vedľa je aj slot na pamäťové karty. Teraz už vo verzii microSD.

Notebook sa síce počas práce s obrázkami viac zahrial, no upravovať obrázky s veľkosťou 15 MB a mať ich stovky, je neľahká úloha. Aktivovať môžete intenzívne chladenie alebo ponechať na automatike a inteligentnom chladení. Je síce občas hlučný, no potom už ventilátor nebudete počuť. Tento systém sme výrazne ocenili a uprednostnili pred konštantným síce pomalším, ale neustále počuteľným chladením. Okrem toho je tu aj riadenie podsvietenia displeja. Podľa toho, či notebook používate alebo napríklad prenášate v ruke ako tablet. Vtedy sa podsvietenie zníži.

Parametre

Na notebooku sme ocenili prítomnosť silného procesora Intel Core i7-6600U so základnou frekvenciou 2,6 GHz. Tiež aj super rýchly SSD disk, ktorý v našich testoch prekonal priemernú rýchlosť 1,1 GB/s. Jeho kapacita je 256 GB, a to je podľa nás dostačujúce na univerzálne použitie. Nespornou výhodou je práve výkon, ktorý vás nebude limitovať. Nekupujete výstrelok v podobe preklápateľného displeja, ale skutočnú pracovnú stanicu. Na takomto stroji môžete strihať aj videá a hrať staršie hry.

Naša mierna výčitka opäť smeruje k rozlíšeniu displeja. Ten je síce OLED, čo je z pohľadu farieb dobrá voľba, na WQHD rozlíšenie je príliš veľa. Aj keď vo Windows 10 funguje pomerne dobre optické priblíženie prvkov, stále prichádzate o priestor. My sme ponechali 100 % veľkosť a prepli sa radšej na Full HD rozlíšenie. Z nášho pohľadu odporúčame zakúpiť variant s Full HD displejom.

Hodnotenie

+ odolnosť, naozaj využiteľný koncept Yoga, pero, špičková klávesnica, vysoký výkon, softvérové rozšírenie Lenovo Settings
– žiadne podstatné

Cena: 2129 Eur
Zapožičal: Lenovo

Verdikt 

Lenovo ThinkPad X1 Yoga je špecialita medzi ultrabookmi. Má odolnejšie telo, ktoré povedzme netrhá módne trendy. No tí, čo zvažujú kúpu prenosného počítača z rodiny ThinkPad hľadia hlavne na funkčnosť a prácu. Nepotrebujú módne výstrelky, ale pridanú hodnotu na poriadnom počítači. Takú im tento model dá.

Tabuľka technických parametrov:

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Yoga
ProcesorIntel Core i7-6600U 2,6 ÷ 3,4 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP), vPro
Operačná pamäť8 GB
Pevný disk256 GB SSD
Displej14″, dotykový, OLED, max. rozlíšenie WQHD (2560 × 1440 pixelov)
Grafická kartaIntel HD Graphics 520
Porty3 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, čítačka microSD, Mini DisplayPort, HDMI, OneLink+, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]333 × 229 × 17
Skutočná hmotnosť [kg]1,368
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH) 2129

 Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model/ParameterLenovo ThinkPad X1 Yoga
PCMark 83482
Home accelerated score3482
Work accelerated score4567
3DMark 111443
3DMark score1443
Graphics score1272
Physics score4161
Combined score1493
HD Tune Pro 5 Výsledky
Average speed [MB/s]1133,9
Access time [ms]0,043
Batériové testy9:03
Powermark, Productivity test [hh:mm]9:03
Video Playback Time [hh:mm]5:15
Spotreba Výsledky
Priemerná spotreba [W]26
Cena za rok [EUR]19,63
Teplota Výsledky
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]45,9
Celkové zhodnotenie Výsledky
Dizajn90%
Faktor mobility6,62
Komfort95%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Notebooky za super cenu: HP Pavilion x360

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.