Rozmernejší model s charakteristickým prívlastkom Note je určený používateľom hľadajúcim väčší displej, no nie priamo tablet.

Note s 5,5″ displejom a Full HD rozlíšením je ideálna voľba pre každého, kto chce na telefóne pozerať aj filmy a zároveň potrebuje dostatok priestoru na písanie. Väčší displej je celkovo prínosom a veľká skupina používateľov si ho chváli. Aj napriek tomu nie je telefón vyslovene veľký. Iste, ak prechádzate z modelu so 4,7″ uhlopriečkou displeja, rozdiel pocítite. Kto doteraz používal smartfón s 5″ uhlopriečkou, prechod nebude taký citeľný. Navyše, jedným z hlavných ťahákov je tu špičková cena. No a povedzme, že nie síce najvyšší, no solídny výkon.

KoleosII_Gold_Standard_01_web2016_3_nowat

Telo je plastové, zadný kryt má však kovový plát medzi dvomi plastovými krytmi v hornej a spodnej časti. Akumulátor nie je vymeniteľný a výrobca umiestnil sloty na SIM karty na hranu telefónu. Dual Nano SIM áno, avšak nie aj s pamäťovou kartou. Jedno alebo druhé. Tlačidlá pod displejom majú podsvietenie a ich režim si vyberáte v nastaveniach telefónu. V našom prípade sme sa rozhodli ponechať trvalé podsvietenie v čase, keď je displej zapnutý. Reproduktor je na zadnej strane a ovládacie prvky majú inak štandardné rozloženie.

Softvérové rozšírenie sa nazýva VIBE UI a ponúka klasické možnosti na úpravu vzhľadu systému. Výrobca pridal aj funkcie na vytvorenie rýchleho záberu. Dvojitým stlačením tlačidla na zníženie hlasitosti sa realizuje fotografia, poklepaním na displej sa rozsvieti a pretočením obrazovkou nadol ju vypnete. Existuje ešte prepnutie do režimu ovládania jednou rukou nakreslením písmena C. Toto sme po pár pokusoch vzdali, telefón na tento príkaz nereagoval.

Viac nás však zaujala správa bezpečnej zóny. Môžete si vytvoriť dve oddelené rozhrania a mať tak zabezpečené aplikácie a účty. Bezpečnú zónu môžete využiť na vytvorenie si dvoch účtov v jednej aplikácii alebo na zamedzenie zobrazenia citlivých dát. Fotografie, ktoré urobíte v bezpečnej zóne sa v tej nechránenej neukážu. Zdieľajú sa hovory a systémové hlásenia, aby používateľ nebol limitovaný zníženou funkčnosťou základných vlastností telefónu.

Fotoaparát sa dá rozumne použiť, a to aj pri umelom osvetlení. Netreba sa báť zašumených fotografií. V tomto smere sme boli príjemne prekvapení. Telefón však nie je vhodný na nakrúcanie videa.

Hodnotenie

+ Dual SIM, cena, fotografovanie, Bezpečná zóna
– slabšie video

Cena: 209 EUR
Zapožičal: Lenovo

KoleosII_Gold_Standard_03_web2016_3_nowat

Verdikt

Lenovo VIBE K5 Note je rozmernejší telefón s veľmi dobre postavenou cenou vzhľadom na Full HD displej a technické parametre. Používatelia, ktorí chcú 5,5″ displej a citlivo reagujú na cenu, nájdu v tomto modeli to pravé.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLenovo VIBE K5 Note
Operačný systémAndroid 5.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 16 000
Procesor1,8 GHz, 8-jadrový, MT Helio P10
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartuáno
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3500 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]26 / 618
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152 × 76 × 9 / 165
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]209
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score46527
PCMark for Android – Work performance3922
3DMark Sling Shot – Total score339
Graphic281
Physics1220
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: LG X screen

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.