Zaujímavý a vlastne aj unikátny telefón na našom trhu je LG V10.

Má totiž dva displeje a vyzerá naozaj dobre. Prvé dojmy by mohli evokovať nejaký pokus zo strany výrobcu, no dva displeje majú svoje opodstatnenie a najmä menší displej nad hlavným prináša zaujímavé využitie.

P+_Detail shot_04_On shot_web2016_3_nowat

Telefón je rozmernejší a je to dané 5,7″ QuadHD displejom. Konštrukcia je kombinovaná a bočné hrany sú z chirurgickej ocele, čo zosilňuje celkovú konštrukciu telefónu. Výrobca ho označuje ako Dura Guard. Displej chráni predné sklo Dura Glass a zabudnúť nesmieme ani na zadný kryt. Dura Skin má špeciálny pogumovaný povrch, ktorý sa dobre drží v ruke a telefón sa nešmýka. To je pri jeho rozmeroch dosť podstatné a hoci nie je zadná časť lesklá, takýto odolný kryt sa vám okamžite zapáči.

Detail zadnej strany s fotoaparátom smartfónu LG V10

Detail zadnej strany s fotoaparátom smartfónu LG V10

Zároveň je to telefón, ktorý je určený na seriózne fotografovanie. Máte tu automatický aj ručný režim. V ňom môžete zapnúť vyhotovenie snímok v RAW formáte DNG na neskoršie úpravy. Samozrejme, dá sa fotografovať aj do formátu JPEG. Fotí vynikajúco a ocenili sme aj napojenie na akcelerometer. Vďaka tomu uvidíte padajúci horizont. Funkcia sa dá vypnúť a displej môže byť čo najčistejší. V plnej výbave sa podobá na obrazovku z leteckého simulátora. Fotí veľmi dobre aj za zhoršených svetelných podmienok a ak ste fotili s LG G4, tu dostávate ďalší super fotomobil. Laserové zaostrovanie a duálny LED blesk považujeme v tejto triede smartfónov od LG za samozrejmosť.

LG_V10_fotak_2_web2016_3_nowat

Špecialitou sú ale dva predné fotoaparáty, kým LG G5 ich má vzadu, tu ich výrobca použil na selfie. Tento model je však starší ako G5 a oficiálne bol predstavený koncom minulého roka. Ponúka teda zorný uhol 80° a širokouhlý 120°. Prepínanie je na displeji pomocou ikoniek stromčekov, rovnako ako na modeli G5. Ide o funkciu na skupinové fotenie, no celkom dobre poslúži aj na lepšie zachytenie jedného objektu. Telefón je vhodný aj na nakrúcanie videa, hoci občas je zaostrovanie pomalšie. Kameru nenahradí, ale na druhú stranu môžete nakrúcať kvalitné videá s optickou stabilizáciou, signalizáciou zvukomera a dynamickým preostrovaním na blízke a ďaleké objekty. A keďže LG V10 má tri mikrofóny, výrobca ich zapojil do seba tak, aby ste mali čo najlepší zvuk a odfiltrované rušenie ako napríklad šum vetra. Video môže mať formát 16:9 alebo kinoformát 21:9.

Na zadnej strane je hlavné zapínacie tlačidlo kombinované so snímačom odtlačkov prstov. Nad a pod ním sú tlačidlá hlasitosti. Čiže to, na čo sme pri LG zvyknutí. Horná hrana má infraport a spodná microUSB a audiokonektor. Tu sa nachádza aj reproduktor. Po zvukovej stránke je tu ešte 32-bitový prevodník Hi-Fi DAC a aktivuje sa aj zo systémového menu skratiek. Potrebujete zapojiť slúchadlá a mať kvalitné hudobné súbory.

Dva displeje v telefóne? Také tu už boli pri „véčkových“ telefónoch. Aj toto je „véčkový“ telefón, no iba v označení. Možno práve týmto sa výrobca inšpiroval

Na malom displeji uvidíte užitočné informácie a môže fungovať v dvoch režimoch. Keď je hlavný displej zapnutý a keď je vypnutý. Ideálne spojenie je vtedy, keď fungujú oba displeje naraz. Napríklad počas pozerania filmov alebo hier sa budú notifikácie zobrazovať tam a nebude vás rušiť nič na hlavnom displeji. V zásade nemusíte hrať hry, notifikácie sa zobrazujú na malom displeji štandardne. No, kto túto funkciu nechce, má možnosť ho vypnúť úplne alebo nechať zapnutý len vtedy, keď je vypnutý hlavný displej. Aj na tento displej sa dá dvakrát ťuknúť prstom, aby sa zapol hlavný. Malý zapnutý displej má dva stavy. Bude zobrazovať váš podpis alebo dátum a čas a prípadné notifikácie. Tiež aj rýchle zvolenie režimu zvuku alebo zapnutie fotoaparátu či LED blesku ako baterky. Keď je ale hlavný displej zapnutý, gestami sa môžete dostať na celkovo päť obrazoviek. S obľúbenými kontaktmi, aplikáciami, otvorenými aplikáciami, najbližšou kalendárnou udalosťou alebo hudobným prehrávačom. Hoci sme boli trochu skeptickí, ukázala sa to byť užitočná funkcia.

Hodnotenie

+ odolné vyhotovenie tela, špičkový fotoaparát a profi možnosti, praktický druhý displej, úzky rozmer vzhľadom na uhlopriečku
– občas pomalšie zaostrovanie

Cena: 549 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Verdikt TOUCHIT

LG V10 je špecialita sama o sebe. Smartfón s dvomi displejmi môže vyzerať na prvý pohľad zbytočne. Po našom teste však hodnotíme tento koncept ako vynikajúci. Kto zvažuje telefón veľmi blízko zariadeniam typu phablet, toto je voľba, ktorú odporúčame zvážiť. Je to odolný telefón s efektným dizajnom a zosilneným krytom aj ochranou displeja. Fotí veľmi dobre, občas pomalšie zaostruje.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLG V10
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]4000 / 32 000
Procesor4 × 1,44 GHz + 2 × 1,82, 6-jadrový,  Snapdragon 808
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video16 MPx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160 × 79 × 9 / 192
ZapožičalLG Electronics
Cena [EUR s DPH]549
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score46826
PCMark for Android – Work performance4823
3DMark Sling Shot – Total score363
Graphic306
Physics1036
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: Huawei P9

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.