Doplnené 27. októbra 2017: Huawei zatiaľ nástupcu vydareného modelu MediaPad M3 nepredstavil. Tablet nám však opätovne zapožičal, aby sme ho zhodnotili po roku jeho dostupnosti na trhu.

V tomto článku nájdete aj pôvodnú recenziu, ktorú sme napísali do magazínu TOUCHIT a na webe bola publikovaná 7. januára 2017. Nebudeme teda opakovať už publikované informácie, ale pozrieme sa na tablet MediaPad M3 z pohľadu dnešného používateľa, ktorý hľadá tablet v cenovej úrovni 300 eur. MediaPad M3 do tejto kategórie stále spadá a fakt je, že jeho cena sa za posledný rok zmenila iba minimálne. Stále si drží cenu 329 eur pre Wi-Fi verziu a operátor Orange ponúka LTE verziu za plnú cenu 365 eur. Zlacnenie o pár desiatok eur by tabletu vzhľadom k jeho ročnému pôsobeniu na trhu prospelo, resp. skôr by potešilo.

Keď si kúpite Huawei MediaPad M3 dnes, čaká vás po rozbalení a prvom zapnutí zástup aktualizácií. Medzi nimi nájdete aj aktualizáciu na Android 7.0 Nougat, za čo dávame výrobcovi kladné body. Či dostane tablet aj aktualizáciu na Android 8.0 Oreo zatiaľ nie je oficiálne známe. Z hľadiska hardvéru problém nevidíme, nakoľko aktualizáciu na Oreo dostanú aj smartfóny s rovnakým procesorom, aký poháňa MediaPad M3. Problém vidíme skôr z toho hľadiska, že používateľská základňa tohto tablet, resp. tabletov obecne je menšia v porovnaní so smartfónmi s procesorom Kirin 950, čo môže zavážiť pri rozhodovaní, či tablet ďalej podporovať. MediaPad M3 sme testovali s najnovšou dostupnou aktualizáciou B303, ktorá obsahovala systém Android 7.0, nadstavbu EMUI 5.0 a zabezpečenie k 5. máju 2017.

Z pohľadu dnešného používateľa zamrzí, že tablet sa dostal na trh s micro USB konektorom vo výbave. Dnes je už USB-C konektor štandardom aj v segmente strednej triedy a možnosť nabíjať tablet aj smartfón jednou nabíjačkou a jedným káblom by sa niekedy hodila. Tiež by bola praktická podpora rýchleho nabíjania. To sú však vlastnosti, ktoré by sme očakávali od aktuálnej novinky a MediaPad M3 za to nekritizujeme. Len dávame do pozornosti tieto fakty. Druhým nedostatkom, minimálne pre určitý segment používateľov, môže byť fakt, že MediaPad M3 nepodporuje prehrávanie HD videa v službách ako Netflix alebo Filmy Google Play. Je to škoda, 8,4-palcový displej ponúka dostatočne veľkú plochu a papierovo výborné je aj rozlíšenie na úrovni 2560 × 1600. Škoda, že ho lepšie nevyužívajú jednotlivé služby.

Ignorujúc dva spomenuté a do veľkej miery subjektívne nedostatky, MediaPad M3 má stále čo ponúknuť aj dnes. Ponúka bezkonkurenčnú reprodukciu zvuku, ktorej môžu konkurovať iba výrazne drahšie tablety. V cenovej kategórii okolo 330 eur však tablet s lepším zvukovým systémom nenájdete. Chválime vysokú hlasitosť aj kvalitu zvuku. Displej v rámci strednej triedy tabletov tiež patrí k tomu najlepšiemu na trhu a veľmi dobrá je aj výdrž batérie. Kirin 950 si poradí s hrami bez problémov, takže toto zariadenie je stále vhodné ako multimediálny tablet s rôznorodým využitím – od surfovania, kontroly emailov až po sledovanie filmov, videa a hranie hier. Výkon nie je prémiový, ale vzhľadom k cene zariadenia ide stále o atraktívnu ponuku. Snímač odtlačkov prstov je praktický. Za priamu konkurenciu pre MediaPad M3 považujeme dnes najmä modely Lenovo Yoga Tablet 3 Plus alebo Lenovo TAB 4 Plus v 8 a 10-palcovej verzii. Posledné dve spomenuté novinky sme zatiaľ nemali možnosť otestovať.

Namerané hodnoty s aktuálnymi verziami testovacích aplikácií a operačným systémom Android 7.0

Pôvodný článok 7. januára 2017: Na výstave IFA v Berlíne Huawei predstavil ďalšiu generáciu svojho multimediálneho tabletu MediaPad M3. Zariadenie sme testovali vo verzii s podporou mobilného LTE internetu.

Tablet sa konceptom od svojho predchodcu výraznejšie neodlišuje. Aj v tomto prípade ide o menšie zariadenie s dôrazom na multimediálne funkcie. Preto ponúka pomerne kvalitný displej a dva značkové reproduktory Harman Kardon, ktoré sa starajú o plnohodnotný zvuk. Konštrukcia je hliníková a tablet má mierne zaoblený chrbát. Práve týmto zakrivením sa najvýraznejšie odlišuje od modelu MediaPad M2.

Ďalšie zmeny sú viditeľné pri pohľade na prednú stranu zariadenia. Displej sa mierne zväčšil a ponúka 8,4-palcovú uhlopriečku v porovnaní s 8 palcami v prípade predchodcu. Vyššie je takisto rozlíšenie, 2560 × 1600.

So snímačom odtlačkov prstov

Na prednej strane si všimnete aj ďalšiu novinku, snímač odtlačkov prstov. Ten na pohľad pripomína tlačidlo domov, ale v skutočnosti ide o dotykovú plochu s viacerými funkciami. Krátke priloženie prsta funguje ako tlačidlo Späť. Dlhšie priloženie má funkciu tlačidla Domov a pohybom doľava alebo doprava zobrazíte zoznam naposledy otvorených aplikácií. To sa nám veľmi páčilo a Huawei chválime aj za spracovanie snímača odtlačkov prstov.

Čo sa displeja týka, tabletu ťažko niečo vytknúť. Maximálny jas a reprodukcia farieb sú výborné a konzumáciu multimédií si na tomto zariadení určite vychutnáte. Výrobca takisto zakomponoval funkciu Ochrana zraku, ktorá potláča modré svetlo. Túto funkciu odporúčame aktivovať, keď tablet používate večer a v noci a je škoda, že nie je súčasťou aj smartfónov Huawei.

Základom tabletu je procesor Kirin 950, 4 GB RAM a 32 GB úložisko. Procesor Kirin 950 poháňa aj telefón Huawei Mate 8, ktorý používame už takmer rok a s jeho prevádzkou nemáme problémy ani v prípade najnáročnejších hier. 4 GB RAM chválime, škoda, že vo výbave nie je aspoň 64 GB úložisko. Na druhej strane, 32 GB pre potreby systému a aplikácie stačí a multimédiá si môžete ukladať na microSD kartu s kapacitou až do 128 GB.

Spomenuté stereo reproduktory Harman Kardon nás prekvapili maximálnou hlasitosťou, ktorá je vysoká. Tablet teda dokáže poriadne ozvučiť akúkoľvek miestnosť, ale treba počítať s určitým skreslením zvuku pri maximálnej hlasitosti. Hoci obvykle používame slúchadlá alebo Bluetooth reproduktor na počúvanie hudby alebo pri pozeraní filmov, v prípade Huawei MediaPad M3 sa zaobídete bez externého reproduktora.

Štýlový tablet s dobrou výdržou

Tablet má vo výbave micro USB konektor a 3,5 mm jack. Dnes by sme už očakávali zabudovanie USB-C portu. V prípade LTE verzie je vo výbave aj slot pre nano SIM kartu. Batéria má kapacitu 5100 mAh, čo je o 300 mAh viac v porovnaní s predchodcom. Výdrž batérie je dobrá, v testoch PCMark Work battery life sme namerali 9,5 hodiny. V prípade PCMark Work 2.0 je výdrž 8,5 hodiny. Výrobca udáva výdrž až 11 hodín prehrávania videa. Chválime aj hrúbku zariadenia, iba 7,3 mm.

Fotoaparáty vo výbave tabletov obvykle bližšie nehodnotíme. Huawei v prípade novinky však chválime za to, že predná aj zadná kamera majú rozlíšenie 8 Mpx. Tá zadná ponúka aj automatické zaostrovanie. Z praktického hľadiska však očakávame, že viac oceníte 8 Mpx prednú kameru, a to pre potreby aplikácií ako je Skype.

Huawei chválime aj za rozumne nastavenú cenu. Wi-Fi verzia sa predáva za 329,90 eura, LTE verziu nájdete napr. v ponuke Orangeu. Operátor pri LTE verzii tabletu uvádza cenovku 365 eur. Pomer cena/výkon je veľmi dobrý a v tejto cenovej kategórii dnes nič lepšie nenájdete. Jedinou alternatívou je o trochu starší Samsung Galaxy Tab S2.

Cena: od 329,90 EUR / 365 EUR testovaná konfigurácia
Zapožičal: Huawei

Plusy

+ Pomer cena/výkon
+ 8,4-palcový displej
+ Snímač odtlačkov prstov s extra funkciami
+ 8 Mpx predný fotoaparát

Mínusy

– Iba micro USB konektor

Parametre testovaného tabletu:

ModelHuawei MediaPad M3 LTE
Veľkosť a typ displeja8,4″, IPS
Rozlíšenie2560 × 1600
Operačný systémAndroid 6.0 s EMUI 4.1
ProcesorHiSilicon Kirin 950, až 2,30 GHz, osemjadro
RAM4 GB
Interná pamäť32 GB / 26 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejNie / Nie / Áno
BluetoothÁno
Portymicro USB, microSD, nano SIM
Digitálna kameraPredná, 8 Mpx, zadná, 8 Mpx
Rozmery (v × š × h) [mm]215,5 × 124,2 × 7,3
Hmotnosť [kg]0,31

Výsledky testovaného tabletu:

Model (OS Android)Huawei MediaPad M3 LTE
PCMark Work Performance / Work 2.06575 / 4946
3DMark Ice Storm Unlimited15323
3DMark Sling Shot ES 3.1574
AnTuTu – Total Score82992
AnTuTu – 3D Score15273
AnTuTu – UX Score31478
AnTuTu – CPU Score30147
AnTuTu – RAM Score6094
Test výdrže batérie9:35

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

8.5 Multimediálny tablet

Huawei MediaPad M3 LTE je v jadre obyčajný multimediálny tablet. Chválime však jeho prevedenie, ktoré je takmer bezchybné. Z používateľského hľadiska sme si obľúbili snímač odtlačkov prstov. Cena je dobre postavená.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Základná výbava/cena 10
  • Dodatočná výbava a funkcie/cena 8
  • Výdrž 8
Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit