Objektív Sony G Master sme si priali vyskúšať kvôli tomu, že prenikali správy o jeho výbornom rozlíšením a možnosti tvoriť fotky s rozostretým pozadím (bokeh). Je tu rýchle ostrenie a zároveň je to objektív, ktorý sa dobre uplatní v teréne, lebo sa s ním ľahko manipuluje.

Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS II

Jeho rozsah he 70 až 200 mm, v celom rozsahu má sveteľnosť F2.8. Poskytuje rýchle a nepretržité ostrenie a okrem fotografovania sa výborne hodí aj na video. Je ľahký na nosenie, odoláva aj drsnejšiemu zaobchádzaniu. Od okamihu ako sa dostal do našej redakcie sme ho používali ako hlavný objektív. Natočili sme s ním sériu videí a viac ako 1000 fotografií.

Moderná a odolná konštrukcia

Objektív FE 70-200 mm F2,8 GM OSS II je vybavený samostatnými ovládacími krúžkami na ostrenie, zoomom a clonu. Clonový krúžok je vybavený prepínačom cvakania. Dodávaná slnečná clona objektívu je vybavená otvorom, ktorý umožňuje pohodlné ovládanie kruhových polarizačných filtrov alebo variabilných ND filtrov.

Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS II

Jeho hmotnosť je 1045 gramov a je dobre vyvážený. Ťažisko objektívu leží priamo nad držiakom statívu. Objektív obsahuje tri prispôsobiteľné tlačidlá funkcie focus hold, ktoré sú osadené v uhle 90°. Pohyb zoomovacieho krúžku je optimalizovaný a po novom zahŕňa stabilizáciu obrazu s režimom MODE 3 pre pohybujúce sa objekty.

Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS IIZdroj: TOUCHIT.sk
Ovládacie prvky na Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS II

Predný člen objektívu je opatrený fluórovou vrstvou, ktorá odpudzuje vodu a uľahčuje zotieranie nečistôt alebo odtlačkov prstov z povrchu objektívu.

Objektív v praktickom nasadení

Overili sme si, že ponúka vynikajúcu optickú kvalitu a výborný výkon ostrenia, pritom sa dá nosiť na tlačovky a fotiť s ním v exteriéri. Je to objektív s bajonetom typu E-mount a fotili sme fotoaparátom Sony Alpha 7R IV. Je to ideálna kombinácia na reportáže ale aj štúdiové fotenie.

Dosiahli sme čisté a jasné zábery, výrobne funguje v celom rozsahu zoomu až celkom k okrajom. Jeho vnútorné prvky sú vyrobené s mikrometrovou presnosťou, Využíva asférické a sférické sklenené prvky s povrchovou úpravou nano-coating a chyby v obraze nenájdete.

Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS IIZdroj: TOUCHIT.sk
Všimnite si krásny bokeh a zaostrenie. Odfotil Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS II

Plynulý bokeh umožňuje clona F2.8 a kruhová clona s 11 lamelami. Minimálna vzdialenosť zaostrovania je 40 cm pri 70 mm a 82 metra pri 200 mm.

Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony FE 70-200 mm F2,8 GM OSS II

Výborný pri videu

Základom rýchleho ostrenia sú štyri lineárne motory od Sony. Pri videu sme využili funkcia AF tracking, obraz naozaj sleduje aj rýchlo sa pohybujúci objekt a zaostrovanie vo výslednom videu nepočuť. Ostrenie sme tak nechali výhradne na objektíve a fotoaparáte.

Príklad videa točeného s objektívom:

Cena: 2990 eur

Zdroje: Sony, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.