Využili sme pozvanie spoločnosti Huawei a zašli sme do Monaca otestovať sieť 5G.

V tomto bohatom štáte je veľký predpoklad, že ľudia budú používať sieť 5G a to hlavne počas konania akcií ako je napr. Veľká cena F1. Monaco Telecom spustil 5G sieť do komerčnej prevádzky len nedávno a zatiaľ funguje v skúšobnom režime a nie je osobitne spoplatnená. Ideálny stav pre naše testovanie.

CEO Monaco Telecom, Martin Péronnet

Hovorili sme s CEO Monaco Telecom Martinom Péronnetom priamo v budove Monaco Telecom a dozvedeli sme sa zaujímavé informácie. Sieť je postavená na technológii Huawei a najčastejšie pripájaným telefónom je práve Huawei Mate 20 X (5G). Na druhom mieste je Xiaomi Mi Mix 3 5G. očakáva sa aj nástup Samsung Galaxy S10 5G, ktorý sa však zatiaľ v Monacu nepredáva.

Za nasadením siete 5G je monacký princ Albert II

Zistili sme, že za sieťou 5G je stretnutie monackého princa Alberta II so šéfom spoločnosti Huawei, samotná zmluva o spoluprácu bola podpísaná v Pekingu 1. septembra 2018. Po 3 týždňoch odvtedy mali v Monacu funkčné prvé 5G spojenie a využívajú najnovšiu technológiu. Do komerčnej prevádzky bola táto sieť uvedená 10. júla 2019 za prítomnosti európskeho šéfa spoločnosti Huawei. Sieť 5G je zatiaľ využívaná minimálne, reálne je to dané tým, že viac ako 80 % obyvateľov Monaca používa iPhone a tento dostane podporu pre 5G najskôr v roku 2020.

Podpis zmluvy o zriadení 5G siete v Monacu v septembri 2018 v Pekingu. Zdroj: www.monacolife.net

Inak priemerný používateľ siete Monaco Telecom prenesie za mesiac viac ako 3 GB dát, konkrétna hodnota veľmi závisí od veku. Balíček dát 50 GB tu stojí 26 eur, SMS a volanie nie sú v tomto balíku obmedzené. Pritom, pokryť toto kniežatstvo naozaj nie je jednoduché. Jednak je to územie veľmi členité a rozkopávky nie sú medzi tunajšími milionármi vôbec obľúbené. Monaco Telecom má aj veľmi blízku spoluprácu s Orange France, tu je skoré zavedenie technológie 5G dosť pravdepodobné.

Huawei Mate 20 X (5G) pripravený na test

Vyrážame na testovanie, pričom sme mali k dispozícii dva identické telefóny Huawei Mate 20 X (5G). Jeden z telefónov sme v nastaveniach siete zámerne nastavili tak, aby mohol využívať len sieť 4G, druhému sme prenechali voľnosť doslova sa vyzúriť v sieti 5G.

Nastavenie dvoch rovnakých telefónov tak, aby bolo vidieť rozdiely medzi sieťou 5G a 4G

Testujeme

Mali sme vopred pripravených niekoľko scenárov na overenie toho, čo reálne môže priniesť použitie siete 5G.

Prvý scenár bol zameraný na jednoduchý test s programom Speedtest. Je to často používaný program, aj keď o jeho objektivite možno v niektorých prípadoch pochybovať. Jednoznačne však poskytuje určitý obraz o tom, aké rýchle je vaše pripojenie.

Vľavo telefón v sieti 5G, vpravo telefón v sieti 4G

Ako je vidno z našej fotky, 5G sieť je jednoznačne rýchlejšia. Pri našich testoch sme dosahovali rýchlosti okolo 600 Mbit/s. Na sieti 4G to bolo vždy pod 100 Mbit/s. Podľa teoretických predpokladov sme mali dosiahnuť rýchlosť okolo 1000 Mbit/s, maximálne 1,5 Gbits/s. Je pravda, že pri jednom pokuse sa nám to aj podarilo, ale toto nebolo možné považovať za stabilne dosahovanú hodnotu. V dobe nášho testovania to bola skôr výnimka.

Náš rekordný výsledok počas celej doby testovania siete 5G

Stáli sme vtedy pod budovou s vysielačmi pre 5G a pokus sme opakovali najmenej 10 krát. Z toho sa nám to podarilo raz.

Šípka ukazuje anténu pre 5G

Po opakovaní 20 ďalších pokusov sme na tomto mieste dosiahli rýchlosť 965 Mbit/s. Treba ešte zdôrazniť, že vysoké rýchlosti sa v tomto prípade týkali len downloadu, upload bol na 5G sieti ešte pomalší ako sme dosahovali na sieti 4G.

Pokračovali sme v ďalšom testovaní, vyskúšali sme si napr načítanie našej stránky www.touchit.sk a ten zážitok z bleskového načítania na mobile je inšpirujúci. Sieť 5G chceme mať aj na Slovensku!

Neskôr sme si v Monacu z telefónu Huawei Mate 20 X (5G) vytvorili hot spot, na ktorom sme mali pripojený náš telefón a tiež notebook a cítili sme sa, ako keby sme boli pripojení k optickému internetu na domácej sieti. Áno, takto sa dá veľmi pohodlne žiť a pracovať aj v zahraničí. Monaco Telecom nám totiž poskytlo SIM kartu, na ktorej neboli žiadne dátové obmedzenia. Spolu sme za náš 30 hodinový pobyt v tomto štáte preniesli okolo 1,5 TB dát.

Mimochodom, na našej pôvodnej SIM karte od Slovak Telekom sme boli v Monacu v európskom roamingu, a teda pri uplatnení pravidla férového používania služby sme za dáta osobitne neplatili.

V ďalšom scenári sme na oboch telefónoch sťahovali z Netflixu na neskoršie off-line sledovanie kultový film Pulp Fiction. Súbor mal veľkosť 699 MB. Na telefóne s pripojením sme ho mali stiahnutý za 53 sekúnd, na telefóne umelo pripojenom na sieť 4G to trvalo 3 krát dlhšie.

Posilnení rýchlosťou sťahovania sme sa pustili do hry PUBG Mobile, ktorú sme sťahovali z Google Play a mala objem cez 2 GB. Na telefóne s pripojením na sieť 5G bola doba stiahnutia hry na zhruba 27 % času, ktorý sme potrebovali pri telefóne s pripojením na 4G.

Vľavo telefón s 5G, vpravo telefón so 4G. Sťahovanie bolo spustené v rovnakom čase na oboch telefónoch

Na záver sme vyskúšali ešte sledovanie 360° videa v rozlíšení 8K na YouTube, vybrali sme konkrétne 360°, Angel Falls, Venezuela, Aerial 8K. Sledovanie videa na telefóne s pripojením na 5G bolo plynulé, bez obmedzenia ale dosť podobný zážitok sme mali na telefóne s pripojením na 4G. Sieť 5G a jej kvality sa prejavia aj pri prenose videa napr. pomocou programu Skype. TO môže byť zaujímavé hlavne pre firemnú klientelu.

Na záver ešte pripomeňme, že Monaco Telecom mala podľa našich informácií práve v dobe nášho testovania preťaženú sieť a je veľmi pravdepodobné, že by sme sa s programom Speedtest dostali pravidelne k hodnote 1000 Mbit/s a rozdiel voči sieti 4G by mohol byť ešte markantnejší.

Sieť 5G a zdravie

Áno, toto je častá otázka niektorých našich čitateľov a my sme tu na to, aby sme sa za vás pýtali. Preto sme sa aj spýtali priamo CEO Monaco Telecom ako oni hodnotia napr. to, že v Belgicku bola sieť tohto typu zakázaná.

Dostali sme odpoveď, že toto bolo výhradne politické rozhodnutie, ktoré nevychádzalo z technických faktov. Zatiaľ nikto nepreukázal škodlivý vplyv siete 5G na ľudské zdravie. Martin Péronnet doslova povedal, že je príliš skoro vyhodnocovať tento vplyv, lebo oni majú v Európe sieť 5G ako prví a ubehlo len pár mesiacov, od kedy ju môžu aj oni používať. Pravda však je, že frekvencia 3,5 GHz, ktorú pre 5G v Monacu používajú výhradne sa  používala v tomto regióne aj dovtedy a to dokonca s vyššou intenzitou. Predpokladáme, že to bolo na prenos televízneho signálu. V otázke Zdravie a 5G treba podľa šéfa Monaco Telecom spolupracovať s vládou a tiež na európskej úrovni.

Celkovo v nás nechala sieť 5G v Monacu veľmi dobrý dojem. Je bleskovo rýchla, výhodou je oneskorenie pod 1 ms. Kvality 5G siete od operátora 4ka, ktorá už beží v pilotnej komerčnej  prevádzke si čoskoro vyskúšame na vlastnej koži.

Sieť 5G od 4ky

4ka a SWAN spustili testovaciu prevádzku 5G siete na Slovensku. Vyskúšať si ju môžete aj vy (Doplnené o VIDEO TOUCHIT)

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.