Keď sa povie Xperia, mnohí si predstavia cenovo vysoko zasadené zariadenie.

Model E5 to chce zmeniť, no nie na úkor kvality a zážitku z používania. Výrobca chápe, že nie každý chce dať za telefón 600 eur a tak je tu E5-ka, ktorá uspokojí záujemcov o smartfóny v strednej triede.

Je to plastový telefón, ktorý má zaoblené hrany, predná časť hrán vystupuje jemne nad displej. Okraj ho tak bude chrániť pri položení smerom nadol na rovnej podložke. Zaujímavosťou tohto krytu je vytváranie odleskov. Na svetle sa na ňom vytvárajú odtiene pripomínajúce olejovú škvrnu. Akumulátor sa vyberať nedá a na vloženie Nano SIM karty a microSDXC karty slúži slot na boku telefónu. Je chránený krytom, ktorý presne zapadá na bočnej hrane do línie tela. Prakticky si ho ani nevšimnete.

Hardvérová výbava telefónu nie je na pohľad ničím zaujímavá. Je tu 4-jadrový procesor MediaTek 6735, ktorý je štandardným adeptom pre zariadenia v tejto triede. Kapacita RAM je 1,5 GB a úložný priestor začína na oficiálnych 16 GB. Telefón je dimenzovaný tak, aby poskytoval konfiguráciu vhodnú na hranie aj pracovné záležitosti. Platí to nielen o kapacite pamätí ale aj rýchlosti. To všetko je doplnené o softvérovú nadstavbu Xperia Home, ktorá je skutočne vyladená. Telefón je svižný a netreba ani čistý Android na to, aby ste dosiahli plynulý chod. Toto nové rozhranie sme chválili už v minulosti. Výrobca tak ešte užšie pripravil spoluprácu softvéru a hardvéru.

Rozhranie

Nekupujete si len telefón s predinštalovanými aplikáciami. Tu sú totiž funkcie vnorené do seba a previazané so systémom tak, ako keby ich tam integroval priamo Google. Napríklad Šikovný čistič, ktorý sa zobrazí po kliknutí na položku Úložisko a pamäť. Stará sa o to, aby v úložnom priestore nezostávali zbytočné súbory, ktoré tam časom nahromadia aplikácie. Tu má čistenie zmysel, ak je na pravidelnej báze. O to sa už postará Šikovný čistič. Ak si neželáte odstraňovanie cachovaných súborov, stačí vybrať konkrétne aplikácie. Ich sa potom čistenie nijakým spôsobom nedotkne.

Nechýba ani už legendárny šetriaci režim STAMINA, ktorý si nastavíte podľa vlastných potrieb a funguje výborne. Ak chcete s telefónom vydržať celý deň a zároveň sa neobmedzovať, odporúčame ho zapnúť. Pri vypnutom displeji sa síce pozastavia dátové prenosy, no po zapnutí ihneď obnovia. Dostanete tak všetky notifikácie a zároveň vás telefón nerušil pri práci.

Výhradu máme k dvom kozmetickým záležitostiam. Prvou je vypnutie displeja dvojitým ťuknutím na prázdne miesto na hlavnej ploche. To je v poriadku, no opätovným ťuknutím už displej nezapnete. Druhá záležitosť sa týka rozhrania. Je veľmi pekné, no zmizli tie nádherné tapety Xperia. Každý pozná „vlnovkové“ animácie a farebné témy na každý deň prípadne režim s automatickou zmenou ich farebného profilu. Škoda, toto sa nám páčilo viac ako moderné ale trochu vyblednuté „material design“ abstraktné kresby na displeji.

Fotografovanie

Pri fotení máte na výber množstvo režimov scén ako napríklad krajinu, korekciu protisvetla cez HDR, nočný portrét a scénu, fotenia v zime na snehu, fotenie dokumentov atď. Zvoliť môžete aj plnú automatiku. Až na výnimky si fotoaparát poradí dobre s rozpoznaním scény. O tom, aká scéna sa uplatňuje, aplikácia fotoaparátu informuje vľavo dole. Máte tak nad vybraným režimom kontrolu. Po vzore noviniek vyššej triedy je tu funkcia sledovania objektu. Naše skúsenosti s fotením boli najlepšie pri dostatočnom svetle. Tmavé scény zvykli byť zašumené alebo sa na nich prejavil efekt vysokej kompresie JPEG súborov. Na fotenie je to stále jeden z najlepších modelov. Je však prirodzené, že sa nebude rovnať drahším modelom. Treba zároveň doplniť, že sme boli nadmieru spokojní s rýchlym a presným zaostrovaním. Páčiť sa vám bude aj selfie kamera a vylepšovanie odtieňa pokožky. Efekt je automatický a je nastavený tak, aby pôsobil prirodzene. Žiadne extravagantné režimy, keď vyzeráte ako po hodine maľovania vo Photoshope.

Hodnotenie

+ tvar tela, technické parametre, vyladenie systému a hardvéru, fotografovanie a režimy scén, vynikajúca cena
– fotky tmavších scén sú mierne zašumené

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

Verdikt

Sony Xperia E5 je náš cenový tip. Je to podarená Xperia za skvelú cenu. Výrobca sa vyhral so softvérovou nadstavbou, a tak tesne integroval ďalšie možnosti priamo do systému. Zároveň tým neutrpel výkon zariadenia. Ak boli pre vás telefón Xperia drahé, teraz zbystrite pozornosť. Až na malé, dalo by sa povedať nepodstatné výčitky, je to dobrý smartfón.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuSony Xperia E5
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]1,5 / 16
ProcesorMediaTek 6735, 4-jadrový, max. frekvencia 1,3 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 200 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, ABGN, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2300 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]144 × 69 × 8 / 147
ZapožičalSony Slovakia
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score32420
PCMark for Android – Work performance3981
3DMark Sling Shot – Total score128
Graphic103
Physics834
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.