Nová Xperia je vhodným doplnkom pre tých, ktorí hľadajú rozmerovo menší telefón.

V teste máme aj Xperiu XZ ako vlajkovú loď s väčšími rozmermi. No pointa zostáva, oba telefóny poskytujú rovnaké technologické zázemie pri fotografovaní. Používateľ teda nepotrebuje väčší model len kvôli tomu, aby mal kvalitnejšie fotky. Jedinou výnimkou je nakrúcanie videa v 4K rozlíšení, čo Xperia X Compact nezvláda kvôli menej výkonnému procesoru. Aby bolo jasné, ak hovoríme o menej výkonnom CPU, stále máme na mysli skutočný high-end model najvýkonnejšieho telefónu. V prípade Xperia X Compact nejde o žiadny pomalý model.

Verzia Compact má 4,6″  displej, čo môže byť pre mnohých limitujúce. Mnohí si totiž zvykli na 5″ displej, prípadne väčší. Netvrdíme, filmy na väčšej ploche vyzerajú inak, no nám sa subjektívne veľmi páčil práve tento mobil. Je to naozaj šikovný telefón do ruky a vďaka jeho hrúbke takmer 10 mm sa aj dobre drží. Po hranách je zaoblený spredu aj vzadu a tak máte občas problém rýchlo rozlíšiť prednú a zadnú stranu. Vynikajúce na 2.5D displeji so zahnutých ochranným sklom je, že ak máte telefón v čiernej farbe a pozeráte tmavé scény, máte pocit, že celý telefón je displej. Zároveň ale musíme vytknúť opäť príliš veľké okraje nad a pod displejom. Chvíľu sme rozmýšľali ako chápať virtuálne tlačidlá systému. No už po niekoľkodňovom používaní sme zhodnotili, že sa telefón podstatne lepšie drží v ruke a ovláda. Pri držaní si totiž nepotrebujete nechávať rezervu úchopu, ako keby ste mali tlačidlá priamo pod displejom. Škoda, že v Sony doteraz nepriniesli možnosť zameniť poradie virtuálnych tlačidiel.

Na boku je podlhovasté tlačidlo na vypnutie, ktoré zároveň slúži ako snímač odtlačku prsta. Pod ním je tlačidlo na úpravu hlasitosti. Pri tomto rozmere telefónu by sme ho ocenili viac v hornej časti pravej hrany. Veľmi zle sa s ním manipuluje a telefón vám môže vypadnúť z ruky. Konektor už je USB-C a v balení máte aj nabíjačku s podporou rýchleho nabíjania. No a vynechať nesmieme ešte stále nie celkom bežné stereo reproduktory. Sú umiestnené nad a pod displejom.

Fotografovanie

Fotoaparát tvorí jednu líniu so zadným krytom a tiež so všetkými snímačmi vrátane blesku. Tie sú navyše mierne zapustené. Toto sa nám páčilo a telefón má celkovo uhladený dizajn. Zostalo aj dvojpolohové tlačidlo na fotografovanie. Kým ostatní výrobcovia od tohto spôsobu upúšťajú, Sony ho ponecháva. A vie prečo. Toto je síce verzia Compact, ale získate výborný fotomobil. Je tu laserové zaostrovanie a RGB-C snímač, ktorý sa stará aj o vyváženie bielej. Fotografie vyzerajú naozaj o poznanie lepšie, ako len pri technológii vyváženia scény na základe farieb RGB. Kto fotil niekedy podsvietené prvky ako biele LED diódy pod klávesnicou alebo signalizačné LED na zariadeniach vie, že farby išli do modra. Prakticky ste nemali šancu odfotiť LED diódy bez skreslenia. Tu zostali naozaj biele. No pocítite to aj pri denných a najmä nočných fotografiách s množstvom umelého svetla z rôznych zdrojov. Zostalo prediktívne zaostrovanie pohybujúcich sa objektov. Fotoaparát zaostruje za 0,6 s a tak sa dajú odfotiť aj rýchlo sa pohybujúce objekty. Vyskúšali sme a funguje to. Počítajte ale s tým, že nie každá fotografia sa vydarí. Podstatné je, že fotoaparát sa rýchlo zapne, odfotí scénu a potom následne spracováva ostatné náležitosti. Rozdiel pri fotení Xperiou a inými mobilmi poznáte ihneď.

Nabíjanie a systém

Sony k základnej grafickej nadstavbe už dávnejšie pridalo prvky adaptívneho čistenia systému na základe toho, ako aplikácie používate. Čistí RAM a úložný priestor, no nie je to klasický čistič, ktorý odstráni z RAM všetko „hlava nehlava“. Ak ale potrebujete za každú cenu udržať v pamäti aplikáciu čo najdlhšie, kým ju neprepíše systém inou náročnejšou aplikáciou, máte možnosť tvorby výnimiek.

Manažment pamäte, bežiacich aplikácií a nepotrebných pozostatkov a aplikácií, ktoré zaberajú zbytočné miesto

Qnovo a Sony spojili sily na vytvorenie špeciálneho režimu nabíjania. Telefón je potrebné nabíjať s dodávanou nabíjačkou a vtedy zaistíte aj podporu funkcie Quick Charge. Tu je však hlavná pointa v úspore batérie z dlhodobého hľadiska. Nočné nabíjanie prebieha tak, že po dosiahnutí kapacity 90 % sa spomalí a tým šetrí batériu. To by malo vo výsledku šetriť batériu a neprebíjať ju.

Správa napájania a šetriace režimy telefónov Xperia radu X

Čo sa týka systému a telefónu celkovo, je to svižný kúsok a ani oproti vlajkovej lodi neprídete skrátka. Systém by chcelo ešte vyladiť, občas sa nám nepodarilo spustiť niektoré aplikácie. Obyčajne zabral reštart, čo je u noviniek na trhu bežné.

Hodnotenie

+ kvalita vyhotovenia, technologická fotovýbava, bezchybné vyváženie scény, nový systém nabíjania, rýchlosť telefónu, stereo reproduktory
– žiadne podstatné

Cena: 469 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

Verdikt

Sony Xperia X Compact na nás urobila veľmi dobrý dojem. Subjektívne máme radi menšie telefóny, hoci o kúsok bližšie k 5″ uhlopriečke by sme sa potešili. Prekvapilo nás fotografovanie. Telefón naozaj ponúka výborné možnosti, nedajte sa oklamať menšími rozmermi. Kým inde znamená malý telefón okresané možnosti, tu dostávate plnú funkcionalitu veľkých telefónov. Vyššia cena odpovedá skutočným možnostiam novej Xperie.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuSony Xperia X Compact
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 650, 6-jadrový, max. frekvencia 1,8 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, TRILUMINOS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,6 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, áno, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video23 MPx, autofocus / Full HD, 60 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2700 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]129 × 65 × 10 / 135
ZapožičalSony Slovakia
Cena [EUR s DPH]469
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score76895
PCMark for Android – Work performance6066
3DMark Sling Shot – Total score875
Graphic770
Physics1680
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: Lenovo Moto Z Play

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.