Novinka z radu X nás zaujala. Sony totiž vkladá do tejto série veľké nádeje a nové telefóny budú označované práve týmto písmenom a počíta sa s ním minimálne do roku 2018. Odlíšenie medzi jednotlivými modelmi bude na základe rôznych prívlastkov ako napríklad XA alebo X Performance. Model s označením X sa radí do vyššej triedy, niekam až ku Xperii Z5.

xperia-x-slideshow-03-desktop-11d04ae549ca8458cd0ab1cf348e6a50_vyd2016_5_nowat

Telefón ponúka zlepšený fotoaparát, a to výrazne, inovovaný dizajn a lepšie previazanie hardvéru a softvéru pri manažmente akumulátora. Po dizajnovej stránke sú tu vidieť isté zmeny, no stále je to podľa nás OmniBalance dizajn s miernymi odlišnosťami. Kto je na Xperie zvyknutí, stále získa veľmi dobre použiteľný telefón.

A to vrátane takých detailov ako samostatné dvojpolohové tlačidlo na fotografovanie. Od toho Sony neupúšťa a nám sa veľmi páčilo. Pri fotení totiž máte skutočný pocit z fotografovania a je to o niekoľko úrovní vyššie ako len ťukanie prstom na displej. Kým ostatné telefóny majú tlačidlá orientované nahor, tu sú na bočnej hrane v spodnej časti. Toto je veľmi dobrý krok a baviť sa o tom, či je telefón vhodný pre väčšiu alebo menšiu dlaň, je zbytočné. Na tlačidlá dosiahne každý, a to aj na to uprostred pravej hrany. To je zároveň dotykové. Funguje tak, že ho treba s priloženým prstom zároveň stlačiť. Tým výrobca zamedzil, aby ste si displej zakaždým aktivovali alebo čo i len rozsvietili pri držaní vo vrecku alebo len tak v ruke.

Xperia X Gold Group.png (1)_vyd2016_5_nowat

Horná hrana má audiokonektor a sú tu dokonca aj stereo reproduktory nad a pod displejom. Telefón od Sony nie je vhodný len na fotenie, ale aj ako hudobné zariadenie. Preto nás umiestnenie audiokonektora prekvapilo, čakali by sme ho skôr na spodnej hrane. Netradične je NFC umiestnené na prednej strane vedľa šošovky predného 13 MPx fotoaparátu.

Zloženie optiky fotoaparátu v Sony Xperia X

Zloženie optiky fotoaparátu v Sony Xperia X

Softvér

Rad X prináša softvérové zjednodušenie rozhrania od Sony. To poskytuje výrazne zjednodušený spôsob ovládania, no všetky dôležité možnosti tu zostávajú. Výrobcovi sa podarilo nastavenia a jednotlivé prvky uhladiť. Preto ak máte skúsenosti zo staršej Xperie, cítite sa tu ako doma, no niečo je inak. Veľmi dobre poslúži riadok na hľadanie aplikácií v hlavnom menu a tiež možnosť jednoduchého odinštalovania po prepnutí sa do správy aplikácií. Tiež sa nám páčilo rozšírenie zamknutej obrazovky o notifikačné prvky. Sú prehľadne zobrazované a aplikácie môžu využiť väčšiu plochu, než pri iných rozhraniach.

xperia-x-lime-D1-hero-image-c17a86ac0c2aa262dab74f28f5d33414_vyd2016_5_nowat

Displej sa dá zapnúť dvojitých poklepaním. Takisto sa dá aj vypnúť, no toto treba v nastaveniach dodatočne nastaviť. Na výber máte možnosť prepínať sa medzi dvomi veľkosťami ikon. Toto zatiaľ nie je bežné, iné rozhrania majú takúto funkcionalitu riešenú výberom veľkosti matice ikon.

Ďalšou novinkou je správa pamäte. Telefón optimalizuje bežiace aplikácie podľa toho, ako ich používate. Sony toto vyriešilo opäť k našej spokojnosti a nestretli by sme sa s tým, že by bola „zhodená“ appka, ktorú potrebujete mať na pozadí alebo ju často používanie. Nie nadarmo sme neraz chválili režim STAMINA. Nechýba ani tu a prešiel istými kozmetickými úpravami. Používateľ nie je zahltený povedzme zbytočnými voľbami, telefón si podstatné veci manažuje sám. Je tu ale možnosť nastaviť, ktoré aplikácie chcete vyradiť z optimalizácie. Systémové procesy sú predvolene takto nastavené.

Fotografovanie

Fotenie je s novou Xperiou trochu iný zážitok. Sústreďuje sa na to, aby ste dokázali v rýchlosti zachytiť žiadaný okamih. Do dvoch sekúnd od povelu na zapnutie fotoaparátu máte hotovú fotku. A to nie hocijakú, ale skutočne ostrú. Vyskúšali sme takéto fotenie viackrát a je to krok dopredu. Najprv sa totiž odfotí obraz až potom sa spracuje fotka a zobrazí v náhľade.

Softvér na ovládanie fotoaparátu prešiel zmenami. Na obrázku je ukážka automatického sledovania objektu.

Softvér na ovládanie fotoaparátu prešiel zmenami. Na obrázku je ukážka automatického sledovania objektu.

Toto je to, čo bežne potrebujete. Iste, sú tu aj filtre navyše, no hybridný autofokus a ďalšie technologické vychytávky robia z fotenia cez Sony fotoaparát novú úroveň. Jedinú výhradu máme k sledovaniu zaostreného objektu. Ak sa hýbe, je to v poriadku. Ak sa hýbete vy, obdĺžnik charakterizujúci objekt zaostrenia na obrazovke sa začne rôzne meniť až skončí v rohu displeja. Chválime však super rýchle zaostrovanie. Je takmer okamžité a ak nie ste na túto funkciu zvyknutí, budete mať stále pocit, že na zaostrenie treba počkať.

Hodnotenie
+ konštrukcia tela a zaoblené ochranné sklo, stereo reproduktory, vynikajúci fotoaparát vhodný aj na 60 fps video, rýchlosť systému, nadstavba systému, vode odolný
– žiadne podstatné

Cena: 619 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

Verdikt

Sony Xperia X je podarený telefón. Zmena rozhrania, optimalizácia výdrže akumulátora a fotografovanie, neboli od Sony len plané sľuby. Zapracovali a vidno, že nová séria X bude mať čo ponúknuť. Odolnosť voči vode a spracovanie, ruka v ruke s technologickou výbavou, sa prejaví aj na cene telefónu.

Model telefónuSony Xperia X
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 32 000
Procesor2 × 1,8 GHz + 4 × 1,4 GHz, 6-jadrový,  Snapdragon 650
Displej, počet fariebLCD IPS, Triluminos, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 200 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video23 MPx, autofocus / Full HD, 60 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2620 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]143 × 69 × 8 / 152
ZapožičalSony Slovakia
Cena [EUR s DPH]619
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score76296
PCMark for Android – Work performance4411
3DMark Sling Shot – Total score862
Graphic765
Physics1727
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, ako súčasť veľkého testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.