Nuž, aby sme otestovali taký veľký televízor, zašli sme do pražského zastúpenia spoločnosti Samsung. Naša redakcia sa totiž nachádza na 8. poschodí bizniscentra a výťah je príliš malý na rozmer uhlopriečky 98 palcov.

Po schodoch by to teda možno šlo, ale 8. poschodie je predsa len výzva a ak by to nedopadlo dobre s celistvosťou televízora pri transporte, jeho cena je až 7999 eur. To je celkom dosť, a tak radšej kupujeme lístky na vlak do Prahy a z Hlavního nádraží vyrážame linkou metra C na Chodov. Tu je sídlo spoločnosti Samsung pre Česko a Slovensko. Všetko pri teste zachytávame na kameru, aby ste mali predstavu o testovaní.

Inštalácia cez mobil

Inštalácia televízora je najjednoduchšia pomocou prepojenia s mobilným telefónom a zabralo nám to pár minút. Použili sme hosťovskú Wi-Fi sieť v Samsungu, ktorá bola síce rýchla, ale neskôr sa ukázalo, že mala isté obmedzenia pri zdieľaní informácií. Prešli sme tak na dátové pripojenie cez mobil a všetko bolo v poriadku. Vďaka za európsky roaming, nejaký ten gigabajt sme totiž pri teste preniesli, ako keby sme boli doma.

65-palcová obrazovka znamená po prepočte takmer 2,5 metra a postavy sú tak takmer v životnej veľkosti. Slovenské aplikácie v operačnom systéme Tizen nie sú problém ani v Čechách, a tak sme si pozreli Televízne noviny na Markíze ako keby sme sedeli priamo pred moderátormi.

2,5-metrová uhlopriečka

Q80C predstavuje 4K televízor, a to je pre 98-palcovú veľkosť obrazovky tak akurát. Sledovali sme filmy cez YouTube v 8K rozlíšení a toto bolo ideálne zobrazenie. Inak nový Neo procesor dokáže dobre dopočítať obraz aj z nižšieho rozlíšenia, ale vyššie rozlíšenie originálu príde vždy vhod.

Samsung QE98Q80C
Samsung QE98Q80C s operačným systémom Tizen

Hlavne bezpečne

Super je podpora systému SmartThings, a tak máte všetky prepojené zariadenia priamo pred očami na veľkej obrazovke. Po novom je v systéme Tizen aplikovaná aj bezpečnostná platforma Samsung Knox, a tak sa nemusíte obávať zadania čísla platobnej karty, ak si chcete predplatiť napr. Netflix priamo cez televízor. Systému Knox v zariadeniach pre digitálnu domácnosť sa budeme venovať podrobnejšie v ďalšom článku.

Samsung QE98Q80C
Samsung QE98Q80C

Samotný obraz na 98-palcovej obrazovke je veľmi dobrý. Technológia Neo QLED prináša do obrazu vysokú svietivosť, je plný farieb a televízor nemá problémy ani s rýchlymi dejmi. Používali sme zvuk priamo z reproduktorov televízora a treba povedať, že do takého veľkého televízora sa zmestia celkom kvalitné reproduktory.

Cena televízora je samozrejme prémiová, ale v tomto prípade ide hlavne o to, že už dnes je možné zakúpiť televízor s takou veľkou obrazovkou a dlhodobo sa naň spoľahnúť .

Cena: 7999 eur

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.