Dizajn, ktorý sa za tie roky menil len minimálne. No malo to dobrý dôvod.

Kladený bol najmä dôraz na to, aby notebooky prežili horšie zaobchádzanie. Čo si budeme hovoriť, firemný notebook, je úplne iná kategória a musia toho vydržať viac ako súkromné, na ktoré ľudia dávajú väčší pozor.

Preslávili sa minimalistickým čiernym dizajnom, inšpirovaným tradičným japonským bento boxom a červeným tlačidlom TrackPoint uprostred klávesnice, ktoré kedysi zastávalo funkciu touchpointu.

Lenovo prinieslo viaceré inovácie, od experimentov napríklad s motýľou klávesnicou až po prvú skladaciu obrazovku. Dizajn získal za 30 rokov iba minimalistické vylepšenia. Celosvetovo sa ale predalo viac ako 200 miliónov kusov.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
„ThinkPad je kombináciou klasiky a pokroku – bez kompromisov. Dizajn, ktorý sa naozaj za tých 30 rokov veľmi nezmenil, symbolizuje stabilitu a pokrok predstavujúce všetky inovácie, v ktorých jednoznačne udáva trendy. V IT svete, kde sa všetko šialene rýchlo mení, je to jedinečný príbeh úspechu, ktorý ľudia vnímajú a chcú byť jeho súčasťou,“ povedal Vlado Varzaly, Country Sales Manager spoločnosti Lenovo.

Aké inovácie ThinkPad priniesol a v čom všetkom bol prvý?

  • Ikonické červené tlačidlo Trackpoint, ktoré sa nachádza medzi klávesmi, ktoré slúžilo ako touchpad.
  • Prvý notebook, ktorý letel do vesmíru s NASA, už rok po jeho uvedení na trh. Na vesmírnych staniciach ho nájdete dodnes.
  • Farebný TFT displej
  • Zabudovaný CD-ROM
  • Zabudovaný DVD-ROM
  • Integrovaná Wi-Fi
  • Zabudované hardvérové zabezpečenie a čítačka odtlačkov prstov
  • Prvá mobilná pracovná stanica s dvoma obrazovkami
  • Najľahší plne funkčný 13-palcový notebook na svete
  • Najľahší plne funkčný 14-palcový notebook na svete
  • Prvý notebook so skladacím displejom na svete

Poznajú Slováci ThinkPad?

Z online ankety, ktorú Lenovo realizovalo v novembri 2022 na vzorke 315 respondentov vyplynulo, že 95 % Slovákov používa notebook alebo PC a viac ako polovica Slovákov (56 %) ThinkPad pozná. Ako prvé si Slováci v súvislosti s ThinkPadom vybavia práve červený trackpoint a až 66 % jeho používateľov považuje za jeho najzásadnejšiu vlastnosť spoľahlivosť (66 %), výkon (38 %) a viac ako štvrtina dokonca tvrdí, že ich nikdy nesklamal (26%).

Aký bude ThinkPad o ďalších 30 rokov?

Od roku 2005 sa na Slovensku predalo viac ako milión Lenovo zariadení. Zásadnou témou v Lenove je udržateľnosť. Tento trend neobišiel ani ThinkPad, ktorého rad ThinkPad Z je vyslovene z udržateľných materiálov ako recyklovaná vegánska koža, recyklovaný hliník alebo napríklad sklenený ForcePad. Zo 100% obnoviteľných a kompostovateľných materiálov je dokonca aj jeho obal.

ThinkPad X1 Fold, ktorý v roku 2020 spoločnosť Lenovo predstavila ako prvý skladací notebook na svete je pokračovateľom inovácií. Jeho druhá generácia vyšla v druhej polovici tohto roka a prináša plný výkon PC s väčším až 16-palcovým OLED displejom, pričom si zachováva ultraprenosnosť, ktorú ponúkala prvá generácia.

Zdroj: Lenovo

Zdroj: Lenovo, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.