Lenovo oslavuje štvrťstoročie ikonického notebooku limitovanou edíciou Thinkpad Anniversary Edition 25

Lenovo dnes na špeciálnej udalosti v Yamato Labs v Japonsku, rodisku ThinkPad-u, s hrdosťou predstavilo limitovanú edíciu ThinkPad-u. Oslávilo tak 25 rokov dizajnových a technologických inovácií. ThinkPad Anniversary Edition 25 je modernou inkarnáciou klasického dizajnu a zahŕňa ikonické “retro” funkcie, ako sú podsvietená 7-radová klávesnica ThinkPad Classic, samostatné tlačidlá hlasitosti, LEDky signalizujúce stav zariadenia a viacfarebné logo.

Návrh konceptu bol predstavený 25. júna 2015, pričom na zbieranie spätnej väzby a preferencií od verných fanúšikov ThinkPad-u z celého sveta sa využili sociálne siete. Až na klasické prvky prichádza ThinkPad Anniversary Edition 25 s úplne vynoveným dizajnom. Poháňa ho Intel Core i7-7500U procesor, samostatná grafická karta NVIDIA GeForce 940MX a 14-palcový full HD dotykový displej. Výkon tohto ‘’Retro’’ ThinkPad-u je tak neporovnateľný s pôvodným 700C.

25 rokov inovácií

Pôvodný ThinkPad 700C bol predstavený 5. októbra 1992 a navrhol ho Richard Sapper a vyrobený bol v Yamato Labs v Japonsku. Inšpiráciu čerpal z tradičnej japonskej „bento box“ a značil začiatok úžasnej cesty. V priebehu niekoľkých mesiacov vyhral viac ako 300 ocenení a stal sa symbolom prestíže pre prezidentov a riaditeľov firiem.

Pôvodný notebook ThinkPad 700C

Neskôr, pri 130 miliónoch predaných kusov, sa z ThinkPad-u stala ikona IT odvetvia. Pomáhal bádateľom dosiahnuť najodľahlejšie miesta planéty, bol súčasťou mnohých vesmírnych misií a uľahčil rast nespočetného množstva firiem. Výrobca zozbieral viac príbehov, v ktorých ThinkPad zmenil svet.

Čo robí ThinkPad takým výnimočným?

Dizajn ThinkPad-u vytvára silný a synergický vzťah medzi formou a funkciou. ,Aj 25 rokov po uvedení pôvodného 700C je najnovší X1 Carbon stále na prvý pohľad rozpoznateľný ako ThinkPad.’’  povedal David Hill, bývalý Chief Design Officer v Lenovo.

ThinkPad v 50-tich – Čo ďalej?

Dizajnéri a inžinieri stojaci za ThinkPad-om si kladú za cieľ neustále pretvárať mobilné počítače pri zachovaní pôvodného konceptu. Od ThinkPad-u 701C s ‘’motýľou’’ klávesnicou, ku konvertibilnému notebooku 2-v-1 X1 Yoga s klávesnicou „rise and fall“, je ThinkPad-u prvou voľbou medzi biznis notebookmi. Počas nasledujúcich 25 rokov sa ThinkPad neprestane vyvíjať, inovovať a prinášať moderné technológie .

Arimasa Naitoh, bývalý šéf Yamato Labs, ktorý sa nazýva aj otec ThinkPad-u, pevne verí, že budúcnosť je v bezpečných rukách. ,,ThinkPad dokázal, od pôvodného 700C až po najnovšiu sériu X1, že umožňuje transformáciu biznisu a ponúka zákazníkom mobilitu bez kompromisov,’’ hovorí. ,,Náš tím inžinierov si predstavuje svet, kde ThinkPad vytvára nové odvetvia a ďalej obohacuje používateľské skúsenosti, zatiaľ čo sa technológie stávajú čoraz väčšou súčasťou našich životov.’’

Pohľad na výročnú udalosť. Zdroj: Ubergizmo

,,ThinkPad pomohol zrevolučniť spôsob, akým robíme veci. Obchod, vzdelanie, zdravotníctvo, zásobovanie, doprava a bankovníctvo sú iba časťou odvetví, ktoré za uplynulých 25 rokov zmenili počítače,’’ povedal Gianfranco Lanci, prezident a COO, Lenovo. ,,Ďalších 25 rokov bude pre nové generácie príležitosťou objavovať fenomén ThinkPad-u. Pokým budú existovať výzvy na posúvanie hraníc od zákazníkov, ThinkPad na ne bude odpovedať.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.