V prípade TikToku je však situácia podstatne horšia.

Nie je žiadnym tajomstvom, že internetové stránky zbierajú o svojich používateľoch údaje. Podľa novej štúdie sa medzi najväčších “zberačov údajov” zaradili dve služby – YouTube a TikTok. V ich prípade ide pritom o dva rôzne spôsoby, ako to robia.

Pokým YouTube získané údaje vo väčšine prípadov využíva vo svoj prospech, TikTok dokonca povoľuje sledovanie nástrojmi tretích strán, čiže mimo sociálnej siete TikTok. To v konečnom dôsledku znamená, že takto získané údaje môžu skončiť doslova “kdekoľvek”.

V prípade YouTube sú získané dáta používané vo vlastný prospech spoločnosti Google. Zo získaných dát pritom ťaží aj samotný používateľ, pretože je mu na základe histórie prehliadania a polohy, spätne ponúkaný relevantný obsah a reklamy.

Na druhej strane stojí sieť TikTok, ktorú vlastní čínsky ByteDance. Používatelia sú vystavení sledovacím nástrojom tretích strán, takže je ťažké určiť a odsledovať, kam tieto informácie putujú a ako sa využívajú. Celkom znepokojujúce je, že sledovacie nástroje tretích strán môžu sledovať činnosť používateľa aj po opustení aplikácie.

TikTok
TikTok nepatrí k najbezpečnejším miestam na internete

Celá štúdia spoločnosti URL Genius bola vykonaná na zariadeniach s iOS. Počas jednej relácie bolo kontrolované, koľko rôznych domén monitoruje aktivitu používateľa v aplikáciách YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger a WhatsApp počas jednej relácie.

Jasnými víťazmi sa stali YouTube a TikTok. Počas jednej relácie oboch aplikácií bolo nadviazaných zhodne po 14 kontaktov. Ostatné aplikácie pritom nadviazali v priemere iba 6 sieťových kontaktov, čo je podstatne menej.

Okrem toho bolo možné zistiť, že pri YouTube 10 sledovacích nástrojov patrí službe, čiže takmer všetko zostáva vo vnútri a získané údaje sa vo väčšine prípadov používajú v prospech používateľov pri skvalitňovaní používateľského zážitku. Zvyšné 4 sledovacie nástroje odosielali údaje tretej strane.

V prípade TikToku je tento pomer výrazne v neprospech používateľov. Až 13 zo 14 sledovacích nástrojov zdieľalo údaje s tretími stranami. Znepokojujúce je hlavne to, že sa tak dialo aj v prípade, že používateľ k tomu neudelil žiadne povolenie.

Opäť tak vyšlo najavo, že TikTok niečo iné tvrdí a inak koná. Viac o problémoch s bezpečnosťou siete TikTok sa dočítate TU a TU

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.