TikTok je mediálna aplikácia, pomocou ktorej môžete vytvárať krátke videá a zdieľať ich s ostatnými používateľmi.

TikTok pochádza z Číny, kde bola spustená v roku 2016 pod názvom Douyin. Dá sa povedať, že je to istý druh sociálnej siete, ktorý tento rok zažíva obrovský boom. Aplikácia len nedávno prekročila hranicu 1 miliardy stiahnutí.

Aplikácia využíva algoritmus, ktorý porovnáva vaše videá s videami videnými a na základe toho sa vám snaží zobrazovať čo najrelevantnejšie videá. Je to zaujímavý koncept, ktorý však pozabudol na ochranu detí.

Podľa americkej samoregulačnej skupiny, ktorá sa venuje práve kontrole a ochrane detí v spojitosti s reklamou (Children’s Advertising Review Unit – CARU) TikTok zbiera dáta aj od používateľov mladších ako 13 rokov a to bez súhlasu ich zákonných zástupcov. Podľa amerického zákona o ochrane súkromia detí, musia aplikácie a webové stránky získať súhlas rodičov aby mohli predmetné služby zbierať dáta neplnoletých používateľov. Myslí sa tým IP adresa, informácie o geografickej polohe a e-mailová adresa.

FTC (Federal Trade Comission) udelila TikToku pokutu neuveriteľných 5,7 milióna dolára za nedodržanie zákona a navyše nariadila prevádzkovateľovi, aby zjednal nápravu a aplikáciu preprogramoval.

Predseda FTC Joe Simmons povedal: „Tento trest by mal byť pripomienkou pre všetky online služby a webové stránky, ktoré sa zameriavajú na deti: Berieme presadzovanie zákona veľmi vážne a nebudeme tolerovať spoločnosti, ktoré flagrantne ignorujú zákon.“

Google Play
App Store

Zdroj: FossBytes

Prečítajte si aj:

Nubia Alpha: Sú to inteligentné hodinky, či telefón?