Nový obsah, ktorý TikTok prezentuje, sa nazýva STEM a je určený najmä pre teenagerov.

Platforma TikTok je známa najmä pre jej krátke videá, ktoré majú častokrát zábavný charakter, prípadne oddychový. Mnohí touto sieťou nahradili už zaužívané platformy ako napríklad YouTube či Instagram, pričom formát krátkych videí si ich dokáže udržať na celé hodiny. TikTok však nie je určený len na zábavné videá, spájajú sa s ním napríklad aj videá s receptami, návodmi na rôzne domáce aktivity či tipmi na výlety. Platforma je jednoducho rôznorodá a aj napriek svojim temnejším stránkam stále prevažujú tie pozitívne.

Novinkou, ktorá zamieri konečnej aj do Európy, je takzvaný STEM obsah. Skratka STEM vychádza z anglických názvov domén, ktorým sa tento obsah venuje. Ide teda o vedu (science), technológie (technology), inžinierstvo (engineering) a matematiku (mathematics). Práve v týchto doménach chce TikTok vzdelávať mladých ľudí, pričom podobný obsah sa im overil už v rámci USA.

TikTok spúšťa pilotné testovanie v Európe

Zo začiatku bude tento obsah dostupný len v rámci Spojeného kráľovstva a Írska, kde chce platforma zistiť záujem. O pár týždňov by sa však tento obsah mohol rozšíriť aj do iných krajín Európy, no v prvých dvoch krajinách je dostupný už dnes. TikTok pritom tento obsah spustil už minulý rok v USA, kde cielil najmä na mladšie publikum, resp. teenagerov. Aj vzhľadom na toto bude STEM obsah aktivovaný v účtoch do 18 rokov automaticky a príspevky certifikované pod touto skupinou sa budú používateľom zobrazovať automaticky. Pre účty nad 18 rokov tu bude možnosť aktivácie STEM obsahu v nastaveniach.

TikTokZdroj: The Conversation
TikTok

Podľa platformy TikTok sa STEM obsah v USA neskutočne rozšíril a obľúbil medzi používateľmi. Približne tretina používateľov nad 18 rokov si tak tento obsah aktivovala manuálne. Rovnako približne tretina teenagerov navštevuje STEM obsah cielene každý týždeň. Platforma tak chce posilniť svoju pozíciu na trhu a využiť možnosť vzdelávať ľudí vo vedeckých či technických oblastiach.

TikTok v rámci rozširovania oblasti pôsobenia tohto obsahu rozširuje aj spoluprácu s viacerými inštitúciami, ktoré budú zaisťovať dôveryhodnosť a vhodnosť týchto príspevkov v rámci platformy. Zároveň si však táto služba zaisťuje lepšiu reputáciu v spoločnosti. Prostredie, v ktorom sa šíria taktiež dezinformácie a nevhodné príspevky, sa snaží tejto časti zabrániť a nahradiť ju práve edukatívnym obsahom.

Zdroj: andro4all.com, globalvillagespace.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.