Používanie tejto sociálnej siete predstavuje významné bezpečnostné riziko.

O sociálnej sieti TikTok sa toho v ostatných mesiacoch popísalo skutočne veľa. Je však potrebné dodať, že tieto správy neboli v žiadnom prípade pozitívne. Či už išlo o sporný obsah alebo zvýšené bezpečnostné riziko, v každom prípade sa zdá, že tento problém si všimli aj kompetentné úrady, ktoré zvažujú čiastočný alebo úplný zákaz používania tejto najpoužívanejšej sociálnej siete.

Je zaujímavé, že práve čínsky TikTok dokázal pomerne účinne narušiť dominantné postavenie dlhoročných stálic sociálnych sietí. Portál GizChina dodáva, že TikTok je jednou z najmladších sociálnych sietí, ale zároveň aj najrýchlejšie rastúcou sieťou na svete. Aj napriek tomuto faktu sa však zdá, že TikTok to má vo viacerých regiónoch sveta spočítané

TikTok si vyslúžil veľa kritiky v súvislosti s bezpečnosťou údajov používateľov. Viaceré krajiny už varovali svojich obyvateľov pred jeho používaním, pretože odhaľuje osobné údaje používateľov a poskytuje ich ďalším subjektom.

TikTokZdroj: The Conversation
TikTok

Nedávno sme informovali o postupe EÚ, ktorá upozornila TikTok, aby dodržiaval nové európske online predpisy, inak mu hrozí zákaz. Nové pravidlá Európskej Únie majú TikTok prinútiť, aby dodržiaval novoprijatý zákon o digitálnych službách (DSA). Cieľom tohto zákona a zákona o digitálnych trhoch je vytvoriť bezpečnejší digitálny priestor, v ktorom sú chránené základné práva používateľov, a vytvoriť rovnaké podmienky pre podniky.

Aj napriek snahe zmierniť bezpečnostné nedostatky, TikTok už dostal vo viacerých krajinách sveta čiastočný alebo aj úplný zákaz.

USA

Vláda Spojených štátov nariadila všetkým svojim federálnym zamestnancom, aby odstránili TikTok zo všetkých telefónov, ktoré boli vydané vládou. Táto správa bola vydaná 28. februára a vysvetľuje, že opatrenie bolo prijaté na ochranu dôverných údajov.

Kanada

Kanada v tejto súvislosti nasledovala krok USA. Zákaz používania TikToku platí vo všetkých vládou vydaných mobilných zariadeniach.

Európska únia

Európska únia dočasne zakázala TikTok používať v Rade EÚ v telefónoch zamestnancov ako opatrenie kybernetickej bezpečnosti. Po tomto opatrení Európsky parlament v utorok 28. februára potvrdil, že podobné opatrenia prijme aj on. Zamestnanci parlamentu majú však navyše zakázané inštalovať TikTok aj na svoje osobné telefóny, ktoré sú prepojené s e-mailovými účtami súvisiacimi s parlamentom.

Ďalšie krajiny s úplným alebo čiastočným zákazom:

  • India – úplný zákaz
  • Taiwan
  • Pakistan
  • Afganistan
  • Irán – úplný zákaz

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.