Šéf Apple vraj nemá rád súdne spory, ale v prípade Qualcommu už nevidel žiadne iné východisko.

Tim Cook sa k téme vyjadril na stretnutí akcionárov. Apple sa s Qualcommom súdi v San Diegu o 1 miliardu dolárov, a v Pekingu o 1 miliardu juanov.

Mám k tomu rovnaký postoj ako v roku 2012. Nemám rád súdne spory a vnímam ich ako poslednú možnosť. Preto by ste mali našu žalobu vnímať ako skutočnosť, že sme už nemali iné východisko. Trvali na tom, aby sme platili licenčné poplatky za technológie, s ktorými nemajú nič spoločné. A tak sme sa ocitli v pozícii, že čím viac sme inovovali s unikátnymi funkciami ako Touch ID alebo lepšími kamerami, tým viac poplatkov nám bezdôvodne účtovali a tým drahšie bolo pre nás inovovať.

Je to akoby pri kupovaní gauča, keby ste každému naúčtovali odlišnú cenu podľa toho, aký majú drahý dom. Z nášho pohľadu toto nedáva žiadny zmysel a preto si nemyslíme, že to na súde obstojí. Navyše, ako sa snažili čoraz agresívnejšie udržať tento model, zadržali miliardu dolárov v platbách, ktoré nám dlžili. A preto sme dospeli k záveru, že už nemáme na výber.

Uvidíme, ako sa to vyvinie. Nemám rád súdenie sa. Ak sa nájde iná cesta, bolo by to skvelé, ale momentálne to tak nevidím. Teraz plne očakávam, že to chvíľu potrvá, ale že napokon zdravý rozum zvíťazí súdy pochopia, o čo sa jedná. Takže toto je náš postoj.

Zdroj: Tom’s Hardware

Značky: