Apple podalo v San Diegu žalobu proti Qualcommu na jednu miliardu dolárov. Vraj za účtovanie neférových poplatkov za používanie ich technológií v iPhonoch.

Žaloba prichádza len chvíľu po tom, ako FTC obvinila Qualcomm z monopolistického správania. Nie je sa čomu diviť, Qualcomm dominuje na trhu mobilných zariadení, špeciálne v oblasti komunikačných čipov.

V žalobe Apple tvrdí, že „Qualcomm si vybudoval biznis na starších, už nepoužívaných štandardoch, ale upevňuje si svoju pozíciu na trhu exkluzívnymi zmluvami a prehnanými poplatkami. Napriek tomu, že je to len jedna z vyše tucta firiem, ktoré prispeli k rozvoju základných mobilných sietí, Qualcomm účtuje Applu aspoň 5 krát viac, než všetci ostatní držitelia patentov dohromady.

Pochopiteľne, Qualcomm sa bráni a tvrdí, že obvinenia zo strany Applu sú nepodložené a Apple podceňuje enormitu a hodnotu technológií, ktoré v Qualcomme vynašli.

Uvidíme, ako to celé dopadne, no zrušenie monopolistických praktík Qualcommu by mohlo prispieť k zníženiu cien všetkých mobilných zariadení, ktoré využívajú ich patenty.

Zdroj: Tom’s Hardware

Značky: