CEO firmy Apple Tim Cook poskytol americkým médiám rozhovor na tému budúcnosti nových produktov.

Rozhovor nasledoval po tom, ako bolo ohlásené, že súčasná situácia Apple nie je celkom ružová. Reakcia Wall Street bola jasná a rýchla – akcie Apple poklesli ihneď.

Apple po trinástich rokoch poklesli tržby. O iPhone klesá záujem

Jeho rozhovor bol – ako inak – plný optimizmu. Podľa jeho slov služby Apple rastú a rastie aj zisk z nich, Apple sa údajne dobre darí aj v Čine a to predovšetkým modelu iPhone SE, ktorý bol navrhnutý skôr pre USA a Európu.

Podľa Tima Cooka v pripravovanom iPhone (iPhone 7 s plánom predstavenia v septembri) uvidíme funkcie, o ktorých sa nám zatiaľ môže len zdať. Bude to údajne najrevolučnejšia zmena za posledné obdobie. Čo tým presne ale myslel, ostalo nezodpovedané.

V skutočnosti však analytici takto optimistické určite nie sú. Špekuluje sa o tom, že nový iPhopne 7 nebude mať port na pripojenie slúchadiel a tieto sa budú pripájať buď bezdrôtovo alebo cez konektor Lighting. Telo telefónu má byť veľmi podobné, ako je to v prípade modelu iPhone 6. Telefón má byť ale tenší a ľahší.

iPhone7-Navrh_nowat

Niektoré zdroje uvažujú o tom, že bude existovať vyhotovenie telefónu, ktoré bude odolávať vode, teda stupeň krytia by mal byť až IP 68. Rovnako sa hovorí o tom, že iPhone bude mať integrovaný adaptér na bezdrôtové napájanie (ako má napr. Samsung Galaxy S7/S7 edge) a bude vybavený dvojicou zadných kamier (ako má Huawei P9 alebo LG G5).

To všetko sú však funkcie, o ktorých netreba snívať, pokojne sa dajú nájsť vo svete Android alebo Windows telefónov, možno zatiaľ nie v prípade jedného modulu súčasne. V prípade Apple sa očakáva vylepšenie hlavne zo strany fotografovania a softvérového vybavenia.

Tim Cook sa dotkol aj témy inteligentných hodiniek Apple Watch. Ich predaj hodnotia analytici skôr ako priemerný a ďaleko za ich očakávaniami. Tim Cook prehlásil, že s ich predajom je spokojný a vo firme ani nechceli, aby sa rozšírili za krátku chvíľu vo veľko počte. Podľa neho je to úplne iný typ produktu, ktorý zasahuje do oblasti módy a výsledky nie je možné očakávať ihneď.

Huawei P9 je ododnes v predaji aj v sieti slovenských predajcov

Tim Cook hľadí optimisticky aj na trh v Čine, kde sú jeho vážnymi konkurentmi Huawei a Xiaomi a verí, že si svoj podiel na trhu zachovajú. Pripomeňme, že niektoré služby od Apple boli v Číne zakázané. Čína je veľký a špecifický trh a tak s ním treba aj pracovať – uviedol Tim Cook vo svojom interview.

Apple má v Číne zakázané dve svoje služby

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.