V tomto článku sa zameriame na dnes už populárne platby kartou a to tak na Slovensku ako aj na dovolenke v zahraničí. Vychádzame pritom hlavne z osobných skúseností pri našich cestách po svete.

Kreditná verzus debetná karta

Určite si tieto dva typy kariet nezameňte, lebo fungujú inak a ich zámena vás pri niektorej činnosti bude stáť zbytočne minuté peniaze. Predovšetkým treba vedieť, že v minulosti používané delenie na embosovanú a ne-embosovanú kartu dnes nehrá žiadnu rolu. Či je číslo karty vyrazené na karte reliéfne – teda tak, že sa dá načítať pri jej prejdení tzv. žehličkou – nehovorí nič o tom, či je to karta kreditná alebo debetná. Na niektorých kartách je napísané, či je to debetná (debit) alebo kreditná (credit) karta ale na niektorých toto označenie chýba. Ak si to nepamätáte, overte si vo vašej banke aké typy kariet vlastne máte. Otázku, či platíte kreditnou alebo debetnou kartou môžete dostať napr. pri platbe u obchodníka v USA. Pravda však je, že platba prejde aj pri nesprávnej odpovedi.

Debetná karta – kedy áno

Debetnú kartu obyčajne dostanete k bankovému účtu. Takto si môžete z bankomatu vašej banky vyberať bez poplatku peniaze, ktoré máte uložené na vašom účte. Ak si teda vyberáte peniaze debetnou kartou, vyberáte si svoje peniaze z účtu a nepoužívate žiadny úver. Rovnako, ak platíte debetnou kartou u obchodníka, platíte svojimi vlastnými peniazmi. Za vydanie debetnej karty sa obyčajne neplatí nič, pokiaľ v banke využívate tzv. balík služieb. Napr. v Tatra banke je poplatok za vedenie bežného účtu 7 eur a debetná karta je v tom už zahrnutá. Vedenie študentského účtu je napr. v Tatra banke bez poplatku.

Obyčajne sú v balíku služieb zahrnuté aj všetky platby kartou u obchodníka a to doma aj v zahraničí, rovnako tak sú tu aj internetové platby a výbery z bankomatu vlastnej banky alebo bánk, ktoré patria do tej istej skupiny.

Na Slovensku si obyčajne môžte zvoliť debetnú kartu VISA Electron alebo Mastercard. Nám sa osvedčilo mať karty oboch spoločností. Rastie tak šanca, že bezhotovostne zaplatíte aj v povedzme exotickejších krajinách. Jednu z kariet totiž obyčajne zoberú.

Všimnite si aj to, že k debetnej karte sa obyčajne dá vybaviť aj cestovné poistenie a to celkom výhodne. Okrem vás sú takto poistení aj vaši rodinní príslušníci, ktorí sú práve s vami. V dobe dovoleniek by ste si to mali všímať predovšetkým. Cestové poistenie, ktoré si vybavíte v Tatra banke v sebe obsahuje aj zásah horskej služby, nie je teda potrebné ho uzatvárať osobitne. Ušetríte.

Kreditná karta – kedy áno a kedy určite nie

Kreditnú kartu môžete mať aj v banke, kde vôbec nemáte bežný účet. Ak používate kreditnú kartu, nevyužívate svoje finančné prostriedky, ale banka vám peniaze požičiava. Je to teda forma úveru, ktorú uzatvárate s bankou. Všetko požičané treba vrátiť a aj vy budete musieť spotrebované peniaze banke neskôr vrátiť.

Výhoda je v tom, že ak peniaze, ktoré ste minuli prostredníctvom kreditnej karty banke vrátite v tzv. bezúročnom období, banka vám nebude účtovať žiadne úroky. Teda na isté obdobie si peniaze od banky požičiate úplne zadarmo. A to je pre vás výhodné. Iné je to vtedy, ak peniaze nevrátite v tomto období. Banka vám začne účtovať úroky a tieto bývajú dosť vysoké – od 15 do 20 % ročne. To sa vôbec neoplatí, určite svoje dlhy splaťte, ak to vaša situácia neumožňuje, určite kontaktujete banku a nehrajte mŕtveho chrobáka!

A koľko je toto bezúročné obdobie? Závisí prirodzene od banky, v našom prípade bežnej kreditnej karty má Tatra banka limit 47 dní, čo je celkom dosť.

A na čo vlastne používať kreditnú kartu? Prednostne na platby u obchodníka, internetové nákupy a pod. Určite však nie na výbery hotovosti z bankomatu a to ani tých, ktoré patria banke, ktorá vám kartu vydala. Jednoducho, na výber hotovosti kreditnou kartou z bankomatu hneď zabudnite, zaplatili by ste na poplatkoch veľa.

Avšak pri platbách u obchodníka môžu byť pri použití kreditnej karty k dispozícii zľavy a to celkom atraktívne. Navyše, môžete niekoľko desiatok dní používať peniaze banky. Len pozor na to, aby ste váš bezhotovostný úver včas splatili. My na to používame automatické inkaso pri platbe pohľadávok na kreditných kartách z nášho bežného účtu a tak máme istotu, že niečo nepremeškáme.

S kreditnou kartou sú obyčajne spojené aj mesačné poplatky, štandardne je to od 2 do 5 eur. Ak máte vystavenú kreditnú kartu a nikdy ste ju nepoužili alebo ste sa ju rozhodli nepoužívať, je lepšie ju zrušiť. Medzi najčastejšie používané spoločnosti vydávajúce kreditné karty patrí VISA, American Express, DinersClub International, Maestro a MasterCard. A pozor na to, že niektoré prémiové kreditné karty vám umožňujú vstup do letiskových salónikov buď v okolitých letiskách (Bratislava, Viedeň, Praha), ale aj vo svete. Overte si to, aby ste využili všetko, na čo máte nárok.

Ako vyberať peniaze a platiť v zahraničí?

Toto je zaujímavá téma ak cestujete do krajiny, kde sa neplatí eurom. V krajinách, kde sa platí eurom, tam problém pri platbe v hotovosti nemáte. S výnimkou toho, že dovolenkové destinácie majú vyššie ceny a pri platbe eurom hneď spoznáte tento rozdiel.

Pri výbere v hotovosti sa vždy uistite, do akej skupiny patrí banka, kde máte vedenú kartu (napr. Raiffeisen Bank, Erste Bank, Intesa Sanpaolo). To je pre vás dôležité, lebo takto viete dosť ušetriť pri výbere hotovosti. Pri výbere hotovosti v správnej skupine sa poplatky buď neplatia vôbec alebo sú minimálne.

V prípade výberu cudzej meny z bankomatu alebo platby kartou v cudzej mene cez POS terminál si vždy zvoľte možnosť  výber v domácej mene. Tento spôsob je pre vás výhodnejší, ako si nechať prepočítať výber na eurá. Je to dané zvyčajne lepším konverzným kurzom, ktorý používa vaša domáca banka.

Tip: Je lepšie z bankomatu vyberať naraz väčšiu hotovosť, ako keby ste mali viackrát vyberať menšie čiastky. Poplatky by ste totiž zaplatili opakovane. Ak môžete, plaťte u obchodníka platobnou kartou, už či debetnou alebo lepšie kreditnou.

Bezkontaktná platba

No a ako je to s bezkontaktnou platbou alebo platbou mobilom napr. s využitím Apple Pay? Podľa našich skúseností sú bezkontaktné platby k dispozícii v krajinách Európskej únie. Osobne máme skúsenosti s bezkontaktnou platbou napr. v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Česku, Švajčiarku, Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku, Poľsku ale aj vo Veľkej Británii alebo v Írsku. Na druhej strane sme s medzinárodnou kartou nezaplatili napr. na Azorských ostrovoch, problém je to aj v Číne. Naopak sme bez problémov zaplatili v Japonsku alebo na Taiwane.

Pozrite sa, ako jednoducho sa dá zaplatiť mobilom cez Apple Pay

Bezpečnosť nadovšetko

Ak nie ste práve v zahraničí, je lepšie, ak sa s vašou kartou mimo Slovenska ani zaplatiť nedá. Naopak, ak idete na dovolenku, je pre vás platba kartou v zahraničí dôležitá. Ale asi nie v Ázii alebo v Amerike, ak idete len do Chorvátska. Na to treba myslieť.

My to pri návšteve zahraničia robíme tak, že si dynamicky povoľujeme kontinenty, ktoré chceme navštíviť a tiež zakážeme kontinenty, kde sa nenachádzame. Robíme tak cez aplikáciu Tatra banka (dá sa použiť aj Mobile Pay) a máme takto o niečo väčšiu istotu, že sa karta nezneužije v zahraničí.

Veríme, že vám tento článok pomôže ešte lepšie prežiť čas strávený na dovolenke a vaše peniaze využijete čo najlepšie.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.