Webové stránky, ktoré vám pomôžu pri výučbe? Ako sa vraví, na internete je všetko. Nielen zábava, ale aj weby, na ktorých sa niečo dozviete. Vybrali sme také stránky, ktoré vám pomôžu s matematikou, nájsť nové nápady a inšpirácie alebo so zvládnutím teórie.

Počítanie a jednotky

Periodická tabuľka je základom, ktorým nikto nepohrdne. Existuje veľa variantov tabuliek, od základných po interaktívne. Na stránke www.prvky.com nájdete základnú tabuľku, no so všetkými podstatnými informáciami o prvkoch. Ideálna na nejaký referát alebo ak chcete ísť viac do hĺbky a nezaujímajú vás len samotné čísla. Kto má radšej interaktívnu tabuľku a chce čo najprehľadnejšie zobrazenie základných veličín prvkov, je tu stránka www.ptable.com.

Periodická sústava prvkov

Na výpočty odporúčame kalkulačku na stránke www.kalkulacka.sk. Je tu klasická alebo vedecká kalkulačka, a to aj s páskou. To znamená, že všetky výpočty sa budú zapisovať následne aj do akéhosi poznámkového bloku. Údaje zostanú zapamätané aj po vypnutí stránky alebo sa dajú uložiť do textového dokumentu v počítači. Na prevody jednotiek je najlepší server www.prevodyjednotiek.sk.

Nájdete tu i jednotky, o ktorých ste pravdepodobne nemali ani poňatia. Smer prevodu sa dá meniť podľa potreby. Jednotky sú kategorizované tak, aby sa dali jednoducho vyhľadať. Na vyhľadanie sa dá použiť aj interaktívne vyhľadávacie pole. Stačí začať písať a navrhnú sa vám možné jednotky. Server www.pohodovamatematika.sk je zase určený na precvičenie príkladov z matematiky podľa štandardizovaných testov.

Nie je na škodu vedieť, čo a ako sa skúša. Server www.vypocet.sk prepočíta všetko. Prevedie jednotky času, zobrazí váš BMI index, aby ste zistili, či potrebujete schudnúť, alebo tu máte tabuľky s veľkosťou obuvi. Vedieť, koľko je presne hodín tiež nie je na škodu. Na www.timeanddate.com môžete zobraziť hodiny z rôznych časových pásiem, zisťovať, kde je koľko hodín, aké je vo svete počasie, aké sú fázy Mesiaca atď.

Svetové hodiny, prevody času a iné „časové záležitosti“

Trochu teórie

Server www.algoritmy.net ponúka množstvo teórie, ktorá, ako už názov napovedá, sa zameriava na všemožné algoritmy a ich vysvetlenie. Trochu teórie vraj ešte nikomu neuškodilo. Koho zaujíma história alebo si ju bude musieť naštudovať bez rozdielu, je tu server www.dejepis.info. Je v českom jazyku, snáď to ešte stále pre dnešných školákov nebude problém. Rovnako tak aj stránka www.dejepis.com, kde si prečítate historické učivo tak, ako je publikované v školských učebniciach. Dobré na čítanie v smartfóne, keď sa vám nechce vytiahnuť knihu. Pre menšie deti je tu www.malyzajko.sk, kde nájdu kreslený príbeh so zvukmi a animáciami.

Malý Zajko ako web pre malé deti

Stránka sa podobá na ilustrovanú knihu. Na samoštúdium pre starších študentov je tu svetoznáma stránka www.khanacademy.org. Nájdete na nej špecifické predmety a učivo, ktoré poslúžia na rozšírenie obzoru. Nebude sa zhodovať s našimi osnovami, ale znalosti z tejto webovej akadémie vás poriadne nakopnú dopredu. Pre matematických nadšencov je tu web www.studygeek.org, ktorý obsahuje všetko podstatné z matematiky.

Riešenie algebry, kvadratické rovnice, geometriu a všetko detailne vysvetľuje. Jedinou prekážkou by mohla byť angličtina. Na hodiny chémie sa oplatí navštíviť stránku www.chemia.sk, ktorá obsahuje periodickú sústavu prvkov, ako inak. Okrem toho ale aj trochu teórie z pojmov základnej chémie a chemických prvkov. Dobré inšpirácie nájdete aj na stránke www.ucseonline.cz. Stránka je jednoduchá a obsahuje dokumenty na stiahnutie. Ide o vypracované učivo, avšak treba počítať s češtinou. Jazyk, nejazyk, údaje z jednotlivých predmetov platia aj u nás.

Matematika a počítanie všeobecne, na geekovskom serveri je všetko vysvetlené

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.